Consiliul Local Bacău securizează încasările companiei private Transport Public, dar tot nu respectă Legea Educației. În plus, îi sperie pe profesori cu plângeri penale

finanțele și profitul companiei private care asigură transportul public în oraș. Printr-o hotărâre de CL s-a decis că elevii din municipiu vor beneficia de transport gratuit. La prima vedere e o măsură socială, menită a sprijini accesul la educație. Numai că accesul la educație e posibil în Bacău doar la inițiativa societății de transport public, nu în litera legii și cu amenințări de plângeri penale pentru profesori.

Responsabilitatea susținerii noii gratuități revine 50 % municipiului și 50 % societății de transport. Până acum, în vremea fostei administrații, de la buget se aloca jumătate din sumă, iar beneficiarii, adică elevii, plăteau jumătate. Prețul unui abonament, valabil pe o linie, fusese negociat de administrația Stavarache la 40 lei, în condițiile unui preț normal de 58 lei. Prin urmare, 20 lei era partea municipiului. Conform datelor din Primărie, până anul acesta se decontau sume în jurul a 40.000 lei lunar către Transport Public (TP), pentru necesarul elevilor, echivalentul a 2.000 de abonamente. După intrarea în vigoare a noului HCL, dispare reducerea de 18 lei și prețul unui abonament crește la 58 lei. Asta înseamnă că Primăria va achita către TP câte 29 lei pentru fiecare elev, pe o singură linie. La inițiativa consilierului independent Cristian Ghingheș, s-a decis, tot cu unanimitate, că elevii vor putea beneficia de abonament pe două linii, și nu doar în timpul anului școlar, ci și în vacanța de vară.

Buget după ureche, de care răspund profesorii care conduc școlile

În expunerea de motive se precizează că toate costurile vor fi suportate de centrele bugetare din învățământ, care vor adresa solicitări Direcției Economice din Primărie pentru aprobarea plății și deschiderea viramentelor bugetare. Mai mult, art. 21, alin. 3 din capitolul 7 al regulamentului prevede că „centrele bugetare răspund de plata sumelor de bani necesare facturilor emise de către SC Transport Public SA”. Nu răspunde Primăria, răspund profesorii. Din datele obținute de la Colegiul Național „Ferdinand I”, spre exemplu, aici sunt înscriși 1200 elevi. Regulamentul aprobat de către consilierii locali prevede că elevii pot beneficia de abonamente gratuite dacă fac dovada că au nevoie pentru a se deplasa la școală, fără a se preciza în ce constă această dovadă. Distanța? Domiciliul? În plus, dacă abonamentele sunt valabile și în vacanța de vară, de ce ar mai fi nevoie o dovadă pentru deplasarea la cursuri? Pentru că, vreme de trei luni, elevii sunt în vacanță.

Profesorii băcăuani riscă plângeri penale

În plus, profesorii care conduc centrele bugetare sunt amenințați deschis cu plângeri penale – capitolul 7, art. 21, alin 1: „Centrele bugetare din municipiul Bacău răspund administrativ, patrimonial și penal de corectitudinea datelor cuprinse în tabelele nominale, de respectarea condițiilor de distribuire a cardurilor de transport pentru elevi, precum și de certificarea necesității utilizării mijloacelor de transport în comun pe ruta spre / și de la școală în raport cu locuința de domiciliu.” „Refuz să-mi asum așa ceva,” spune un profesor băcăuan, contactat de bacauinfo.ro. „Nu mă pot transforma într-un jandarm pentru 1000 de copii, să-i urmăresc, să-i vânez sau să le verific semnăturile și traseul solicitat, cum prevede regulamentul. Menirea unui director de școală e să administreze instituția, nu pot risca plângeri penale pentru că elevii îmi declară iar eu certific un anumit traseu către școală. Nu decide Primăria sau Transport Public asupra libertății mele.”

Din explicațiile primite pe surse din Primărie, autoritățile nu așteaptă un val prea mare de cereri, acesta fiind motivul pentru care măsura a fost luată urechistic, fără o discuție temeinică asupra expunerii bugetului local. Dacă până acum se deconta către Transport Public suma de aproximativ 40.000 lei, se estimează că valoarea va fi dublă, iar creșterea procentuală cea mai mare va fi pentru linia 22, care duce la mall. Pentru că ăsta e rolul Legii Educației 🙂 . Estimarea, însă, nu se bazează pe vreun studiu sau document. Conform HCL, TP vine cu factura la sfârșitul lunii la decontat, la centrele bugetare, iar această sumă va fi achitată, indiferent de mărimea ei! La rândul lor, fiindcă n-au fondurile necesare, directorii centrelor bugetare se vor duce după bani în Primărie. Lună de lună, fără a putea anticipa necesarul. „SC Transport Public, în baza tabelelor centralizate pe fiecare centru bugetar va emite o factură fiscală și o va înainta acestora spre decontare până la data de 5 ale lunii în curs pentru luna precedentă. Factura fiscală va fi însoțită de situația centralizatoare și tabelele nominale primite de la unitățile de învățământ. Centrele bugetare din municipiul Bacău vor solicita Direcției Economice din cadrul Primăriei Muncipiului Bacău aprobarea plății și deschiderea de credite bugetare în vederea efectuării viramentelor până la data de 25 ale lunii viitoare”.   

Câteva calcule

Tot conform informațiilor din Primărie, sunt aproximativ 30.000 elevi în municipiul Bacău. Dat fiind faptul că regulamentul aprobat de Consiliul Local este vag și interpretabil, teoretic toți pot cere abonamente. La un calcul simplu, în această situație, de la buget ar putea să intre în conturile Transport Public, 870.000 lei lunar, adică spre 2,5 milioane euro / an, sumă pe care autoritățile au obligația să o prindă în buget. Că nu se va cheltui integral, e altceva. Profitul societății a fost în 2015 de 2,7 milioane lei. Primăria securizează deja veniturile Transport Public cu aproximativ 1 milion euro / an, prin celelalte gratuități pe care le suportă (pensionari etc.). 

Nu există un control asupra călătoriilor: mergi, nu mergi cu transportul în comun, abonamentul e achitat de Primărie

O altă problemă care apare este legată de imposibilitatea de a controla dacă abonamentele sunt folosite sau nu de către elevi. În alte orașe (Brașov), care au operatorul de transport deținut de municipalitate, există această posibilitate. La urcarea în mijlocul de transport, elevii își validează călătoria, exact ca atunci când ar avea bilet. Mai exact, să presupunem că 10.000 de elevi vor avea abonamentele respective. Din cei 10.000, doar 3.000 chiar le vor utiliza, restul le vor folosi doar ocazional, eventual în vacanța de vară pentru a merge la piscină sau la mall. TP vine la decontare pentru toți cei 10.000, lunar, indiferent de utilizare, de numărul de călătorii. Exact ce se întâmplă cu abonamenele pensionarilor în acest moment. Fără a face proces de intenție, surse din rândul profesorilor spun că se așteaptă deja ca relația dintre Transport Public și responsabilii din centrele bugetare să calce pe urmele relației reciproc avantajoase dintre unii medici și companiile farmaceutice. Prin urmare, ceea ce pare un adevărat sacrificiu din partea transportatorului (nu mai încasează lunar 40 de lei, ci 29 de lei) e, de fapt, o bună afacere, prin creșterea stocului de abonamente duse la decontat. Pentru că, până la validarea electronică a abonamentelor în mijloacele de transport în comun, nu putem vorbi de beneficiari. Nu avem dovadă că acestea sunt utilizate, exact ca în cazul miilor de pensionari. Poate că, spre exemplu, în unele situații sunt suficiente 10 bilete lunar, nu un abonament întreg.

Mai puțin de o săptămână, termenul în care Consiliul Local percutează la solicitările Transport Public

Toată dărnicia asta a pornit de la o cerere adresată Consiliului Local de către Transport Public, din 25.08.2016, prin care se cer 58 lei (de la 40 lei) pentru un abonament și transportul elevilor. În șase zile (din care două nelucrătoare), se fac toate calculele cu privire la expunerea bugetului local și se procesează documentele, pentru a se vota proiectul de hotărâre. În șase zile, din care două de weekend, se ia o decizie care poate apăsa bugetul local cu peste 10 milioane lei. Ba chiar se plusează. În loc de o linie, se oferă două plus vacanța de vară. Chestiunea cu vacanță este, ce-i drept, prevăzută și în legea educației, care, la art. 84, alin.1 prevede că „elevii beneficiază de 50 la sută reducere pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Inexplicabil, Hotărârea de Consiliu Local e oricum în afara legii. Pentru că Legea Educației nu limitează facilitatea la o linie sau două, elevii având reduceri pe toate liniile. Cu ajutorul acestei legi și în baza regulamentului local vag, TOȚI elevii pot cere subvenționarea. Asta în ciuda faptului că primarul Necula a explicat faptul că rămâne la latitudinea unităților de învățământ care elev primește abonament și care nu. Dacă legea obligă la facilități pentru toți elevii, pe toate liniile, ce rost mai are ca directorii instituțiilor de învățământ să dea cu subsemnatul?

Cum e la alții

La alții, în primul rând, societatea locală de transport public e a autorităților locale, nu a fost privatizată către familia primarului. În Brașov, spre exemplu, elevii beneficiază de facilități pe perioada anului școlar, în baza unei declarații pe propria răspundere a părintelui / tutorelui, și numai dacă domiciliază la minim două stații de unitatea de învățământ. În plus, aceștia își pierd drepturile dacă absentează nemotivat în luna precedentă. Pensionarii, la rândul lor, au facilități la transportul public dacă au venituri sub 1.000 lei, nu sub 1.400 lei, ca în Bacău. În Cluj-Napoca, în schimb, elevii au facilități pe toate liniile, conform legii. La fel, operatorul de transport nu a fost privatizat. Peste tot există însă fraza cheie, care face diferența între administrație și șmecherie pe milioane de euro: „*La urcarea în mijloacele de transport, validarea cardului de transport este obligatorie.