Aurul are o istorie și un loc aparte între metale, fiind ornament penru regi, o monedă de schimb la nivel global, cupele care se obțineau în urma competițiilor sportive erau din aur, prin urmare reprezenta un simbol al succesului și se află în dispozitive electronice precum unitățile centrale ale vechilor calculatoare; în civilizațiile antice se utiliza aurul pentru ca mormintele regilor să fie frumos decorate, precum și templele.

Aurul a devenit apoi un punct de referință monetară, câștigătorul unei competiții, locul unu, câștiga o medalie de aur iar Mercedes creează o mașină cu carcasă din aur, un Mercedes Benz C63 AMG, o chestiune comentată de foarte mulți, pentru faptul că poleiala unei mașini cu aur reprezintă o irosire.

Acest metal este dens dar destul de moale, de aceea cu cât are multe karate, cu atât este mai moale, apoi luciul aurului este deosebit și acest metal este maleabil, poate fi prelucrat. În tabelul lui Mendeleev aurul are simbolul de Au, punctul său de topire fiind a 1000 de grade Celsius iar de fierbere la 2856 de grade Celsius. Desitatea aurului este de 19 grame; dar ceea ce îi dă valoare este frumusețea sa. Termenul provine din literele grecești aurum, care se referă la strălucirea de soare iar termenul din limba engleză gold provine de la cuvintele gulb și ghel care face referire la galbenul acestui metal, care este unic prin culoare. Prin aliaj cu alte culori, acesta capătă diverse nuanțe, chiar dacă albul pe care de multe ori îl preferăm, tinde să se îngălbenească și de multe ori să fie o variantă mai bună platina pentru bijuteriile albe.

Aurul este cu atât mai valoros cu cât este foarte maleabil și cu o bucată neînsemnată de aur poți trage o foiță lungă, subțire și rezistentă, care este conductor termic, deci transmite căldură și curent electric, fiind și foarte rezistent la coroziune, doar acidul nitric și cel clorhidric poate să îl atace; o altă proprietate pozitivă a aurului este faptul că acesta nu se oxidează și își păstrează valoarea estetică.

O altă calitate a aurului este faptul că acest metal este valoros, așa cum este verigheta din aur galben Sunetul iubirii ; fiind în cantitate limitată, pe pământ existând doar 168 de mii de tone, adică aproximativ de dimensiunea unui teren de tenis.