Cititul ofera numeroase beneficii pentru copii si parinti

Toata lumea stie ca cititul ofera o oportunitate excelenta de a petrece timp de calitate impreuna si de a consolida relatia parinte-copil. Dar te-ai intrebat vreodata care sunt beneficiile pe care aceasta activitate le are in ceea ce priveste dezvoltarea celor mici pe termen lung? Noi iti vom prezenta in cele ce urmeaza cateva exemple in acest sens care te vor convinge pe deplin de ce este importanta lectura in viata unui copil si de ce nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica a familiei tale.

Dezvolta abilitatile de comunicare ale copilului. Cand vine vorba de dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale unui copil, indispensabile de altfel indiferent de context, puterea cartilor nu trebuie subestimata. Pe masura ce citesc impreuna cu parintii, inca de la cele mai fragede varste, cei mici au ocazia sa socializeze, sa participe la numeroase discutii pe seama povestilor preferate, sa-si impartaseasca ideile si, implicit, sa-si perfectioneze competentele de comunicare, reusind in timp sa comunice cat mai bine si sa se exprime cat mai coerent.

Invata concepte utile intr-un mod distractiv. Orice proces de invatare se poate transforma intr-o adevarata placere prin intermediul cititului. Aceasta activitate, realizata in mod frecvent, ii ajuta pe copii sa se familiarizeze cu numeroase concepte esentiale, incepand de la numere sau litere si pana la forme sau culori, si sa le introduca in bagajul lor de cunostinte intr-o maniera cat mai interactiva si distractiva.

Dezvolta rapid vocabularul si memoria. Copiii invata cuvinte si expresii noi pe masura ce citesc, care nu sunt folosite de cele mai multe ori in conversatiile cotidiene, ceea ce contribuie automat la imbogatirea vocabularului si a abilitatilor lingvistice. Mai mult decat atat, cititul ofera beneficii notabile si in ceea ce priveste dezvoltarea memoriei. Aceasta activitate are rolul de a antrena abilitatile cognitive si de a pastra nealterate functiile memoriei.

 

Spiridusul Mura si mierla din miezul iernii

Afla lucruri utile despre lumea din jurul lor. Cartile raman de departe una dintre cele mai importante si bogate surse de informatii. Citind cat mai mult si abordand prin intermediul cartilor subiecte si situatii dintre cele mai variate, copiii au sansa de a-si largi sfera cunoasterii, de a afla lucruri utile despre lumea inconjuratoare si de a invata despre oameni, locuri si evenimente in afara propriei experiente.

Pe scurt, beneficiile cititului pentru copii, dar si pentru parinti deopotriva, sunt numeroase si adesea laudate. Prin urmare, daca vrei sa stimulezi dragostea celui mic pentru lectura si pentru cunoastere si sa transformi cititul intr-o activitate relaxanta si chiar distractiva, vezi pentru inceput care sunt povestile lui preferate si trage apoi o fuga virtuala pe edituradph.ro. Aici, cu doar cateva click-uri, ai acces rapid la o selectie bogata de titluri adorabile, organizate pe categorii de varsta si subiecte de interes, astfel incat sa poti face cele mai inspirate alegeri pentru micutul tau si sa-l determini sa citeasca si sa rasfoieasca cartile din biblioteca cu placere de fiecare data. In cazul in care esti in pana de idei in materie de povesti pentru copii, te invitam pentru inceput sa iei parte alaturi de cel mic la o lectie despre prietenie si solidaritate oferita de Spiridusul Mura si mierla din miezul iernii – o carte despre grija fata de ceilalti.

Aceasta poveste a castigat premiul II la concursul UNESCO Noma in Japonia si se adreseaza in special copiilor cu varsta peste 3 ani, scotand la iveala cu fiecare pagina rasfoita invataturi dintre cele mai intelepte precum: Orice sfarsit poate insemna un nou inceput, Bunatatea si compasiunea pot fi salvatoare pentru cei neajutorati, Ocrotirea naturii este primul pas pentru a cultiva toleranta si intelegere si multe altele, pe care merita sa le descoperi treptat impreuna cu copilul tau si personajele principale.