Copiii cu vârsta până la trei ani, scutiți de la întreținere, dacă votul din Senat e confirmat de Camera Deputaților și de Adunările generale ale asociațiilor de proprietari

Legea Asociațiilor de proprietari – modificată. Mai precis, copiii cu vârste de până la trei ani nu vor mai fi trecuți la întreținere, iar

termenul de plată va fi de „maximum 30 de zile”, față de 20 de zile. Modificarea s-a făcut la propunerea senatorului Dragoș Luchian (PNL), care și-a văzut marți proiectul trecut de Senat. Asupra inițiativei urmează să se pronunțe și Camera Deputaților, forul decizional.

Am avut unanimitate de voturi pentru acest proiect. (…) Propunerea mea presupune exceptarea copiilor cu vârstă de până la 3 ani de la plata cheltuielilor pe consumuri individuale și de cheltuielile comune gestionate financiar prin intermediul Asociațiilor de proprietari. În plus, am propus și extinderea termenului de plată a cotei de cheltuieli pe asociațiile de proprietari de la 20 la 30 de zile calendaristice, având în vedere că și facturile care vin de la furnizori au termenul scadent de 30 de zile” – a declarat Luchian pentru Bacău Info.

Modificările vor putea fi aplicate însă numai în urma hotărârilor Adunărilor generale care se organizează, conform legii, în primele trei luni ale fiecărui an.

Aceste prevederi legislative vor fi  puse în practică doar prin hotărârea Adunărilor Generale din cadrul Asociațiilor de proprietari, pentru a nu mai crea anumite disensiuni între tineri și bătrâni. (…) Am considerat necesar un astfel de proiect de lege, pentru că nu era corect. Un copil de până la trei ani nu merge singur cu liftul, merge întotdeauna însoțit, nu intră cu noroi pe papuci să creeze mizerie pe casa scării, nu sunt cheltuieli suplimentare pentru un copil. Majoritatea cheltuielilor sunt contorizate pe cotă parte indiviză, nu sunt cheltuieli individuale. Dacă vorbim doar de consumul de apă, majoritatea condominiilor au contorizare individuală, sunt 10 – 20% fără, dar Asociațiile de proprietari pun în cârca proprietarilor acest coeficient de corecție, adică diferența dintre apa care intră în condominiu și apa declarată de pe contoarele individuale, fie că sunt pierderi, fie că sunt furturi. Nu mi se pare normal ca acest coeficient de corecție să fie imputat unui copil de trei ani” – a mai declarat senatorul.