Curtea de Apel oprește metodele Consiliului Județean de a organiza „concursuri” pe post la instituțiile din subordine

O bibliotecară a reușit să învingă sistemul uns cu toate alifiile al Consiliului Județean Bacău. După mai bine

de un an de când își caută dreptatea, Lenuța Neacșu câștigă prima luptă împotriva Consiliului Județean, instituție sub umbrela căreia își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”. După ce a pierdut la fond, Neacșu a obținut la Curtea de Apel anularea Dispoziției Președintelui CJ în ceea ce privește numirea comisiei de concurs și anularea Hotărârii Consiliului Județean (HCJ) Bacău privind numirea Ancăi Sion în funcţia de manager al Bibliotecii Judeţene .

Comisia care ne-a examinat nu a avut studii de specialitate. E vorba de două doamne: Tatiana Puiu, rectorul Univ. „George Bacovia” și Carmen Mihalache de la Revista Ateneu. Legea 189/2008 are precizări foarte clare și distincte: nu au voie să facă parte din Comisie decât specialiști în domeniul de activitate al instituției: dacă e Teatru, să fie oameni de teatru ș.a.m.d.. Doamna Carmen Mihalache este critic de teatru, așa scrie la specializarea dumneaei, iar la doamna Tatiana Puiu scrie că este doctor în industrializarea produselor animaliere, ceva legat de pateul de gâscă și cașul de oaie. Cu tot respectul, dar nu au nicio treabă cu cărțile din bibliotecă. Istoria culturii și a civilizației nu are nicio treabă cu produsele animaliere” – a declarat Neacșu pentru Bacău Info la începutul lui iulie 2015.

Lenuța Neacșu a dus în instanță aspectele pe care le-a sesizat.

Am avut de obiectat în primul rând cu privire la componența Comisiei de organizare, care nici pe departe nu avea pregătirea necesară să examineze niște profesioniști în domeniul biblioteconomiei, și am mai contestat studiile câștigătoarei, care nu erau de specialitate, așa cum cere Legea managementului cultural în mod expres. Câștigătoarea nu avea aceste studii. Sunt mult mai multe neclarități legate de acest concurs, una dintre ele este cea cu proiectul copiat de nu știu pe unde, dar nu am insistat prea mult pe ele, pentru că există niște dosare penale la Poliție, care încă nu s-a pronunțat. Pe mine mă interesa să se anuleze acest concurs, pentru că postul a fost obținut în mod nedrept. Sunt fericită, pentru că am suferit foarte mult și din punct de vedere profesional – umilințe, jigniri, referate peste referate, dar le-am îndurat în speranța că Dumnezeu îmi va face dreptate,” a declarat acum Lenuța Neacșu.

Soluția definitivă a fost dată de Curtea de Apel Bacău vineri, 16 septembrie.

„Admite recursul reclamantei. Respinge recursul incident ca nefondat. Casează în parte sentinţa recurată. Admite în parte acţiunea. Anulează dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău nr. 127/21.05.2015 numai în ceea ce priveşte numirea comisiei de concurs, procesul-verbal nr. 9156/25.06.2015 şi Hotărârea Consiliului Judeţean Bacău nr. 106/13.07.2015. Respinge celelalte capete de cerere ca nefondate. Menţine dispoziţiile sentinţei recurate cu privire la soluţionarea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive. Obligă intimatele-pârâte Consiliul Judeţean Bacău şi Angela Bogea să plătească recurentei-reclamante suma de 750 lei cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 16 septembrie 2016. ”

Sentința a venit pentru Neacșu după un eșec la fond.

Nu m-am așteptat, pentru că am pierdut pe fond și am câștigat la recurs. Știam că este destul de dificil să câștigi la recurs, dar îi mulțumesc Lui Dumnezeu că m-a ajutat. În primul rând este un act de dreptate și de redare a demnității. Consider că sentința dată de doamna judecător a respectat întocmai problema pe care am pus-o pe rol. Adevărul este că în subordinea Ministerului Culturii există 21 de instituții Corul Madrigal, Insitutul Național al Dansului, Teatrul Național, fiecare oferă un produs unic, distinct, eu nu aș putea niciodată să fiu managerul Corului Madrigal, fiecare manager trebuie să aibă atribuții în domeniul respectiv al instituției de cultură. Biblioteca are un domeniu distinct, se ocupă cu cartea sub toate aspectele ei: de promovare, inventariere, achizție, conservare ș.a.m.d.”, a declarat Lenuța Neacșu pentru Bacău Info.

Președintele Comisiei de Concurs, care e fosta șefă de personal a Consiliului Județean, s-a arătat ușor iritată de intenția Bacău Info de a-i lua o declarație referitoare la subiect, în condițiile în care în 2015 a arătat o atitudine sfidătoare la adresa celor care au contestat modul de organizare al concursului. 

Eu sunt pensionară, nu mă mai sunați, nu mai am nicio treabă, am plecat din Consiliul Județean, ce problemă are presa cu mine la momentul ăsta legat de … Eram în funcție, dar eu nu pot să comentez o hotărâre a instanței, da? Nu pot să comentez, nu pot decât să o respect și să o ducem la îndeplinire, asta-i toată declarația pe care poate să o dea orice om din România, altă declarație nu poate să aibă” – a declarat Angela Bogea.

Actualul președinte al CJ, Sorin Brașoveanu, nu a răspuns apelului Bacău Info.

„Odată ce a hotărât Curtea de Apel mi se pare o decizie care trebuie aplicată, așa e normal. Vorbiți la Consiliu, pentru că Consiliul a organizat concursul, concursul este contestat, nu persoana mea.(…) Mă mai gândesc, am timp să mă gândesc dacă să particip sau nu, problema mea, nu ?!” – a declarat pentru Bacău Info Anca Sion, managerul Bibliotecii numit în urma concursului dovedit prost organizat.

Neverificată și nedovedită de vreo autoritate a rămas însă metoda copy-paste pe care a semnalat-o Bacău Info în noiembrie 2015.  

Subiectul a mai fost abordat și de Adevărul.