Unghiile sănătoase indică un organism sănătos de aceea este indicat să existe o preocupare pentru îngrijirea acestora și pentru eliminarea oricăror obiceiuri nesănătoase.

Mușcatul unghiilor este unul dintre obiceiurile nesănătoase, se numește onicofagie și este extrem de greu de eliminat acest obicei, de multe ori vâzănd adulți cu unghiile roase și, implicit, unghii încarnate pentru care se poate folosi SNB Balsam emolient pentru unghii incarnate . O despicătură a unghiilor poate permite microbilor și ciupercilor să pătrundă și să infecteze zona.

Un alt lucru nociv este smulgerea cuticulelor, ceea ce poate provoca sângerare, infectare și afectarea patului unghiei, de aceea, se recomandă fie împingerea spre interior a cuticulei, fie decuparea cu grijă a acestora, așa încât să nu se taie pielea degetului.

Atunci când se înlătură lacul de pe unghii, este bine să nu optați pentru o soluție de îndepărtare a unghiilor prea puternică, ba chiar se recomandă una fără acetonă pentru că altfel, unghiile se subțiază și pot fi afectate în profunzime. Uneori se utilizează o freză pentru îndepărtarea lacului de pe unghii, dar această freză trebuie să fie de bună calitate așa încât să nu fie afectat stratul de desupra unghiei prea tare.

Dar cel mai neindicat lucru pe care nu trebuie să îl faceți este să ignorați problemele pe care le observați la o unghie și să presupuneți că acestea vor dispărea automat, fără să trebuiască să mergeți a un medic dermatolog care să aprecieze și să evalueze gravitatea problemei.

Pentru saloanele profesioniste se recomandă lucrul cu tehnicieni autorizați, care au experiență și cunoștințe pentru îngrijirea unghilor, care să știe că îndepărtarea cuticulelor nu este recmandată deoarece cuticulele acționează pentru sigilarea unghiilor și protejarea acestora de infecții. Este important să se utilizeze o lampă care să sterilizeze foarte corect instrumentele utilizate pentru manichiură și pedichiură pentru a se evita prevenirea infectării unghiei cu diverse bacterii, viruși și ciuperci.

Tot pentru o îngrijire cât mai corectă a unghiilor se recomandă o curățare a băii pentru înmuierea picioarelor cu înălbitor și o curățare a filtrelor cât mai bună.

Toate acestea pentru o menținere a sănătății unghiilor.