Cum evoluează lucrările la strada Ștefan cel Mare din Bacău, proiect estimat la peste 2 milioane euro. Întârzieri la apă și sistemul rutier.
La trei luni de la începerea lucrărilor de modernizare a străzii Ştefan cel Mare din municipiul Bacău, o
arteră de tranzit intens, au fost înlocuiţi 500 m de conductă apă potabilă din cei 2,8 km, fiind executată şi proba de presiune. Zidul de sprijin este executat în proporţie de 90%. Până la finalul lunii mai ar trebui realizate scările de acces şi rampele pentru persoanele cu handicap, conform graficului fizic de realizare a investiţiei de 8,3 milioane lei.
Firmele sucevene Symmetrica şi Electroaxa, câştigătoarele contractului de modernizare a străzii Ştefan cel Mare, au reuşit să schimbe 500 m din infrastructura de alimentare cu apă potabilă din 2,8 km, cât prevede proiectul. Lucrările sunt deja în întârziere, pentru că în ritmul acesta ar mai fi nevoie de încă 12 luni pentru înlocuirea tuturor celor 2,8 km. Conform graficului, pe lângă conducta de apă potabilă, întârzieri sunt și la lucrările la sistemul rutier rigid.
Pentru a beneficia de fondurile europene nerambursabile, lucrările din cadrul proiectului trebuie finalizate până la 31 decembrie 2015, atrăgea atenţia Leonard Pădureanu, administratorul public al Municipiului Bacău, într-o declarație pentru bacauinfo.ro.
Potrivit raportării constructorului, până la momentul redactării materialului, fuseseră executate probele de presiune pentru tronsonul conductei de alimentare cu apă, de la intersecţia cu strada Mioriţei până la intersecţia cu strada Iosif Cocea (≈ 500 m). În continuare, se lucrează la pozarea reţelei de alimentare cu apă, iar la căminele aferente se efectuează lucrări de radiere şi armare, suduri şi montare armături vane.
Proiectul prevede construirea de cămine de vane carosabile la intersecţii de străzi, hidranţi de incendiu şi branşamente la scările de bloc.
În următoarea lună, înlocuirea conductei de apă trebuie să fie realizată, rămânând ca în prima săptămână din iulie constructorul să cureţe instalaţia, să facă probele de presiune, să împrăştie şi să compacteze pământul în straturi.
Potrivit graficului de lucrări, confirmat de constructori în teren, a demarat şi schimbarea reţelei de canalizare de pe Ştefan cel Mare. Se execută săpătură manuală, pozarea conductei în şanţ, după care constructorul va trece la montarea de geigere şi a căminelor de legătură. Sprea sfârşitul lunii iunie ar trebui să fie efectuate probe de etanşeitate.
Zidurile de sprijin din zona lotului de parcări de vizavi de E.ON au fost ridicate în proporţie de 90%. În partea de sus a terasei se va crea un pietonal cu pavele, iar jos este prevăzută amenajarea unei parcări de aproximativ 240 locuri. Per total proiect, suprafaţa parcărilor în zona Ştefan cel Mare va fi extinsă de la 1.850 mp la 2.900 mp, prin montarea de pavele ecologice.
Vor continua operaţiunile de desfacere a sistemului rutier rigid, a trotuarelor din beton şi a bordurilor, pentru a se construi trotuare noi. În această etapă, sunt prevăzute lucrări de împrăştiere şi compactare nisip şi balast la platforma pietonală. De la mijlocul lunii iunie ar trebui să înceapă pavarea platformei pietonale.
În lungime de 1.282 m, strada Ştefan cel Mare va fi modernizată printr-o soluţie ecologică de refolosire a dalelor de beton. Lucrările implică îmbunătăţirea stării carosabilului pe o suprafaţă de 25.700 mp, drumul principal şi racordările cu străzile laterale.
Se estimează că, după finalizarea proiectului, viteza medie de circulaţie va creşte de la aproximativ 34 km/h la 48 km/h. În consecinţă, timpul de călătorie se va reduce. Conform studiilor de trafic, strada Ştefan cel Mare este tranzitată de 8.000 autovehicule/zi, 2,92 milioane autovehicule/an.