Cele mai mari indemnizații de creșterea copilului din Bacău: două persoane, angajate în Justiție, încasează 12.000 lei / lună. Celelalte persoane din top 5, venituri din mediul privat.
Patru mame și un tată în top 5 – cele mai mari indemnizații pentru creșterea copilului din județul Bacău. În august,
Agenția Județeană de Prestații Sociale (AJPIS) Bacău a plătit 3441 indemnizații, în valoare totală de 4.295.543 lei, o medie de 1.248 lei, sub media națională, care e de 1.404 lei, conform datelor făcute publice luni de Ministerul Muncii.
Pe primul loc se situează o mamă de 42 de ani care ocupă din 2010 un post de conducere în cadrul unei multinaționale care deține un lanț de restaurante fast-food și care primește acum 38.936 lei / lună, corespunzător unui venit mediu lunar de aproximativ 10.000 euro. Locurile doi și trei sunt deținute de o mamă și un tată care activează în Justiție, cu indemnizații de peste 12.000 lei/lună, iar pe patru și cinci sunt două femei care activează pe platforme petroliere ca sondor și ajutor de sondor care încasează lunar 9.212 lei, respectiv 8.925 lei. Următoarele cinci indemnizații din județ sunt cuprinse între 8.531 lei și 5.100 lei/lună, conform Agențiai Județene pentru Prestații Sociale (AJPIS) Bacău.
Indemnizațiile de peste 10.000 lei/lună vor fi verificate de către autorități
„Așa cum au stabilit forurile tutelare, noi raportăm săptămânal la Agenția Națională pentru Prestații Sociale, care va raporta la ANAF București toate indemnizațiile care depășesc 10.000 lei după calculul făcut pentru a face verificările la unitățile sau la societățile unde lucrează, de unde au veniturile, pentru a stabili dacă sunt reale sau mai puțin adevărate. Luăm în considerare sumele peste 10.000 lei care pot crea suspiciuni asupra modului de realizare” – a declarat pentru Bacău Info reprezentantul AJPIS Bacău, Teodor Agachi, care a mai adăugat că la nivelul județului Bacău, din verificările efectuate de instituție nu par să fie probleme.
Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi, de la 1 iulie 2016, statul stă însă cu ochii pe indemnizații, ca pe butelie.
„La momentul ăsta e greu de spus unde apar tentațiile, e greu de spus după o lună, dar cred că vor fi tentați cei care au Întreprinderi Individuale, PFA-urile, cabinetele… Acolo vor fi tentați să-și mărească baza de impozitare, la declarațiile estimative, și ulterior să vină cu rectificative. Noi și până acum însă făceam verificările la închiderea anului fiscal, după 25 mai pentru anul anterior, și vedeam dacă prima declarație a fost cea corectă sau dacă au închis cu rectificativă și nu au plătit dările. În momentul în care omul a plătit dările pentru suma pe care a declarat-o înseamnă că chiar a făcut ceea ce a spus” – a mai declarat Agachi.
În timp ce cuantumurile indemnizațiilor pentru creșterea copilului sunt însă atent analizate, iar discuțiile despre plafonarea lor au început din nou, având în vedere că „242 persoane consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro,” ALDE și PSD se gândesc la pomeni electorale pentru pensionari, iar parlamentarii de odinioară, acum pensionari, încasează pensii speciale.