DOSARUL RETROCEDĂRILOR, aproape de final cu CERTITUDINI şi MINCIUNI: Hrebenciuc, Andrei Şerban, Ghelasă, Pocovnicu, Ciubotaru, Viorel Miron, Schweighofer, Vlase. PLUS: de ce nu putea „puştiul” Benea să-l înlăture pe Hrebenciuc

jocurile de putere dintre taberele politice parlamentare de la Bucureşti şi consecinţele directe asupra grupărilor de interese din Prefectura Bacău, Direcţia Silvică şi primăriile de pe Valea Trotuşului. Domeniul Sturdza, revendicat de un fals moştenitor, a rupt PSD Bacău în două tabere, cea condusă de  „puştiul Benea”, iar cealaltă, cu influenţa pe care o mai avea de la centru, de maestrul Hrebenciuc. Culmea, deputatul liberal Lucian Ciubotaru păstra echilibrul între grupări, conform unor înregistrări. Pe linia liberală, moşia Sturdza urma să fie vândută austriecilor de la Schweighofer, potrivit DNA. Avansul ar fi fost de 5 milioane euro, la punerea în posesie.  

Scenă care s-ar fi petrecut în culisele evenimentelor organizate de Ziua Jandarmeriei, în 2013: „(…) el (Lucian Ciubotaru, deputat PNL – n.r.) a fost la Ziua Jandarmeriei şi l-a căutat POCOVNICU disperat, cu VARGA după el, şi cu nu mai ştiu cine se poate … se pare să fi fost şi GHELASE, aşa mi-a zis POCOVNICU, ăăă … CIUBOŢICĂ acesta. Şi zic: bă, da de ce l-a căutat? L-a căutat să discute că nu ştiu ce planşe au, cu nişte 6.000 şi ceva de hectare, am înţeles că sunt pe două amplasamente, nu sunt pe unu singur. … şi mi-a zis că acesta (Claudiu Şerban – n.r.) i-a spus că nu stă de vorbă.”

Liderii importanţi din lumea politică şi administrativă băcăuană, parlamentari, primari, directori de instituţii şi companii internaţionale de prelucrare a lemnului aşteptau tunul de peste 300 de milioane de euro, gândit de senatorul PSD Ioan Adam şi pus în practică de maestrul Viorel Hrebenciuc. Acesta din urmă, după 25 de ani de supremaţie în judeţul Bacău, s-a lovit de reticenţa oamenilor lui Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău şi al Consiliului Judeţean.

Potrivit rechizitoriului D.N.A. şi declaraţiilor obţinute de bacauinfo.ro, afacerea retrocedărilor ilegale a 43.227 ha de pădure, derulată pe un interval de timp de cel puţin 9 ani, a angrenat numeroşi demnitari, aleşi locali şi funcţionari publici, în vederea punerii în posesie a falsului moştenitor, Paltin Sturdza, şi, ulterior, a recompensării efortului depus de fiecare în parte.

Miza lui Hrebenciuc: suprafaţa de 12.000 ha pădure, evaluată la 50 milioane euro.

Miza lui Tudor Chiuariu: cel puţin 3,5 milioane euro la prima punere în posesie a peste 6.000 ha.

Odată ce obstacolele aflate în soluţionarea retrocedării erau înlăturate, sume de bani se mai scurgeau sau se promiteau din potul cel mare, de peste 303 milioane euro.

Adam: Şi am vrea să începem cu pădurea Dofteana, 10 mii sau 11 mii…

Hrebenciuc: Cu care vreţi, eu n-am nici o problemă. Nu.

Adam: El, Bengescu, spune că într-o lună de zile are un proces – verbal de punere în posesie…

Hrebenciuc: Dofteana, e primarul meu acolo. Va fi şi finul meu de la 25 de ani de căsătorie, acuma după Paşti (s.n. martorul Bujor Ioan).

Adam: No. Vrem să facem…. ăăă…. Hrebenciuc: Ăăă… e colegiul meu, e…

Hrebenciuc, în dialog cu recrutorul său, Ioan Adam, fost senator PSD, lasă să se înţeleagă că are influenţă asupra primarului, fost PDL, acum apropiat PSD, din comuna Dofteana.

Pocovnicu a omis să vorbească despre telefoanele primite de la Hrebenciuc

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc contactează un funcționar din Consiliul Județean Bacău, Comisia Judeţeană de Fond Funciar, căruia îi solicită relații cu privire la demersurile efectuate de această instituție în procesele civile referitoare la solicitările lui Paltin – Sturdza, funcționar care se scuză, arătând că cererea a fost inițiată de Romsilva.

Într-o declaraţie dată pentru bacauinfo.ro, Dorian Pocovnicu, subprefect în perioada 2013, prefect din martie 2014, negase orice legătură cu dosarul retrocedărilor şi cu Hrebenciuc. Acesta a mai susţinut că „în momentul în care se va dovedi că mi-a fost folosit abuziv numele, evident că voi acţiona în consecinţă, conform prevederilor legale. Eu nu cunosc acţiunile nici unei persoane pe care aţi menţionat-o dumneavoastră. Singurele eventuale discuţii au putut fi doar într-un cadru instituţional reglementat de cadrul legal, care prevede instituţia Prefectului şi funcţiile publice pe care le-am avut şi le am.”

În schimb, din declarația de martor a actualului prefect al  județului Bacău, Dorian Pocovnicu, fost subprefect și secretar al Comisiei Județene Fond  Funciar Bacău, reiese că Viorel Hrebenciuc îl contacta de fiecare dată când Dan Costin Bengescu întâmpina greutăți la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, atrăgându-i astfel atenția, potrivit rechizitoriului DNA.

Potrivit DNA, pe 1 decembrie 2013, la ora 18:49, Hrebenciuc l-a contactat pe Pocovnicu, căruia i-a solicitat relaţii cu privire la demersurile efectuate de această instituţie cu privire la procesele civile privind solicitările lui Paltin – Sturdza, însă Pocovnicu spune că cererea a fost inițiată de ROMSILVA:

  •  

 

Domn: Da, domnule preşedinte. Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?

Domn: Vă rog, bine. Hrebenciuc: Mă, spune-mi şi mie, deci aţi făcut aia, cerere de strămutare, comisia judeţeană?

Domn: Nu, nu, nu, e făcută de Direcţia Romsilva de la Bucureşti.

Hrebenciuc: de Romsilva, nu de voi de la Bacău?

Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treabă, doar că trebuie să treacă prin noi, ca parte în proces. De Romsilva e iniţiată şi făcută.

Hrebenciuc: Am înţeles, am înţeles. Bine, hai, vorbim. Domn: Miercuri, dl. preşedinte

Hrebenciuc: Pa, pa. Domn: Numai bine.

Ghelasă, momit de primarul Slănicului la o întâlnire cu Chiuariu şi Sturdza

Din declarația suspectului Viorel Gheorghe Ghelasă a rezultat că Hrebenciuc a făcut presiuni în mod repetat asupra acestuia, solicitându-i să urgenteze demersurile necesare punerii în executare a deciziei nr. 231 (Tribunalul Covasna) și să nu mai formuleze acțiuni în instanță, iar la una dintre primele întâlniri pe această temă fostul deputat i-a spus acestuia că are un interes direct în cauză, respectiv un contract cu Paltin Sturdza.

În cadrul unei convorbiri purtate între Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, la Hotelul Hilton din Bucureşti, Hrebenciuc vorbea despre faptul că a bătut palma cu Ghelasă, directorul Direcţiei Silvice Bacău, şi că va încheia procedura de punere în posesie până la finalul anului 2013.

Hrebenciuc: Aşa. Deci 23 de mii de hectare în cel mai rapid timp, nici un fel de problemă. Diferenţa de la 23 la 40 de mii, cum erau discuţiile alea că-s puse nu ştiu cum şi nu ştiu ce, legea actuală ne ajută, cea care a apărut.

Adam: Clar.

Hrebenciuc: Aşa. Nu pot să-mi dau seama în cât timp, dar cred că pân’ la sfârşitul anului. Nu-mi dau seama, aicia nu…  Adam: Este loc… are …

Hrebenciuc: Unde am bătut eu palma cu Ghelase… că… şi totul eu am sub control acolo, 23 de mii de hectare ne pune toate hârtiile începând de luni la dispoziţie fără nici un fel de…

Pentru a întări ideea că-l poate influenţa pe Ghelasă, Hrebenciuc declara că „l-am pus secretar de stat în 2000, că eu l-am pus secretar de stat, trebuia să rezolv pe Valea Muntelui nişte păduri din alea de 1 hectar, care le-au primit oamenii după război. Numai că n-au mai apucat să aibă acte de proprietate, erau doar nişte tabele.

Viorel Ghelasă participă, alături de Tudor Chiuariu, Paltin Studza şi alţii, la întâlnirea organizată acasă la primarul din Slănic Moldova, Andrei Şerban. Scopul adunării este de a-l asigura pe prinţ de faptul că demersurile sunt în direcţia dorită.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Lăsăm telefoanele în maşină?

Domn1: Da, da.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Bună seara.

Domn2: Să ne trăiţi! Adi Şerban, bine aţi venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiţi! (sursa: evz.ro)

Tudor Chiuariu: Eu am vrut să ne vedem şi mă rog să fie de faţă (…) pentru a nu exista discuţii de bună … vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile şi să fiţi convinşi că lucrurile se mişcă cât de repede se pot pe baza legii şi pe baza actelor pe care le avem…Paltin Sturdza: Păi asta e…

Chiuariu: Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie… să aplice legea. Vroiam să ne vedem la ochi, să nu credeţi că e ceva, că e nu ştiu ce, sigur că după ce… mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri şi de asta nu s-au mişcat în ritmul în care v-aţi aşteptat, dar suntem pe drumul cel bun. Chiuariu: Absolut … în principal să ne vedem la ochi şi să aveţi convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele. Sturdza: Unde-i lege nu-i tocmeală. Chiuariu: Ce spune judecătorul se va pune în aplicare. Sturdza: Mai avem ceva de discutat? Dacă nu, noi plecăm acasă. Chiuariu: Mergeţi că şi aşa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici şi ne ocupăm de ce trebuie să facem aici. (sursa: hotnews.ro)

Ghelasă pentru bacauinfo.ro: „Da. Am fost. Am stat şi am lămurit problema asta la Braşov (la D.N.A. – n.r.). Acolo a fost o simplă discuţie cu domnul Sturdza. Au fost două, trei minute, în care domnul Chiuariu a spus că este o chestiune juridică, că a făcut demersuri pentru punerea în execuţie a hotărârii şi cam asta a fost. Am fost invitat de Şerban (primar Slănic Moldova – n.r.). Dar au fost mai mulţi, nu numai eu. A fost o discuţie.

Din discuţiile purtate între soţii Adam, Paltin Sturdza şi iubita acestuia, publicate de evz.ro, reiese faptul că cele două, trei minute erau, de fapt, cel puţin 40 de minute.

Adam: Deci n-a fost o bătaie din aia de joc, cu gustări din alea chioare. Sturdza: Depinde de gusturi …

Gabriela Zaharia:Puseseră şi grătar, când am ieşit mirosea, dar noi n-am stat, decât până la ora nouă. O jumătate de oră am stat. Sturdza: 40 de minute.

Adam: Ghelase era la primar când v-aţi dus voi. G. Zaharia: Da, toţi erau acolo, noi am venit ultimii.

Adam: Voi aţi venit după maşina lui Chiuariu. Gabriela Zaharia: Nu.

Anca-Roxana Adam: A, deja era şi el acolo. Gabriela-Rodica Zaharia:  Da, era deja acolo.

Ioan Adam: Chiuariu era deja sus? Sturdza: Toţi erau acolo, când …

Accesul la întâlnire a fost permis fără telefoane. Cu toate acestea, tot ce au vorbit cei prezenţi în casa primarului Şerban a fost înregistrat şi a ajuns ca probă în dosarul procurorilor.

bacauinfo.ro: Dacă în casa dumneavoastră nu s-a intrat cu telefoane, cum vă explicaţi că discuţiile au fost totuşi înregistrate? Cineva a vrut şi a înregistrat tot ce aţi discutat dumneavoastră.

Andrei Şerban: (pauză câteva secunde) Nu-i problema mea. Important e că nu s-a întâmplat nimic care să încalce legea.

  •  

 

Deşi discuţia a avut loc în februarie 2013, primarul Şerban spune că s-a întâmplat acum 4 ani şi doar o singură dată. Hrebenciuc, în dialog cu Adam, arată că Chiuariu a fost cazat de Şerban de vreo două – trei ori. „E o chestiune de patru ani de zile. Ne-am întâlnit. Am dat declaraţii. N-a fost nici o problemă. Pur şi simplu a fost o întâlnire, care a fost o singură dată. Pentru asta am dat declaraţii. Nu am nici o problemă. Am fost şi am dat declaraţii la DNA. Sunt toate acolo. Eu vă spun că pentru mine e un subiect închis. Dacă mai vine DNA, dacă mă mai întreabă, cu mare drag,” a declarat Şerban, vădit iritat, pentru bacauinfo.ro.

Acesta a mai spus că Ghelase nu ştia pentru ce vine, că întâmplător a trecut prin Slănic Moldova, odată cu persoanele interesate şi angrenate în retrocedările ilegale de pădure. „Corect. Aşa am şi declarat la DNA. El n-a ştiut. El a venit la Slănic întâmplător şi aşa s-a produs. Astea sunt chestiuni declarate la DNA, în rest nu am eu chef de alte discuţii.”

Hrebenciuc: „E imposibil ca Benea să mă dea la o parte”, e încă la „mediu de provincie

Hrebenciuc, într-un dialog cu Adam şi Sturdza, se referă la Benea drept puştiul pe care l-a lăsat şef peste judeţ şi răspunde întrebărilor despre tendinţele lui Benea de a-l da la o parte pe maestru.

  •  

 

Hrebenciuc: şi acuma deci asta este faza, în care sunteţi dumneavoastră, la Bacău la partid, acuma eu am condus acu vreo 20 de ani şi l-am lăsat, am lăsat un puşti în locul meu. Toată lumea era uimită, cum dracu…

Adam: Ăsta de la judeţ ? Hrebenciuc: Da, da, pe Dragoş l-am lăsat.

Adam: Vezi, că ăla cică vorbeşte prostii, a aflat şi Paltin… Hrebenciuc: În ce sens ?

Adam: Că aţi fost dat la o parte. Nu-i adevărat, mă, îs nişte prostii, mă. Hrebenciuc: E greu să mă dea la o parte.

Adam: Este imposibil, nu greu.

Hrebenciuc: L-am pus când avea 28 de ani, aşa. A, că ei vorbesc tot felul de chestii, e treaba lor, da ei încă sunt la mediu de provincie, ei până o să-nţeleagă lumea, mai e foarte mult timp. Adam: Sigur, că da.

Hrebenciuc: Şi l-am pus chiar pe el, cel  care spuneţi că vorbeşte  prostii, că el e preşedintele Consiliului Judeţean, dacă l-am pus la 28 de ani preşedinte de Consiliu Judeţean, ce vorbim aicea ! Adică am avut încredere în el, şi am în continuare, chiar dacă mai are rateuri… Adam: Da. Sau se dă şmecher.

Hrebenciuc:  Nu, nu sunt chestiuni de substanţă, n-am o problemă. Mie dacă-mi era prea, cum să vă spun, câtă treabă am acuma aicea, Chişinău, Bruxelles, şi alte capitale, nu mai timp să mă duc în fiecare săptămână la Bacău, nu mai am timpu fizic, aşa. Şi normal că a trebuit să-mi fac ordine de priorităţi în… şi atuncea am renunţat la o chestiune, care mă obseda, că dacă nu mă duceam o săptămână, aveam  impresia că s-a dărâmat lumea acolo, ştii, şi eu mă ocupam de Brusturoasa (?), că primarul ăla are nu ştiu ce, adică până la urmă trebe să… am încheiat un capitol cu alegerile din 2012 din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul, la care l-am adus, l-am lăsat în bune condiţii cu totu, şi acuma urmează altă perioadă, nu mai stau să mai fac un ciclu de patru ani la Bacău. Pentru ce ? Deputat o să fiu… cât o să vreau, până mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obţin, eu n-aveam alte mize acolo. Şi le-am şi spus, urmează patru ani, în care ne ocupăm de afaceri, curate, nu de furat, curate.

Taberele din PSD, menţinute în echilibru de un deputat PNL?

În acest context, dialogul dintre Paltin Sturdza şi Ioan Adam, este extrem de relevant în raport cu argumentele aduse de Lucian Ciubotaru, deputat PNL, fostului senator PSD.

Adam: şi mi-a zis aşa, domnule trebuie să iau pulsul…(nu se înţelege)..că acuma sunt 2 tabere, tabăra lui Hrebe şi tabăra lui  Benea. Benea este preşedinte de consiliu judeţean. Între ăştia s-a produs ruptură. Şi ăsta, mi-a zis Ciubotaru că nu ştiu exact în ce tabără este ăsta… Polcovnicul… subprefectul … (…)mi-a zis aşa, măi omule la ora asta nu pot să îţi garantez … nu ştiu exact cum sunt taberele … (şoptit) că dacă Polcovnicul, dacă Polcovnicul, i se zice Potcoavă, dacă îi zice … dacă ăsta rămâne cu Hrebe sau cu Benea, că Polcovnicul este secretarul comisiei. El zice că este cumătru cu prefectul. Eu îl cunosc pe Ciubotaru de mult dintr-o altă chestie, când a vrut el să cumpere o fabrică, la un faliment.

Adam: Păi sigur, el a venit la mine, mă cunoaşte … nu e mă, totul e legal, curat … şi mie mi-a plăcut aici, el a zis: „nu vreau să înceapă un război între prefect şi subprefect, că ei doi ţin spatele la prefect … el e cumătru cu prefectu … bă nu fiţi proşti că sunt 6 loturi” … (n.n. – nu se înţelege) … omul tău ce zice …

Sturdza: Da, topografie se poate … aia partea tehnică nu-i problemă.

Adam: Sigur.  Sturdza: Ce-or face ăştia la … statistică.

Adam: Păi nu că dacă la Comăneşti … am înţeles că … (n.n. – nu se înţelege, e vorba de un nume) … este foarte bine văzut. Primarul din Comăneşti nu vrea să audă de BENEA acela PSD-istu … o fi şucărit cu el, p… da măsii, la Comăneşti pe cele 11 facem actele acolo … (şoptit) … dar eu vreau să mai facem punerea în posesie la trei comisii.  Sturdza: Da, da cine o face?

Adam: Păi (nu se înţelege) prefectul şi am zis bă facem la comisiile unde sunt primari liberali şi dacă Sturdza: Îhî.

Adam: Şi dacă rămâne să suspende pe legea aia câteva luni măcar să avem două – trei dispoziţii. Spune-mi ce ai simţit tu în discuţiile cu prefectu.

Sturdza: Că totu-i perfect, că totu-i legal, am lăsat notificarea aia că dacă nu fac, fac plângere penală, a fost de acord.   Adam: A zis CIUBOTARU să-i faci un memoriu.

Sturdza: Da, da, da. Adam: Ca să intervină.

Sturdza: Da, da îi facem.

Adam: Să se acopere el. Şi a zis că o să-l înregistreze cu o dată de săptămâna trecută ca să aibă acoperire el. Eu am atu că eu sunt avocat, la mine asta-i o acoperire. Problema lui era aşa, m-a întrebat: „Băi omule, totul e curat. Bă eşti tâmpit” şi i-am spus că acum am câştigat la Satu Mare şi acum toţi s-ar(d) acolo era un pic de speranţă pe contestaţia la anulare, altfel era dezastru.

Adam:toată problema e să fie controlat … ăă … GHELASE .. şi ăştia toţi spun că la GHELASE forţa finală e HREBENCIUC. Eu i-am spus bă vă băgaţi, vă băgaţi voi să îl temperaţi pe GHELASE. El zice crede că da, dar nu ştie în ce tabără e. Că a zis aşa, a fost acum la nişte alegeri locale şi a ieşit ruptură între HREBE şi BENEA. BENEA e preşedinte de Consiliu Judeţean, are o putere. Acum toată treaba e să vedem că trebuie băga în aceeaşi … POTCOVNICU şi cu GHELASE, trebuie băgaţi în aceeaşi tabără. Acum s-a întâmplat că ŞERBAN, ŞERBAN  să-l cheme pe GHELASE să-i spună: ,,stai cuminte”. Pentru că îţi spun de ce, ştii de ce să-i spună acesta: „Băi băiete stai cuminte, că noi ca principali autori nu mai facem nimic, ştii că şi el nu poate”. Şi ŞERBAN … (n.n. – nu se aude) … nu poate şi să nu facă nimic … nu se poate aşa ceva ori repunerea să nu se facă. Dacă se dă Comăneşti acum, aia e câştig, înseamnă că implicit a recunoscut şi nu mai are treabă şi el se acoperă după faptul că s-a pierdut la Satu Mare.

Adam: Se pare, mi-a zis CIUBOTARU  că a vorbit cu el pe la 12:30, după ce ai plecat tu, l-a sunat ăla, el a fost la Ziua Jandarmeriei şi l-a căutat POLCOVNICU disperat, cu VARGA după el şi cu nu mai ştiu cine se poate..se pare să fi fost şi GHELASE, aşa mi-a zis POLCOVNICU, ăăă …CIUBOŢICĂ acesta. Sturdza: Da.

Adam: Şi zic bă da de ce l-a căutat. L-a căutat să discute că nu ştiu ce planşe au, cu nişte 6.000 şi ceva de hectare, am înţeles că sunt pe două amplasamente, nu sunt pe unu singur. Sturdza: Da.

Adam: … şi mi-a zis că acesta i-a spus că nu stă de vorbă.

Sturdza: Normal. Din moment ce i-am făcut o scrisoare acolo nu mai stă de vorbă cu nimeni, decât cu mine sau cu eventual un împuternicit.

Ciubotaru – Miron – Schweighofer

Schweighofer, pentru 5 milioane euro, aştepta să ia în primire pădurea

Adam: Bun. Ce teamă avea CIUBOTARU? Şi-a asta trebuie să ne sfătuim noi şi să vedem ce să facem, ce facem. Teama lui CIUBOTARU era să nu apară un război între tabere, între POLCOVNICU şi GHELASE pe de o parte şi prefect pe de altă parte. El mi-a zis, ăsta de la Comăneşti nu face talente, procesul verbal îl poate face săptămâna viitoare. Tu ai vorbit cu ăsta? Când ai zis că face procesu verbal?

Sturdza: Păi da nu trebuie să se întâlnească comisia de experţi. Pe de o parte topometriştii de la comisie şi pe de o parte topometriştii mei, ca să discute ei. Nu pot să mă las pe mâna celor de la comisie. Se vor compara …

Adam: Păi da Comisia Judeţeană Bacău … ăăă … Comăneşti, dacă dă procesu verbal de punere în posesie …

Sturdza: Păi da, da ca să-ţi dea trebuie să se pună de acord asupra identificării suprafeţelor, atunci noi venim cu o propunere şi ăia zic dacă e bună sau rea, da trebuie să se întâlnească cu hărţile în mână …

Adam: Da mă da, Schweighofer ştie pădurea.

Adam:(…) şi el mi-a zis băi, nu faceţi scandal între tabere, atunci ne blocaţi pe noi. Că POLCOVNICU e secretaru’ comisiei … de aia riscăm. Adevărul că un mare avantaj l-avem că şi SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE (are fabrică de panel la COMĂNEȘTI, jud. Bacău) este foarte bine apreciat, agreat acolo. Şi asta cu Schweighofer o putem bate în cuie. Sturdza: Îhî.

Adam: Că Schweighofer mi-a zis acesta, că ar fi zis dă avans când s-a făcut punerea în posesie.

Sturdza: Schweighofer dă avans? 

Adam: Ai vorbit cu ei?  Sturdza: Da.

Sturdza: Dacă nu aduc eu unul care să dea avans, la punerea în posesie. Eu i-am zis aşa că măcar 5 milioane să pună avans, când s-a făcut punerea în posesie. Că dacă s-a făcut punerea în posesie, treaba ailaltă rămâne o formalitate. Că … ăsta de titlu … pentru titlu nu nevoie de ridicare, doar pentru întăbulare e nevoie de ridicare.

Adam: Titlu se dă pe baza planşelor de la punerea în posesie, titlu … că titlu reia ce e punerea în posesie.

Sturdza: Da, aia e gata.

Adam: Atunci să dea avansul la punerea în posesie şi să dea banii când s-a făcut titlul, restul. Că dacă ai titlu eşti proprietar, nu mai discutăm. Şi ţi-o faci tu întăbularea, nu mai este treaba noastră. Dar ţinta  mea este şi să-mi bag p… tu să nu mai dormi, trebuie să măcar de la două comisii punerea în posesie. De ce? Avem planşele şi să ne uităm şi i-am zis băi du-te la liberali de-ai tăi, primari sau PSD. Chiar dacă sunt PSD dă-i în p … măsii, dacă te apropii de ei, că noi nu cerem o ilegalitate, să-ţi fie clar toate în ecuaţia asta. Noi vrem să … (se întrerupe discuţia).

Discuția redată anterior se coroborează cu declarația martorei Zaharia Gabriela Rodica, concubina inculpatului paltin Gheorghe Sturdza, care a relatat despre o întâlnire avută de către Paltin Gheorghe Sturdza inițial în București cu deputatul Ciubotaru Lucian Manuel, după care cu prefectul Șerban Octavian Claudiu, ambii membri PNL, discuțiile fiind intermediate de o persoană pe nume Voicu.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (trei infracţiuni).

În stare de arest la domiciliu au fost deferiţi justiţiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru. Totodată, au fost trimişi în judecată în libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).