De ce nu avem apă? Bacăul plăteşte preţul plocoanelor electorale, iar unii primari trebuie puşi la zid! Nici Consiliul Judeţean nu e străin
Dacă vă aflați printre sutele de mii de băcăuani din județ afectați de lipsa apei, gândiți-vă la
ultimii 25 ani în care votul s-a dus pentru protecție socială, nu pentru investiții. Probabil la zeci de metri de blocul dumneavoastră există apă, dar curge în pământ. Deasupra e o stradă asfaltată / peticită nu demult și nu o singură dată. La fel, foarte aproape a fost ridicată o biserică.
Asfaltul și biserica se văd, dar rețelele nu aduc voturi. CRAB, ca și fosta CET, acum Thermoenergy, investesc în măsura resurselor venite mai ales de la bugetul local.
Mergeți pe fir: primarii au decis să aloce fonduri pentru panseluțe și raliuri, iar cei din ADIB fac orice, protecție socială să se numească.
CRAB sau Apă Canal Onești au aceeași problemă: rețele ciuruite. În Onești, Primăria a investit fonduri serioase în raliurile unui lider PSD. În Moinești, în Tg. Ocna, în Bacău, la fel, gândiți-vă la toate cheltuielile cretine făcute electoral, la toate pomenile care au tocat banii de investiții, la bisericile și Catedralele care au înghițit milioane de euro din bugetele primăriilor sau Consiliului Județean. Acolo-s banii de apă.
Ca să avem apă trebuie, probabil, găsite și alte surse, nu doar Valea Uzului sau sursele de lângă Bacău. Apă Canal Onești avea o propunere pentru acea zonă, dar de unde bani, dacă oneștenii plătesc mai puțin decât trebuie? Un municipiu întreg care plătește mai puțin pentru canalizare decât pentru volumul apei distribuite, de parcă o parte din apă se evaporă.
Cu pierderi de 40 – 50 – 60%, normal că nu e eficiență. În apartamentele din Bacău nu ajunge apa pentru că în Onești, în Tg. Ocna, în Moinești, în Bacău, dar și pe conducte precum Tg. Ocna – Onești pierderile sunt foarte mari. Fiecare dintre aceste conducte, dacă ar fi înlocuită, ar determina ca mai multă apă să ajungă în apartamente, nu în pământ.
Teoretic, Bacăul are sursă secundară de apă, care ar trebui să funcționeze acum. Funcționează prin Bistrița Lac și prin alte zone joase. Pentru fiecare locuință în care nu ajunge apa în caz de avarie e câte-o gaură prin care se scurge. Sfătuite prost, autoritățile au dat și în 2014 vreo 3 milioane lei pentru biserici. Pentru asta și pentru multe alte cheltuieli sociale, primesc acum înjurăturile cele mai sincere. Mâine, duminică, un oraș de nespălați se va ruga lui Dumnezeu să dea apă pe măsura credinței. Doamne ferește de un război sau de un cutremur, dacă într-un an normal nu avem apă cam o lună, dacă adunăm zilele! Îi vom doborî pe inamici prin putoare.
În Onești s-a schimbat anul trecut o conductă de 40 ani, șvaițer.
Operatorul de apă din Onești, client al CRAB, a schimbat o conductă de 40 ani, ciuruită, în condițiile în care preocuparea Primăriei locale e un proces pentru proprietatea rețelelor
Cu ce resurse să schimbe Apă Canal, operatorul local, dacă Primăria nu-i permite să taie facturile aprobate de ANRSC? Neghină e oricum ocupat cu orice altceva, probabil acum invocă litigiul pentru a lăsa rețelele așa.
Nu e normal ca o avarie să fie identificată după cât de mare e balta pe câmp. Fostul director Craiovan de la RAGC s-a retras, dar dacă specialistul din el are o explicație pentru că pe investiția gestionată de el avariile se găsesc pe orbecăite, să iasă public și să o spună. De 25 ani nu scăpăm de „greaua moștenire”.
Primarii care fac protecție socială pe frustrarea oamenilor, pe nervii și sănătatea lor, să plece acasă. Nu avem apă pentru că unii băcăuani plătesc aproape cât costă (cei din municipiul reședință de județ, mai puțin rata inflației), iar alții plătesc cât are chef primarul. Acolo-s banii pentru rețelele ciuruite. Se aude, Neghină?
Șefii din ADIB care fac protecție socială să plece acasă. N-au fost trimiși acolo ca să împartă băcăuanii în șmecheri și fraieri, în băcăuani care plătesc apa cât face și băcăuani care, cu complicitatea primarilor, joacă rolul de „băieți deștepți”.
Nu în ultimul rând, pierderile nu le plătește CRAB, le plătim noi.
Ca să înțelegeți mai mult despre subiect, urmăriți Dosarul „Apă și canalizare” de pe bacauinfo.ro.