DUPĂ INTERES. Cum a reușit PSD Onești să voteze pro și contra aceluiași proiect, la câteva luni

„Starea de normalitate” capătă noi sensuri la Onești, unde Partidul Social Democrat (PSD) o interpretează în funcție de

interese. Mai precis, dacă la sfârșitul lui 2015 consilierii locali PSD au susținut în masă inițiativa viceprimarului cu atribuții de primar, Alexandru Cristea, de a transforma postul de city manager pe care-l ocupa Ionuț Tenie în post care poate fi ocupat pe perioadă nedeterminată, acum primarul Nicolae Gnatiuc a revenit asupra deciziei, iar postul poate fi ocupat „pe perioadă determinată, egală cu durata mandatului primarului”.

Ciudate sunt căile administrației și politicii la Onești, acolo unde un grup de băieți fabrică Hotărâri de Consiliu Local cum au chef. Așa s-a întâmplat și în cea mai recentă ședință, când primarul Nicolae Gnatiuc a propus CL ca postul de administrator public să fie transformat în post care să poată fi ocupat pe perioadă determinată. Propunerea a venit însă la câteva luni după ce, în frunte cu Gnatiuc, consilierii PSD au votat inepția lui Alexandru Cristea. 

În ședința CL Onești de la mijlocul lui august, consilierul local Elena Pașcu Apăvăloaie (PNL) a făcut trimitere la episodul din octombrie 2015.

Mă bucur că se revine la o situație de normalitate în ceea ce privește durata mandatului administratorului public. Cred că vă amintiți cu toții, cei care erați consilieri locali în octombrie 2015, că am susținut că este anormal și împotriva dispozițiilor contractului cadru prevăzut în Hotărârea 526/2009 instituirea unei perioade nedeterminate a contractului administratorului public.  Mi-aduc aminte că atunci s-a votat pentru proiectul respectiv, singurii care s-au opus au fost doar consilierii liberali. Mă bucur că reveniți asupra deciziei luate, înțeleg că a fost o decizie politică la momentul respectiv, acum e o decizie legală, e o decizie care nu cred că mai are legătură cu politicul… sau poate că are. (…)Sper să nu mai avem situații de acest gen în care să votăm prima dată într-un fel și a doua oară în alt fel,” a luat cuvântul consilierul liberal, care a mai adăugat că și-ar fi dorit ca Ionuț Tenie să prezinte un raport de activitate în CL.

Prins cu fofârlica, primarul Nicolae Gnatiuc a uitat să fie ironic și vehement, ca în alte situații când are impresia că are dreptate. De această dată nu a încercat să se scoată.

 „Referitor la raportul de activitate al domnului Tenie… a fost prea puțin, cu ghilimelele de rigoare, pe mandatul meu, astfel încât să-mi cereți mie lucrul acesta, cred că de fapt aveți dreptate în această privință… știți că în ședințele de Consiliu Local am susținut și eu faptul că reprezentanții noștri în Consiliile de Administrație este normal, ca să nu spun de bun-simț, să întocmească periodic, cel puțin anual, un raport de activitate. Faptul că se reduce perioada contractuală la mandatul primarului este doar un gest de normalitate și atât” – a replicat Gnatiuc …și cam atât referitor la subiect, nimic despre votul pe care l-au dat toți consilierii PSD la vremea respectivă.

Între timp, Ionuț Tenie e bine-mersi la Bibliotecă, iar pentru postul de city-manager s-ar pregăti cineva de pe margine. În urmă cu două săptămânii însă, primarul Gnatiuc declara pentru bacauinfo.ro că încă nu e hotărât să scoată postul la concurs.