De ce întârzie lucrările pe canalizare din Bacău, Mărgineni, Letea Veche și Hemeiuș? Benea: „Să ne facă plângere pentru abuz în serviciu!”

Preşedintele Consiliului Judeţean, acuzat că întârzie eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru demararea investiţiei pe canalizare în municipiul Bacău şi comunele

Letea Veche, Mărgineni şi Hemeiuş, a cerut să i se facă plângere pentru abuz în serviciu. Dragoş Benea, secretarul judeţului şi arhitectul şef au explicat în scris motivele pentru care nu eliberează autorizaţia. „Să ştiţi că de multe ori am recurs la această soluţie, atunci când discuţiile prind o pantă subiectivă,” spune Benea.  

Investiţiile de milioane de euro ale Companiei Regionale de Apă Bacău s-au blocat în hăţişurile birocratice care privesc elaborarea documentaţiilor, emiterea avizelor şi, în final, a autorizaţiei de construcţie.

Proiectele prevăd extinderea reţelelor de canalizare din muncipiul Bacău (25,5 km), comunele Letea Veche (4 km), Hemeiuş (9 km) şi Mărgineni (3,7 km).

Finanţarea este asigurată din fondurile europene nerambursabile atrase prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 – 2013.

În acest moment, vinovatul e căutat ca acul în carul cu fân. Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean dau cu subsemnatul, motivând decizia de neeliberare a autorizaţiei de construcţie, în timp ce beneficiarii sunt acuzaţi că nu şi-au făcut treaba deloc sau pe deplin. „Astăzi (ieri, 28 mai – n.r.) Ionel Floroiu (vicepreşedintele CJ – n.r.), împreună cu directorul Direcţiei juridice şi cu arhitectul şef, dar şi Răzvan Găină, directorul general CRAB, au fost la Bucureşti pentru a prezenta aceste aspecte,” a precizat Dragoş Benea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, pentru bacauinfo.ro: „să ne facă plângere pentru abuz în serviciu”

„Noi am făcut hârtie scrisă către CRAB, către beneficiari, că, dacă ei consideră că noi am refuzat să semnăm această autorizaţie (pentru că, dacă refuzi, înseamnă că ai un interes subiectiv, consider eu) să ne facă plângere pentru abuz în serviciu. Să ştiţi că de multe ori am recurs la această soluţie, atunci când discuţiile prind o pantă subiectivă. Şi când se vorbea de nu ştiu ce parc eolian care nu primea autorizaţie.”

La dosarul documentaţiilor necesare pentru ca preşedintele CJ să dispună şi să semneze eliberarea autorizaţiei de construcţie lipsesc o serie de avize, care fac imposibilă emiterea acestui act. Benea mai subliniază şi faptul că instituţia pe care o conduce a avut o reacţie proactivă vizavi de proiect. 

„Cel puţin avizul de la CNADNR lipseşte, dar noi aşteptăm documentaţia completă. Nu se discută pe aviz de principiu, legea spune aviz. Certificatul de urbanism a fost eliberat a doua zi după ce a venit avizul de la primăriile vizate de această investiţie, ceea ce trădează interes din partea noastră. Subliniez, a doua zi, imediat ce a venit şi ultimul aviz. Iar autorizaţia de construcţie întâmpină dificultăţi de peste un an şi ceva, pentru că şi Compania de Apă, şi cei care ar fi trebuit să facă documentaţiile pentru avizatori… Există o întreagă discuţie dacă CNADNR ţine în mod obiectiv sau subiectiv, dacă documentaţiile pentru avizatori au fost în regulă,” explică preşedintele CJ contextul actual.

Benea indică şi locul unde ar putea fi găsit vinovatul sau vinovaţii: „Problema trebuie căutată undeva între constructor şi beneficiar. Dacă cineva nu este mulţumit de răspunsul pe care l-am dat, repet, şi în scris, trebuie să purceadă la ultima soluţie, la care am apelat pentru a ne demonstra buna intenţie şi anume plângere pentru abuz în serviciu. E simplu. Nu vă imaginaţi că cineva din Consiliul Judeţean a ţinut această autorizaţie din motive subiective.” 

În acest moment, din cele şapte contracte din cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău, doar lucrările de la Staţia de Epurare Ape Uzate (SEAU) din Bacău au fost încheiate. De asemenea, reabilitarea Staţiei de Tratare a Apei de la Cărăboaia este pe final.

Au început lucrările pe toate fronturile, afându-se în diverse faze pe contractele „Extinderea infrastructurii de canalizare în aglomeraţia Buhuşi şi Moineşti”, „Extindere infrastructura reţea distribuţie apă în Buhuşi şi Moineşti – Extindere infrastructură canalizare în Dărmăneşti”, „Reabilitarea SEAU Moineşti Nord” şi „Construcţia SEAU Moineşti Sud, Buhuşi, Dărmăneşti şi Târgu Ocna”.

Problemele mari cu care se confruntă proiectele care prevăd extinderea reţelelor de canalizare din Bacău, Mărgineni, Letea Veche, Hemeiuş pun în pericol atragerea şi cheltuirea fondurilor europene. Se pot aduce în discuţie chiar şi penalităţi financiare.  

„Vorbim de fonduri europene, de eventuale penalităţi care se vor plimba între constructori şi beneficiari, şi dacă se vor aplica penalităţi, la un moment dat se poate atrage şi o răspundere materială. Le-am spus foarte clar colegilor că poziţia pe care trebuie să o adopte pe acest subiect să fie una corectă şi obiectivă,” declară preşedintele Consiliului Judeţean pentru bacauinfo.ro.

„Încă de la început au fost probleme. Între timp, s-au mai remediat din acestea. Au fost diverse probleme, unele  s-au rezolvat, altele au rămas şi astăzi nerezolvate. Din punctul meu de vedere, pentru că am participat la toate aceste discuţii, consider că de-a lungul celor aproape doi ani de când se discută de această autorizaţie şi CRAB, şi cei care ar fi trebuit să facă documentaţiile pentru avizatori au ratat nişte timpi şi nu au făcut ce trebuia să facă,” acuză Benea. „Consiliul Judeţean a şi iniţiat o discuţie la nivelul Prefecturii pe acest subiect cu toţi factorii, ca să vedem dacă problema este subiectiv undeva. Noi am funcţionat ca un factor proactiv în această discuţie, dar şi secretarul judeţului, şi arhitectul, au făcut opinie scrisă şi au spus de ce nu se eliberează această autorizaţie de construcţie la timp. Au fost şi probleme cu terenurile traversate de această investiţie, cu regimul lor juridic. În proiect erau prinse ca fiind domeniu public, după aceea că sunt în privat. Toată lumea poate să-şi dea cu părerea pe acest subiect, mai puţin cei care semnează, în speţă arhitectul şef, secretarul judeţului şi, nu în ultimul rând, eu. Toţi cei din Consiliul Judeţean care au legătură cu această investiţie au invocat în scris motivele pentru care nu eliberează această autorizaţie. Eu am fost şi mai tranşant pe acest subiect şi le-am spus colegilor mei, de când am văzut că se prelungeşte fără rost această saga a autorizaţiei, că în momentul în care se încinge discuţia ne asumăm o plângere de abuz în serviciu, dacă refuzăm să eliberăm această autorizaţie.”

Reprezentanții CRAB nu au putut fi contactați, pentru un punct de vedere.