Cele mai frecvente întrebări despre 3D printing

intrebaridespre3dprinting

Industria care înconjoară nișa de 3D printing este relativ nouă, iar ea se dezvoltă încontinuu, de la an la an.

Dar mulți dintre noi nu știm prea multe lucruri când vine vorba de imprimante 3D și avem multe întrebări legate de aspectele ce înconjoară industria. Cum funcționează? Cât costă? Ce materiale se folosesc? Sunt scumpe materialele? Se poate printa cu metal? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom încerca să oferim un răspuns inteligibil și ușor de înțeles.

Cum funcționează imprimantele 3D și în ce industrii sunt folosite?

În primul rând, sunt mai multe tipuri de imprimante 3D. Ele pot fi folosite în multe industrii, de la printarea 3D în domeniul auto, până printarea 3D în domeniul dental. Putem crea, practic, orice ne dorim, iar imaginația e singurul factor care ne limitează.

Printarea 3D este un proces care, cu ajutorul unei schițe 3D, se poate crea orice. De exemplu, în domeniul auto se construiesc multe dintre componentele unei mașini, dar și piese de schimb și uneltele necesare. În cadrul medical, găsim imprimante 3D care produc instrumente chirurgicale, folosite de doctori în timpul operațiilor, dar și de dispozitive care creează, practic, noi țesuturi și, totodată, organe, iar tehnologia aceasta are potențialul să salveze o mulțime de oameni în viitorul apropiat. Beneficiile asociate cu printare 3D în domeniul dental ar trebui să fie lesne de înțeles: de exemplu, orice implant va fi creat în mod perfect. Se va scana acea porțiune a gurii unde se va introduce noul dinte,  iar modelul 3D va fi afișat într-un program specializat. Apoi, cu ajutorul mai multor unelte ce țin de software, dintele care va fi, mai apoi, introdus, va avea dimensiunile corecte, deoarece nu va exista, cel puțin în teorie, nici o eroare.

Ce materiale se folosesc

Plastic

Avem o sumedenie de tipuri de materiale folosite pentru printare 3D. De departe, cel mai folosit este plasticul, iar acest lucru este oarecum de înțeles, deoarece plasticul poate fi reciclat și refolosit foarte ușor, este ieftin și este extrem de rezistent.

Materiale sub formă de praf

Acest tip de material a fost introdus relativ recent și prezintă o calitate foarte bună la produsul final, doar că el este destul de scump, totuși. De obicei, avem imprimante 3D care folosesc metale care sunt sub formă de praf, cum ar fi titan, magneziu, staniu, cupru, aluminiu, oțel inoxidabil, oțel, fier, tungsten, și multe altele.

Primele două tipuri de materiale sunt cele mai folosite în ziua de astăzi, dar avem și altele care sunt populare, încă: rășină, fibră de carbon, grafit, grafen, nitinol, hârtie, și altele.