Cum face primarul Oneștiului să nu răspundă pentru nimic: vorbă multă și degeaba. Cu exemple :)

primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, și-a retras propriul proiect de pe ordinea de zi, același lucru l-a făcut și primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, la mijlocul lui august. De-a lungul ședinței de la Onești însă, retragerea propriului proiect de pe ordinea de zi nu a fost singura bâlbâială a edilului. Acesta i-a direcționat pe consilierii locali să se intereseze la Spital despre o finanțare pe care tot el a propus-o în rectificarea de buget, a răspuns altor consilieri susținând că nu e de datoria lui, a pus în cârca CL o decizie care ar fi trebuit să aparțină primarului și i-a propus primarului comunei Gura Văii să facă un demers comun pentru a preda Consiliului Județean un drum județean pe care-l administrează Primăria Onești.

La fel ca în municipiul Bacău, ședințele Consiliului Local Onești par nesfârșite, din cauza mușchilor pe care vor să-i afișeze unii dintre aleși. Asta nu ar fi însă o problemă, dacă din orele de discuții ar rezulta soluții constructive pentru cetățeni sau dacă cei în măsură ar fi capabili să ofere răspunsuri. În ședința de la mijlocul lui august, consilierii liberali au cerut lămuriri cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții a Spitalului Municipal Onești. Încurcându-se în propriile cuvinte, nu înainte de a-i atrage atenția consilierului Ciprian Zarzu pentru o greșeală de exprimare, primarul Nicolae Gnatiuc a răspuns așa (cităm exact):

Referitor la proiectele ce ați spus modernizare zonă est a orașului foarte multe ați enumerat aici și ar trebui să ne întindem pe acest subiect foarte mult, podul de peste Trotuș, expertiza la podul de peste Trotuș este făcută de foarte mulți ani, mai bine de patru ani, am transmis această expertiză începând cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău, CNADNR, Ministerul Transporturilor, la toți factorii competenți, momentan acest drum face parte din infrastructura muncipiului Onești și infrastructura municipiului Onești și infrastructura municipiului Onești știți și dumneavoastră în ce stadiu este, nu de azi de ieri, știți și dumneavoastră ce lucrări vor fi făcute pe PNDL și nu numai, dacă nu știți vă voi face o informare în scris. Referitor la finanțarea acestor proiecte pe tema de proiectare 100.000 lei, aceste proiecte, 7 la număr, (…) de ce costă așa mult sau puțin? Au fost licitații făcute, le-am moșteinit… (…) Nu am văzut nicio adresă de la dumneavoastră, vreo solicitare în scris pe subiectul ăsta, nu am primit nimic, iar informările, v-am spus primim de la spital adrese, noi facem ceea ce spuneți și dumneavoastră că trebuie făcut, la Spital noi dirijăm partea noastră de bani iar dânșii se ocupă de achizițiile publice, nu noi. Referitor la valorile de acolo puteți să-i întrebați pe dânșii, sunt obligați să vă dea răspunsul, conform legii.” Greu, este?

La un alt proiect, „privind aprobarea prelungirii duratei proiectului „Amenajarea cămin pentru persoane vârstnice în muncipiul Onești, județul Bacău,” un alt consilier a solicitat lămuriri față de „ofertele neconforme primite” și explicații cu privire la neconformitatea lor. Gnatiuc i-a băgat iar în ceață pe toți, spunând nimic.

O să vă răspund eu, chiar dacă nu este de datoria mea, pentru că nu am creat eu această situație și nu a creat-o nimeni din această sală, nici eu nici colegii mei de la integrare europeană. Licitația privind dotările a fost organizată conform legii, dar ofertele prezentate de către ofertanți nu au fost conforme. E simplu”.

Nu a fost de datoria lui Gnatiuc nici chemarea fostului administrator public, Ionuț Tenie, în Consiliul Local, pentru prezentarea raportului de activitate. Primarul a tras de timp cât a putut și a lăsat lucrurile în coadă de pește, făcându-l scăpat pe Tenie.  

Referitor la raportul de activitate al domnului Tenie… a fost prea puțin, cu ghilimelele de rigoare, pe mandatul meu, astfel încât să-mi cereți mie lucrul acesta, cred că de fapt aveți dreptate în această privință… știți că în ședințele de Consiliu Local am susținut și eu faptul că reprezentanții noștri în Consiliile de Administrație este normal, ca să nu spun de bun-simț, să întocmească periodic, cel puțin anual, un raport de activitate.

Un alt punct la care Gnatiuc s-a șters de responsabilitate a fost cel în care s-a pus problema locatarilor blocului Evazatu, aflat în administarea Primăriei Onești, în care oamenii stau cu sabia evacuării deasupra capului din cauza datoriilor uriașe, în special la furnizorul de energie electrică.

 „Este perfect, veniți cu un proiect de hotărâre în spiritul ăsta. (…) Veniți cu hotărârea, votează Consiliul și primarului nu-i rămâne decât să respecte ceea ce ați hotărât dumneavoastră, dar nu scoatem castana… în primul rând că nu se poate” – i-a replicat Gnatiuc lui fostului primar interimar Alexadru Cristea, în urma unei propuneri de soluționare.

„Eu am venit cu o soluție care bineînțeles trebuie analizată din punct de vedere juridic” – a adăugat Cristea.

„Nu înțelegeți că nu hotărăsc eu? Tot domn` primar în sus, domn` primar în jos. Nu este blocul meu și stați în chirie la mine, e a Consiliului Local” – a mai luat cuvântul Gnatiuc adresându-se lui Cristea, dar și unei locatare din Evazatu, care întreba disperată ce va face dacă o va da executorul afară din casă.

Este o greșeală domnule primar, nu e al Consiliului Local, este al municipiului Onești, iar administrarea contractului se face de către Executiv, problemele care țin de Executiv nu le puneți în sarcina Consiliului Local” – a luat cuvântul și consilierul Gheorghe Ene, care e avocat „(…) Situația acestor oameni este foarte grea și pe mine mă miră detașarea cu care dvs priviți rezolvarea acestei probleme.(…) Nu trebuie HCL, putem să amânăm executarea pentru că se prescrie în termen de trei ani, să dăm o mână de ajutor, poate lucrurile se vor îndrepta. Nu știu situația exactă, dar nu cred că e vorba de rea-credință din partea acestor oameni în executarea contractului. Sunt dispus împreună cu comisia juridică să încercăm să găsim niște soluții, dar vă rog nu mai pasați sarcinele dumneavoastră Consiliului Local”.

Gnatiuc i-a citat lui Ene din Legea administrației publice locale, însă acesta a punctat din nou. „CL hotărâște executarea unui contract de închiriere? Cu cine este încheiat acest contract de închiriere? Cu primarul! nu există Primărie, există primar, și dacă dumneavoastră vreți să faceți numai ce spune CL, vă rog să vă dați deoparte!

Același Ene l-a invitat pe primarul Gnatiuc și la o întâlnire care urma să aibă loc cu reprezentanții Apă-Canal S.A.

Nicolae Gnatiuc: „Ce onorat sunt că în viitorul apropiat sunt invitat la tot felul de… în fine.. aici domnului Ene chiar nu am ce să comentez vizavi de CL.”

Gheorghe Ene: „Nu e atribuția dvs., deci puteți refuza. Eu v-am invitat.”

Nicolae Gnatiuc: „Tocmai asta este, că nu e atribuția mea, ceea ce sper să înțeleagă toată lumea, o dată pentru totdeauna și nu o mai dăm aici că nu-s atribuțiile mele, dar pe internet sunt numai ale mele.”

La ședința CL Onești a participat și primarul Gura Văii, Valerică Mihalcea, care i-a propus primarului municipiului Onești, printre altele, să-și întoarcă fața și spre porțiunea de drum județean pe care o administreazăde la podul de la Gura Văii până la pasarela de la Carom”, având în vedere și faptul că cetățenii de acolo plătesc de 26 de ani taxe și impozite municipiului Onești „de la râul Trotuș până la vreo 400 m distanță de Biserica Ștefan cel Mare”. Gnatiuc însă a zis pas și a arătat către Consiliul Județean.

Oarecum aveți dreptate în demersul dumneavoastră (…) dar vă spun că nu vom rezolva problema așa, dar nici nu vă contrazic, că dumneavoastră cunoașteți mai bine problema din teren, ca și mine, dar e o problemă care poate fi rezolvată și altfel. Fiind drum județean în administrarea UAT Onești, poate facem un demers comun să-l predăm Consiliului Județean, care a reparat pe bani proprii, și CJ stă pe alt buget față de Primăria Onești.