De ce „s-a dus” Tescaru și cine mănâncă din colivă – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Cu mai puțin de jumătate de an înaintea alegerilor locale, PNL

își schimbă garnitura de la vârful Primăriei municipiului Bacău. În timp ce PNL Bacău a transmis un comunicat de presă, prin care a anunțat că a luat act de demisia viceprimarului Vasile Tescaru, demisionarul a declarat pentru bacauinfo.ro administrația pe politică, după ce partidul i-ar fi solicitat să facă parte din „staff-ul de campanie la nivel județean”. Pe de altă parte, Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, declară că „PNL a luat astăzi o decizie greșită”, catalogând declarația lui Tescaru ca „elegantă”. Între timp, consilierul local Ilie Bîrzu se pregătește de pe margine să ocupe funcția de viceprimar, după ce grupul consilierilor PNL l-a propus Comitetului Județean Executiv al partidului „cu unanimitate de voturi, urmând ca această propunere de candidatură să fie promovată și susținută  oficial în prima ședință a Consiliului Local Bacău”. Consilierul local UNPR Cristinel Manolache, un exponent al Opoziției din forul local, nu consideră oportună schimbarea.

Tescaru: „am renunțat la administrație pentru că am fost solicitat de PNL să mă ocup de campania electorală

Am avut astăzi o ședință la PNL, unde am fost solicitat să fac parte din stafful de campanie la nivel județean și am considerat că nu pot face două lucruri deodată, să fiu și în slujba administrației locale, să fac și campanie electorală, și am luat decizia să demisionez din funcția de viceprimar și să mă ocup de campania electorală a PNL la nivel de județ” – a declarat Tescaru.

În aceste condiții, pentru fostul viceprimar pare să conteze mai mult politicul, însă nu-și vede demisia ca pe un abandon.

E clar că  pentru a face administrație trebuie să-ți dedici absolut tot timpul pentru chestia asta. Atunci când ești pus în slujba cetățeanului, partea politică ar trebui să fie pe planul doi, ori dacă acum suntem în precampanie electorală și dacă am fost solicitat să fac politică, am zis că mai ușor cu administrația, să nu încurcăm lucrurile. Consider că mi-am făcut treaba suficient de bine la Primărie, cine va veni în locul meu sau cine va avea atribuțiile pe care le-am avut eu va găsi totul bine pus la punct. Zic eu că va avea o misiune ușoară. (…) Sub nicio formă nu e abandon. Eu nu abandonez. Nu am abandonat Primăria. Chiar îi garantez viitorului viceprimar tot sprijinul, pentru că în trei ani am avut foarte multe de învățat și un viceprimar capătă experiență în 6 luni – 1 an, iar un nou viceprimar cu siguranță va avea nevoie de sprijin și consultanță” – a mai declarat Tescaru, care a adăugat că își reproșează că nu au fost finalizate lucrările de pe str. Milcov și cele de la Spitalul Municipal, dar că nefinalizarea lor a fost cauzată de la lipsa de seriozitate a constructorilor, nu de Primărie.

Nechita: „Tescaru aparține mai mult primarului bibliotecar decât partidului

Era necesară această mutare și chiar de mai de mult trebuia. Spun asta pentru că dl. Tescaru aparține mai mult primarului bibliotecar Stavarache decât partidului și atunci nu-și mai avea rostul. Ori ești liberal, ori ești… mai ales după decizia de alaltăieri, când a venit secretarul general al partidului la Bacău și a bătut în cuie despărțirea totală de primar, normal că trebuia să ne despărțim și de mâna lui dreaptă. Atât timp cât a  fost cel mai apropiat dintre noi de Stavarache, a neglijat partidul și ne-a afectat un pic și imaginea, trebuia să plece” – a declarat consilierul PNL, Neculai Nechita, care a și propus ca Ilie Bîrzu să-i ia locul lui Tescaru.

Drăgușanu are altă explicație a demisiei lui Tescaru

Nu pot să comentez demisia, e o demisie din motive personale și nu am cum să consider dacă e oportună sau nu. Nu am vorbit cu dumnealui, dar așa am înțeles că demisia e legată de probleme personale. Chiar nu pot să comentez” – a declarat pentru bacauinfo.ro consilierul local PNL, Vasile Drăgușanu.

Bîrzu a convins prin calitățile de Forrest Gump: „merge mult printre oameni”, „se întâlnește cu lumea

 Consilierul local Ilie Bîrzu se pregătește acum să preia funcția de viceprimar după ce a fost „votat în unanimitate de grupul consilierilor liberali”, fiind și singura opțiune a acestora. Liberalii au subliniat modul în care Bîrzu s-a remarcat ca maratonist.

 „L-am votat, l-am și propus pentru că e un om vechi în politică, cunoscut în toată comunitatea locală, merge mult printre oameni, la biserici, la școli, se întâlnește cu lumea. Oricum e mai bun.

 A fost un vot 100% Ilie Bîrzu, nu a fost niciun alt contracantidat. Eu consider că va fi un progres, iar dacă nu se va simți o schimbare Ilie Bîrzu va avea aceeași soartă. Ilie Bîrzu va fi monitorizat, vor fi pe lângă el toți consilierii, o să trebuiască să stea de vorbă cu toată lumea, nu cum stătea Tescaru de vorbă numai cu dl. primar” – a mai declarat Nechita.

Pe dl. Bîrzu îl cunoaște toată lumea, este consilier din 1990 sau din 1992, dânsul are o imagine bună pentru că s-a dedicat statutului de consilier local, merge printre băcăuani, e la curent cu problemele lor și e și mai apropiat de ele. Va fi un progres pentru administrație, pentru că are o relație bună cu cetățenii” – declară și Drăgușanu.

Bîrzu, într-un moment în care oricum ajutoarele și subvențiile au ajuns la niveluri record: „mai mult pentru cei necăjiți

Probabil au ținut cont de experiența pe care o am în calitate de consilier, ce am mai reușit eu să realizez în calitatea de consilier. Vreau în primul rând să fac administrație la firul ierbii – dacă pot să spun așa. Lumea pune această funcție pe un piedestal și eu vreau să aduc ceea ce înseamnă instituția Primăriei la firul ierbii, lângă oameni, aproape de cei necăjiți, de cei care au probleme. Timpul e scurt, dar vreau să dau un sens în domeniul ăsta” – a declarat penttru bacauinfo.ro Ilie Bîrzu, care spune că nu se va folosi de această conjunctură pentru o eventuală candidatură la funcția de primar al Bacăului.

Exclud, la această oră noi avem candidat desemnat, îl sprijin pentru că a făcut administrație foarte bună în perioada 2008-2012, lumea îl regretă și vrem să aducem administrația la nivelul la care era atunci” – a mai adăugat Bîrzu.

Manolache: „nu-l văd pe Bîrzu cu viziune, singurul lider era Stavarache

 „Din punctul meu de vedere schimbarea asta nu-și mai avea rostul pentru că mai sunt câteva luni până la finalizarea mandatului de 4 ani. Ar fi trebuit să aibă răbdare, să vadă ce vor decide băcăuanii la alegerile ccare urmează și de acolo să-și facă o nouă structură administrativă. Din punctul meu de vedere sunt niște reglări de conturi în interiorul PNL și nimic altceva. Cu privire la numirea domnului Bîrzu, nu cred că se va îmbunătăți actul administrativ în Bacău, ba dimpotrivă. Cred că dl. Tescaru era mult mai potrivit raportat la cunoașterea, colaborarea în rândul consilierilor, pentru că așa cum a fost dânsul până acum, eu zic că a ținut totuși un echilibru în Consiliul Local, chiar dacă s-a cunoscut cu desăvârșire lipsa domnului Stavarache. Până la urmă, trebuie să recunoaștem că singurul lider acolo era Stavarache, altul nu văd. Ăsta este punctul meu de vedere. Nu cred că se va îmbunătăți cu nimic actul administrativ în 5 luni, câte au mai rămas până la alegerile locale. Dacă venea un om cu o altă talie, altă cofingurație poate era oportună schimbarea. Nu-l văd pe Ilie Bîrzu ca pe un om cu viziune” – a declarat consilierul UNPR Cristinel Manolache.

Stavarache: „decizia PNL e greșită

Primarul Romeo Stavarache spune că decizia PNL e una greșită.

Domnul Tescaru este un om elegant ca întotdeauna, și dacă așa a spus, așa o fi. (…)Vasile Tescaru a fost unul dintre bunii și foarte bunii viceprimari pe care i-a avut acest oraș și mai ales cu care eu am lucrat în cei 11 ani de mandat. A fost un viceprimar model, și-a văzut de treabă, a fost un om modest, un om care a muncit pentru comunitate și care a respectat cetățeanul. (…) Dacă domnul Tescaru a făcut politica mea, eu făcând politica cetățeanului acestui oraș, înseamnă că Tescaru a făcut politica cetățeanului. Noi nu facem aici politică de dragul de a avea interesele unui grup, domnul Tescaru a făcut politica cetățeanului, la fel ca și mine” – a precizat Stavarache și cu privire la declarațiile lui Neculai Nechita.

 În plus, primarul a mai adăugat că deocamdată e prea devreme pentru a fi aduse în discuțiie atribuțiile pe care i le va da noului viceprimar.

 „Nu știu, trebuie să discut cu el, trebuie să discut cu celălalt viceprimar. Întâi să fie pus, să fie ales, și după aceea să vedem ce poate să facă domnul care va fi viceprimar, pentru că aici e vorba efectiv de competențe profesionale” – a mai declarat Stavarache.