De la ce vârstă pot purta copii lentile de contact?
Lentilele de contact sunt dispozitive optice corective care se aplică direct pe suprafața ochiului, mai precis pe cornee.
Pot copii să poarte lentile de contact? Răspunsul este afirmativ. Copiii arată un interes crescut pentru lentile de contact, văzându-le ca pe o alternativă la ochelari, care le oferă mai multă libertate de mișcare.
Beneficiile purtării lentilelor de contact de către copii includ:
- Obținerea unei vederi mai clare, în special pentru cei cu dioptrii mari, unde lentilele de contact pot oferi o acuitate vizuală îmbunătățită.
- Un câmp vizual extins.
- Facilitarea practicării sporturilor, atât individuale, cât și de echipă, datorită libertății de mișcare sporite.
- O mai mare probabilitate de a purta corecția optică necesară, eliminând temerea legată de deteriorarea sau pierderea ochelarilor.
- Îmbunătățirea încrederii în sine.
De la ce vârsta este indicat să se înceapă purtarea lentilelor de contact?
Vârsta nu constituie un criteriu principal în decizia de a începe utilizarea lentilelor de contact, ci mai degrabă atitudinea copilului și a părinților. Copiii sunt pregătiți să devină purtători de lentile atunci când demonstrează suficientă motivație, responsabilitate și capacitatea de a respecta regulile de igienă cu rigurozitate.
Un factor crucial este și sprijinul părinților, care trebuie să monitorizeze adaptarea copilului la rutina zilnică de a îndepărta lentilele seara, de a evita dormitul cu acestea, de a le curăța corespunzător (în cazul celor reutilizabile), de a schimba soluția de întreținere și de a stăpâni tehnica de inserare și scoatere a lentilelor. Copiii se adaptează ușor la noi obiceiuri, care, odată formate, tind să persiste și în viața adultă. Educația și, la nevoie, reeducația atât a copiilor cât și a părinților, efectuată de un oftalmolog pediatru, sunt esențiale.
Astfel, chiar copiii de 6-7 ani, dacă sunt motivați și au suportul necesar, pot reuși să devină purtători de lentile de contact. Există situații specifice, din motive terapeutice, când medicul oftalmolog poate recomanda utilizarea lentilelor de contact de la vârste foarte fragede, cum ar fi:
- după operația de cataractă congenitală fără implant de cristalin;
- în tratamentul ambliopiei (ochiul leneș) – adesea, aceasta implică utilizarea temporară a ocluziei (acoperirea) ochiului sănătos, favorizând astfel integrarea vizuală periferică și centrală și îmbunătățind vederea binoculară;
- pentru încetinirea progresiei miopiei la copii – prin intermediul orthokeratologiei, o tehnică modernă de adaptare a lentilelor de contact speciale care modelează ușor corneea pe timpul nopții, permițând copilului cu miopie să aibă o vedere clară pe timpul zilei fără a fi nevoie de ochelari sau lentile. Aceste lentile trebuie purtate pentru un minim de 6-8 ore pe timpul nopții și sunt îndepărtate dimineața, având un efect complet reversibil după 48-72 de ore de la încetarea utilizării.
Lentilele recomandate și modalitățile de utilizare
În urma unei evaluări oftalmologice complete, medicul specialist va decide dacă pacientul este un candidat adecvat pentru lentile de contact și care sunt tipurile cele mai potrivite pentru acesta. În cazul copiilor, lentilele de contact zilnice din silicon hidrogel reprezintă cea mai bună alegere. Acestea sunt optime din punct de vedere igienic, neavând nevoie de întreținere, iar materialul silicon-hidrogel este preferat datorită capacității sale de a permite o cantitate mare de oxigen să ajungă la cornee.
Copiii sunt de obicei foarte entuziasmați de ideea de a purta lentile de contact, demonstrează capacitatea de a le îngriji corespunzător și beneficiază de multiple avantaje prin utilizarea acestora. Lentilele de silicon-hidrogel oferă o soluție sigură și benefică pentru sănătatea oculară a copiilor. Te așteptăm la clinica noastră oftalmologică din București, KidOptik, pentru mai multe detalii și alegerea împreună a lentilelor de contact potrivite pentru micuțul tău.