După ce eşecurile medicale au fost explicate prin intervenţia divină, Spitalul Municipal Oneşti trece la investiţii omeneşti, de 7,6 milioane lei

Investiţii de 7,6 milioane lei în Spitalul Municipal Oneşti, pentru a

obţine acreditarea. Finanţarea este asigurată de Consiliul Judeţean, în proporţie de 90%. Primăria Oneşti vrea ca lucrările de modernizare a secţiilor să fie încheiate până la sfârşitul anului, dar acestea nici măcar nu au început. Managerul unităţii, dr. Oana Secară, vorbeşte despre o creştere a numărului pacienţilor cu 25%, „o adresabilitate uriaşă. Nu s-a mai întâmplat”.  

Consiliul Judeţean Bacău (90%) şi Primăria Oneşti (10%) investesc în modernizarea infrastructurii medicale a Spitalului Municipal Oneşti, spitalul în care, conform managerului, pacienţii vin pe picioare şi nu mai pleacă acasă, iar şi doctorii nu-şi explică de ce. Investiția e necesară pentru îndeplinirea exigenţelor minime necesare în vederea obţinerii acreditării din partea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (Co.N.A.S).

„(…) sunt doctori care au pacienţi care vin pe picioare şi nu mai pleacă acasă şi au pacienţi care vin pe targă şi care se întorc acasă întremaţi şi nu-şi pot explica de ce. Deci trebuie să recunoaştem că în corpul uman, unde complexitatea este de neimaginat, efectele unui act pe care-l faci nu pot fi întotdeauna prevăzute. Mâna lui Dumnezeu se simte poate mai mult decât în orice altă acţiune umană. Şi medicii trebuie să recunoască toţi că ei se străduiesc, muncesc, învaţă, fac tot ceea ce depinde de ei, dar viaţă şi vindecare, până la urmă, tot de la Dumnezeu vine. Această protecţie a sfântului poate ajuta foarte mult, mult mai mult decât ne imaginăm, în obţinerea unor rezultate terapeutice,”declaraţia a fost făcută de dr. Oana Secară ca un argument în favoarea numirii spitalului „Sf. Luca”.

Lucrările de intervenţie, în valoare de 7,6 milioane lei, vizează secţiile de Medicină internă, Neurologie şi ORL-Oftalmologie şi presupun recompartimentări uşoare, grupuri sanitare noi în saloane şi refuncţionalizarea celor existente cu înlocuirea obiectelor sanitare; asigurarea prizelor de fluide medicale şi a reţelelor aferente; înlocuirea instalaţiilor interioare sanitare, electrice, hidranţi; înlocuirea parţială a instalaţiei de încălzire / corpuri statice de încălzire; aparate de aer condiţionat tip „split”; înlocuire tâmplărie interioară; înlocuire pardoseli din PVC din saloane şi de pe căile de circulaţie; pardoseli din gresie în grupuri sanitare; zugrăveli cu var lavabil antibacterian şi zone cu tapet PVC în saloane; faianţă pe pereţi în oficii şi grupuri sanitare.

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 6 luni, dar administraţia oneşteană vrea să termine lucrările în două luni, mai exact până la sfârşitul anului 2014, în condițiile în care acestea nici nu au început.

Dr. Oana Secară, manager SMO: „Din câte ştiu, în urma ultimei discuţii cu City Managerul Primăriei, lucrările se doresc a se finaliza undeva la sfârşitul anului, în cazul renovării secţiilor ORL, Oftalmologie, Neurologie şi Interne. Este un proiect foarte ambiţios şi sper să se şi întâmple acest lucru. La finalul acestor investiţii nu cred că vor mai fi probleme. Suntem programaţi de către Co.N.A.S. în trimestrul al III-lea din 2015. Noi vom solicita evaluarea, ei o vor face contracost, pentru că asta e legea, iar dacă mai există ceva de remediat se mai dă un scurt program de conformare. Eu spun că nu o să fie mai multe probleme la noi.”

Potrivit Ordinului preşedintelui Co.N.A.S., taxa de acreditare şi reevaluare a spitalelor aferentă anului 2014, cu posibilitate de modificare pentru 2015, se calculează după formula: număr de paturi x 240 lei/pat. Astfel, Spitalul Municipal Oneşti, având 573 paturi, conform site-ului instituţiei, trebuie să scoată din vistierie 137.520 lei.

„Sunt aproximativ 3000 indicatori. Aceşti indicatori rezultă din nişte calcule care se fac, în special, pe economic, pe resurse umane, pe indicatorii de sănătate, pe care noi şi acum îi monitorizăm împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar şi împreună cu Primăria, pentru există indicatori care se predau Primăriei. Acum e prima dată când toate spitalele trec printr-un proces de evaluare de tip acreditare. În general, toate comisiile care vin la noi, începând cu DSP şi continuând cu comisiile care vin atunci când facem evaluarea periodică pentru obţinerea certificatelor ISO, ne spun că este bine, nu neapărat comparativ cu alte spitale din judeţ,” declară pentru bacauinfo.ro dr. Oana Secară.

Deşi sunt voci care spun că Spitalul Municipal Oneşti pierde pacienţi în favoarea Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, managerul Secară este de părere că spitalul pe care-l conduce a recuperat terenul pierdut, cel puţin din perspectiva atragerii pacienţilor din Oneşti şi din localităţle învecinate. „Săştiţi că acest aspect era valabil acum 6 luni. Deja noi avem o adresabilitate uriaşă, nu s-a mai întâmplat. În lunile de vară adresabilitatea a crescut cu cel puţin 25%, deşi atât în spitalul nostru, cât şi în cel din Moineşti, există tendinţa de a interna mai puţin continuu şi să internăm mai mult de zi, pentru că aceasta este politica sanitară de a satisface cât mai mulţi pacienţi cu fondurile pe care le avem. În condiţiile în care noi ne abţinem, pe cât posibil, de la spitalizări continue ne-a crescut foarte mult adresabilitatea pe toate tipurile de spitalizări, dar, mai ales, pe cele continue. Sigur, tot cele de zi sunt preponderente. Saltul cel mai mare s-a întâmplat în momentul în care am dat în funcţiune jumătatea nouă a Maternităţii, deşi teoretic ar fi trebuit să ne crească adresabilitatea numai pe Maternitate. Am încercat să îmbunătăţim şi ale condiţii de cazare, care au sta la îndemâna noastră într-un timp scurt, spre exemplu, alimentaţia pacientului,” explică dr. Oana Secară.