Dragoș Benea, invitat în comisia care a dat „aviz favorabil” clădirii Buena Vista. Locurile de parcare ale imobilului depind (și) de generozitatea enoriașilor :)
Misterul locurilor de parcare aferente clădirii Buena Vista, de lângă statuia lui Ștefan cel Mare din centrul Bacăului, lămurit la
zece ani de la obținerea autorizațiilor. Pentru construirea imobilului s-au dat avize din partea comisiei de specialitate a Consiliului Local pe bază de promisiuni. Se întâmpla pe data de 25.08.2006. Au urmat hotărârea din plenul consiliului prin care s-a aprobat PUZ-ul, pe 31 august, apoi toate celelalte documente și, în final, construcția. La 10 ani distanță, Primăria nu poate spune care-s locurile de parcare ale Buena Vista. Proprietarii așteaptă, printre altele, să fie finalizată Catedrala Ortodoxă.
Circuitul clădirii: Superion, firma care a cerut autorizațiile de la Primărie, apoi Superion Invest, Superion s-a transformat în Carta Office, iar clădirea a ajuns în final în proprietatea Anas Trading. Toate au fost asociate în spațiul public cu numele președintelui PSD, Dragoș Benea. Cum? Simplu. Superion-Carta Office aparține unui bun prieten și a avut contracte constante cu CJ, în perioada în care Benea a fost jupân peste județ, iar Anas Trading e controlată de logodnica sa, Adriana Nistor. Asta spun documentele oficiale. În 2013, omul de afaceri Costică Rusu, cel a cărui firmă a construit clădirea, a ținut o conferință de presă pe tema Buena Vista. „Eu pe soţia lui Benea am văzut-o doar o singură dată, la o nuntă. Cu Dragoş s-au purtat toate negocierile, el venea pe şantier, cu el am discutat aici, la sediul Rombet. Am martori 200 de oameni care au lucrat la clădire”, declara Rusu, versiune negată vehement de Benea.
Câte locuri de parcare ar fi trebuit amenajate
Conform documentelor obținute de Bacău Info, reprezentanții Superion au promis în 2006 că se vor amenaja undeva la 45 de locuri de parcare, după cum urmează: 10 locuri de parcare în subsolul clădirii, 20-25 de locuri de parcare (exact așa, ca la piață) în urma unui contract cu Complexul Hotelier Moldova, 10 locuri de parcare ce urmează a fi amenajate în baza ofertei înaintată către Consiliul Județean, titularul investiției Catedrala Ortodoxă. Ce-i la ora asta? Cele din subsol nu există, nu s-au construit niciodată. În parcarea Hotelului Moldova nu există niciun indicator prin care să se spună care-s locurile de parcare rezervate Anas Trading-Buena Vista, în vreme ce catedrala nu-i gata. Când va fi, cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, eventual cu slujbă de sfințire, vor exista primele locuri de parcare ale Buena Vista. Cu alte cuvinte, mai în glumă, mai în serios, locurile de parcare ale Buena Vista și respectarea legii depind și de generozitatea cu care Consiliul Județean finanțează lucrările la Catedrală. Până atunci, clienții băncii care ocupă două etaje din clădire parchează în fața catedralei sau pe zona marcată, interzisă, din mijlocul străzii.
Benea, invitat în comisia care a dat aviz favorabil clădirii Buena Vista
În 2006, la ședința comisiei de specialitate din care făceau parte Petru Plăcintă (președinte), Dan Bogdan, George Bogatu, Laurian Lucaș, Petru Munteanu, prin care s-a dat aviz favorabil pentru Buena Vista, a participat, în calitate de invitat, însuși Dragoș Benea. În calitate de președinte al CJ. Plus Cezar Popouțanu, pe post de specialist în proiectare, din partea beneficiarului. De menționat că soția acestuia lucra la Consiliul Județean. Din partea executivului primăriei au fost arhitectul șef Silvian Cortez, Mirela Ionică și Nicoleta Ciobanu (dacă am decriptat corect procesul-verbal). Ca o mențiune, Cortez s-a angajat la primărie în perioada în care Benea ocupa funcția de viceprimar.