Din 2023 Mercedes nu va mai fabrica masini cu cutii manuale

mercedes cutie automata 4matic

Potrivit unui raport al publicatiei germane Automobilwoche, Mercedes-Benz va renunta treptat la productia de vehicule cu transmisie manuala incepand cu 2023. „Odata cu cresterea electrificarii, vedem ca cererea clientilor se indreapta catre componente de mobilitate electrica, baterii si sisteme de actionare (partial) electrice”, a declarat un purtator de cuvant Mercedes-Benz pentru Automobilwoche. „Treptat Mercedes-Benz nu va mai oferi transmisii manuale.” In prezent, inca mai exista masini Mercedes de vanzare pe care le poti gasi avand cutii manuale, in Romania.

Ce spun specialistii?

Stiam ca acest lucru se va intampla, deoarece in 2020, Autocar a raportat ca in prezent, directorul de tehnologie (CTO) Mercedes-Benz, a declarat ca producatorul auto german elimina transmisiile manuale din gama sa. Nu a fost dat niciun termen cu privire la momentul in care transmisiile manuale ar fi abandonate. Desi aceasta poate parea o surpriza, Mercedes-Benz a fost in mare parte automata de ceva vreme. Singurul vehicul Mercedes-Benz care este disponibil in prezent la nivel local cu transmisie manuala este duba comerciala Vito.

Cele patru variante Vito echipate manual folosesc un motor turbo-diesel cu patru cilindri mai mic de 1,6 litri, mai degraba decat motorul turbo-diesel cu patru cilindri de 2,0 litri, care este cuplat cu o transmisie automata cu noua trepte.

Furgoneta comerciala Sprinter mai mare si-a pierdut transmisia manuala in 2021, iar modelul X-Class a fost intrerupt in 2020. Ultima masina de pasageri Mercedes-Benz care a fost oferita local cu transmisie manuala a fost SLC180 decapotabila entry-level in 2018.

Cu toate acestea, exista inca o serie de modele Clasa A , Clasa B si CLA care sunt disponibile cu transmisii manuale pe alte piete. Se cuvine ca Mercedes-Benz sa renunte la manuale, deoarece s-a angajat anterior sa devina complet electric pana in 2030, acolo unde conditiile pietei o permit .

Potrivit producatorului de masini de lux, toate noile sale platforme din 2025 vor fi doar electrice. Acestea includ MB.EA pentru toate vehiculele medii pana la mari, AMG.EA pentru masinile de performanta si VAN.EA pentru vehiculele comerciale.

Inainte de aceasta limita din 2025, Mercedes-Benz va introduce o noua platforma numita MMA pentru vehiculele mai mici, care poate oferi in continuare optiunea de motoare cu ardere.

Angajat in electrificarea vehiculelor sale, Mercedes-Benz nu a mai vandut o masina echipata cu transmisie manuala in Statele Unite din 2011. Cu toate acestea, cumparatorii care doresc o masina manuala pot gasi mai multe modele second hand.

Desi multi pasionati de masini prefera o cutie de viteze manuala in detrimentul unei automate, ambreiajul poate disparea in curand. Aproape 99% dintre masinile vandute in Statele Unite in 2019 au avut transmisii automate. Mercedes 4Matic este una  dintre cele mai cautate sisteme de pasionatii de Mercedes, iar functia este posibila doar pe cutii automate. Se va face tranzitia catre cutii automate de inalta performanta iar tot mai multe astfel de suv-uri vor avea aceasta caracteristica.

Dar daca masina de vis nu este completa fara ambreiaj, poti sa  gasesti inca masini de la Mercedes cu cutie manuala.