Concursul pentru postul de director al Bibliotecii Municipale din Onești, la DNA

Acuzații de mânăreli politice în urma desfășurării concursului pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești, Muzeului de Istorie al municipiului Onești și Cinema Capitol. Fostul city manager Ionuț Tenie

ar fi știut că el va ocupa postul chiar înainte de scoaterea la concurs, acuză una dintre contracadidatele sale, Irina Bălan. Primarul Nicolae Gnatiuc respinge orice înțelegeri ascunse, iar noul director al Bibliotecii, Ionuț Tenie, declară că pentru ocuparea postului îl recomandă, pe scurt, realizările.

Posturile de conducere din bibliotecile băcăuane au parte de acuzații dure. După scandalul iscat în urma desfășurării concursului pentru funcția de director  Bibliotecii Județeane „Costache Sturdza”, câștigat de Anca Sion cu un proiect de management copiat în parte, acum face valuri concursul organizat de Primăria Onești.

Anunțul de desfășurare a concursului a fost publicat pe 5 iulie, urmând ca dosarele să fie depuse până pe19 iulie. În competiție s-au înscris patru persoane, pentru ca la proba scrisă să ajungă doar două: city managerul Ionuț Tenie și fosta candidată la Primăria Onești din Partea PMP, Irina Sanda Bălan.  Proba scrisă a scos-o însă pe Bălan din schemă, după ce aceasta a obținut 26,33 puncte. Tenie și-a croit drumul spre interviu cu 73 puncte la proba scrisă, ajungând să ocupe funcția cu 78,17 puncte, după interviu.

Irina Sanda Bălan face deja demersurile pentru ca lucrurile să nu rămână așa.

Eu am aflat întâmplător ca va fi scos postul la concurs, în condițiile în care, tot întâmplător, în același moment, am aflat și cine va ocupa, cine este favoritul pentru ocuparea acestui post. Ulterior, chiar și înainte de desfășurarea efectivă a concursului, din anumite medii politice mi s-a și confirmat faptul că a fost o înțelegere anterioară alegerilor între Neghină și actualul primar pentru a-l muta pe Tenie de pe postul care era cu ciubote roșii, care trebuia eliberat pentru altă pilă și trebuia asigurat un post similar și ca prestigiu și ca venituri, cred. Problema e că omul nu are nicio treabă cu domeniile în cauză, cu atât mai mult cu Muzeul de Istorie – eu sunt absolvent de Istorie, am fost profesor de istorie foarte multă vreme, am practicat arheologie la Histria.”

Bălan a mai relatat pentru bacauinfo.ro despre relaxarea pe care a afișat-o Tenie vizavi de concurs, prezentându-se la proba scrisă cu 2 minute înainte de ora anunțată, dar și despre cum ea s-a prezentat cu jumătate de oră mai devreme și despre cât de greu i-a fost să găsească sala, întrucât locul exact nu ar fi fost anunțat.

Pot să mai spun că bibliografia nu a avut legătură cu toate cele trei domenii: bibliotecă, muzeu și cinema. Dacă a fost ceva cu specific a fost pe partea de bibliotecă, iar în rest Codul Muncii și atribuțiile primarului, lucruri care nu trebuie să le știe neapărat un director, că de asta există departamente. Pot spune că bibliografia a fost stabilită cu încălcarea legii, pentru că nu se referea la specialitatea respectivă pentru că aici este post cu specific” – a mai declarat Bălan, care a mai adăugat că neregulile sesizate nu ar fi avut cum să-l deranjeze și pe contracandidatul ei, Ionuț Tenie, care a stat cu telefonul pe bancă pe toată durata concursului, fără ca acest aspect să deranjeze în vreun fel pe singura reprezentantă a Comisiei prezentă în sală. E vorba de Gabriela Scripcaru, consilier Serviciul Resurse umane. „Niciunul dintre membrii Comisiei nu are de-a face cu vreunul dintre domenii, respectiv Daniel Spânu – secretar, Gabriela Oprea – director la DPP, adică aia care taie iarba și copacii, și Toader Chirilă – șef Serviciu Resurse Umane. Legea spune ca măcar doi dintre membri Comisiei să aibă legătură cu domeniile care sunt scoase la concurs” – Bălan.

În aceste condiții, Irina Bălan a constestat și punctajul pe care l-a obținut și modul desfășurare a concursului la Primăria Onești, dar a și întocmit o plângere prealabilă chemării în judecată, fiind hotărâtă să meargă mai departe „în contencios și, în paralel, cu DNA”.

Cu experiența omului care a reușit să stea în picioare după toate matrapazlâcurile făcute publice, Ionuț Tenie a declarat pentru bacauinfo.ro că experiența profesională îl recomandă pentru noul post pe care-l ocupă, că este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, că a ocupat funcții de conducere în mass-media, că are și cursuri de management și relații publice și că dacă i-am „urmări cu obiectivism cariera de până acum” am vedea că, totuși, nu a venit „de pe deal sau din copac.

Funcția de city manager a fost o provocare pentru mine și am făcut o analiză, am pus în balanță și am considerat că pot face mult mai multe lucruri bune în domeniul bibliotecii, în partea de organizare evenimente culturale, de activități de dezvoltare a fondului de carte, poate să mă implic și mai mult în obținerea avizelor, pentru că și Muzeul și Biblioteca trec printr-o perioadă mai dificilă, pentru că nu sunt deschise publicului în totalitate” – a declarat Tenie pentru bacauinfo.ro, care a mai adăugat că, cel mult, și-a exprimat dorința de a participa la concursul pentru funcția de director și în niciun caz nu ar fi avut cum să se știe dinainte cine îl va câștiga. În privința „înțelegerilor politice”, Tenie l-a adus în discuție din neant pe fostul primar Laurențiu Neghină.

 „    – Despre o înțelegere politică… eu cel puțin nu am cunoștință despre acest aspect și cu siguranță nu cred mai ales că din câte știu dl. Neghină s-a și retras din viața politică, m-am mai întâlnit cu dânsul cred că acum o lună și ceva, se focusează foarte mult pe dezvoltarea on-line a afacerii dânsului…

–          Eu nu am pomenit nimic de domnul Neghină…

–          … bănuiesc că la asta vă refereați” – a mai precizat Tenie.

Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a declarat pentru bacauinfo.ro că nu a avut nicio legătură cu modul de desfășurare a concursului, dar că are încredere în colegii săi și nu crede că au fost probleme. Gnatiuc a negat  „înțelegerea politică” și a trecut și el la acuze.

Referitor la acuzația de înțelegere politică… este lipsită de logică… ce înțelegere politică să fie făcută cu domnul Neghină, dânsul ieșind din politică? Întrebați-o pe doamna, că știu că are foarte multe litigii, cred că dânsa are o problemă politică, pentru că a obținut un rezultat foarte bun la alegerile din luna iunie, cred că este puțin supărată. Din câte am aflat de la președinții de Asociații de proprietari are foarte multe litigii în curs. Dânsa are o problemă, dă pe toată lumea în judecată, dar uită să-și achite costurile la Asociația de proprietari, are datorii mari și este dată în judecată” – a declarat Gnatiuc.

Ionuț Tenie rămâne însă unul din cele mai răsfățate personaje ale vieții politico-administrative din Onești. Cu experiența lui în mass-media cu tot, Tenie a reușit să ridice câteva semne de întrebare nu doar ziariștilor, ci și Agenției Naționale de Integritate care a sesizat cum Laurențiu Neghinăa semnat și a aprobat documentele premergătoare procedurii de numire în funcție și, ulterior, a emis dispoziția de numire pentru TENIE IONUȚ în funcția de administrator public al mun. Onești, jud. Bacău. În acest demers, NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU a facilitat realizarea de foloase patrimoniale pentru TENIE IONUȚ, persoană cu care acesta a fost asociat în perioada 15 mai 2012 – 15 februarie 2013 în cadrul S.C. CONNECT CENTER S.R.L.