Centrarea anvelopelor: tot ce trebuie sa stiti si sa stiti
Cu alte cuvinte, centrarea anvelopei inseamna echilibrarea rotilor. Conditia corecta este atunci cand centrul de greutate (centrul) rotilor este centrat si se roteste usor fara vibratii. In timpul centrarii, vibratia rotilor in timpul rotatiei este redusa la minimum prin plasarea greutatilor acoperite cu fier. In momentul in care vrei sa iti centrezi rotile cel mai bine este sa apelezi la specialisti in domeniu intr-un service auto. Acestia dispun de toate instrumentele necesare pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Importanta centrarii anvelopelor sau a echilibrarii rotilor:
Alinierea anvelopelor inseamna echilibrarea rotii. Conditia corecta este atunci cand centrul de greutate (centrul) rotilor este centrat si se roteste usor fara vibratii.
Centrare si profunzime a profilului
Anvelopa mentine vehiculul in contact cu soseaua, astfel incat starea anvelopelor afecteaza fundamental siguranta. Adancimea benzii de rulare cerute de lege este de 1,6 mm, dar sub 2 mm anvelopele sunt din ce in ce mai putin capabile sa isi indeplineasca functia. Dimensiunea ideala a profilului este de minim 3 mm pentru anvelopele de vara si minim 4 mm pentru anvelopele de iarna. In cazul anvelopelor uzate, in special pe drumurile umede, distanta de franare este mult crescuta si controlabilitatea masinii se deterioreaza.
Pentru indreptare jante aluminiu se recomanda utilizarea unor masini care sa masoare perfect suprafata jantei si care sa indrepte janta fara sa o distruga.
Influentele si impacturile externe in timpul utilizarii pot modifica distributia in greutate a anvelopei si a rotii, pentru a preveni acest lucru, se recomanda centrarea rotilor masinii la fiecare 15.000 km. O anvelopa dezechilibrata va face ca vehiculul sa vibreze peste o anumita viteza. Acest lucru provoaca, de asemenea, uzura prematura si neregulata a anvelopelor si uzura suspensiei vehiculului. La montarea anvelopelor si la montarea acestora dupa orice reparatii, asigurati-va ca acestea sunt centrate corect, adica ca anvelopele sa fie echilibrate! Acesta din urma trebuie verificat la prima notificare a oricarei vibratii!
Deci, de ce este recomandat sa verificati echilibrul rotii de fiecare data cand il schimbati?
Pentru a ilustra problema, este dat un exemplu de filare a unei masini de spalat: imaginati-va ca o masina de spalat pe jumatate se roteste, se va vedea ca o masina pe jumatate vibreaza mult mai bine decat una cu baterie, deoarece greutatea din ea nu este distribuit uniform. Acelasi fenomen se intampla si cu rotile: roata dezechilibrata expune intreaga suspensie a rotii la vibratii continue, ceea ce poate provoca daune grave in timp. Poti oricand sa apelezi la un service roti non stop in care sa iti indrepti rotile astfel incat sa nu ai probleme cu ele.
Este foarte important ca jantele sa fie drepti si rotile sa fie echilibrate pentru ca altfel vei intampina unele probleme cu directia si vei toci anvelopele inegal. Astfel, iti recomandam sa iei in calcul o vizita intr-un service cat mai curand posibil daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate si sa ai jantele perfect indreptate. Masina ta va functiona perfect si te vei bucura de confort in timpul calatoriilor.