Elevii din Berzunți în frig, inspectorul școlar general în campanie

Educație „la 3 – 4 grade C” în Berzunți, acolo unde magazia de lemne a Școlii nr. 2 era

goală luni, iar elevii și cadrele didactice au făcut față orelor dârdâind în Școala Dragomir nr.2, unde învață aproximativ 160 de copii, fiind „vreo 175 cu tot cu cei de la grădiniță” . „Sunt clase la care copiii pur și simplu au și plecat acasă, cred că n-au fost lăsați de părinți. Este o clasă a I-a la care la ora asta (în jur de ora 10:00 – n.red.) nu există niciun copil în clasă” – a declarat pentru Bacău Info profesorul doctor Bogdan Botezatu.

Este un dezastru, în toate școlile temperaturile nu depășesc 3-4 grade, doar la centru am înțeles că mai au ceva lemne, de anul trecut. Este și zăpadă în zona asta, Bâșca, la Școala Dragomir nr. 2, și nu există un lemn în magazie. S-au adus în schimb vineri noaptea niște lemne care urmează să fie tăiate, dar nu se știe când, sunt depozitate în curtea școlii, la centru. Majoritatea sunt lemne de plop și au fost aduse de Primărie, deși școala ar fi trebuit să se ocupe, fiindcă achiziționarea materialului lemnos intră obligatoriu în bugetul de bază și nu în bugetul complementar. Aici, în Berzunți, în 2 septembrie s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local, au fost băgați la înaintare consilierii de către primar și contabil, și au luat 75.000 lei de la Investiții, ceea ce este ilegal, și au zis că Primăria se va ocupa să procure lemne la școli de acea sumă. Oricum, mai mult de 30.000 lei nu costă materialul lemnos pentru toată iarna. Abia vineri noapte au fost descărcate, dar foarte subțiri, mult plop, urmează să fie tăiate, dar nu se știe când” – a mai declarat prof. dr.Bogdan Botezatu.

Directorul Școlii, Dan Sandu, a refuzat să stea de vorbă cu reporterul Bacău Info, pentru a explica și justifica condițiile în care au fost lăsați să-și desfășoare activitatea copiii și cadrele didactice de la Școala nr. 2 Dragomir. Primarul Ștefan Tifan însă, în jurul orei 12:00, s-a arătat deranjat de faptul că este întrebat de frigul din școli și, mai mult decât atât, a dat de înțeles că nu ar fi probleme, că există un contract pentru 400 mc de lemne și că deja au fost livrați în jur de 200 mc, la un preț de 290 lei/mc, că achiziția „a fost făcută de școală cu sprijinul Primăriei” și că a luat „lemn tare de fag, carpen, care se folosește pentru încălzit.

Și în acest moment se distribuie lemn pentru școlile din localitate, s-a făcut aprovizionare de combustibil săptămâna trecută, chiar la început. Dumneavoastră sunați la Primărie, că-i mai ușor, dar primarul nu e moașă comunală. Au fost distribuiți către școală bani pentru material lemnos, combustibil solid, e problema lor că nu s-au organizat cum trebuie și au rămas fără lemne.(…) Se poate verifica că la începutul săptămânii trecute s-au dus cred că în jur de 200 mc urmând să continue și azi, de la Școala Alexandru cel Bun s-a distribuit către celelalte unități, urmează să meargă primarul să le pună pe foc. Dacă cei care se ocupă și sunt oameni de serviciu nu fac foc, și nu se organizează, primarul nu cred că va ajuge să taie lemne și să le pună pe foc. Eu mi-am făcut datoria și am supravegheat, chiar și astăzi m-am deplasat la școli să văd să existe lemn peste tot. Unde nu s-a putut ajunge cu mașina mare, am distribuit cu mașina din dotarea Primăriei. Într-o mașină de 25 mc, dacă sunt două fire de plop… chiar eu la mine acasă m-ar interesa plopul pentru că dă o căldură destul de… și nici nu e plop, e mesteacăn. Alții în Galați, Brăila, achiziționează chestia asta numai pentru încălzit, un combustibil care degajă căldură mai mare. În ceea ce privește achizițiile, să știți că mă pricep și nu sunt crescut la etajul trei” – a ironizat Tifan situația.

Cu privire la „alocarea ilegală” invocată de Botezatu, Tifan afirmă că „informațiile sunt eronate”.

S-au alocat pentru școli în vederea construirii unei toalete la o școală gimnazială, s-au repartizat doar pe hârtie niște bani, în ideea că facem noi asta, dar între timp noi am făcut un proiect, așteptăm o finanțare prin care trebuie schimbate și șarpantele la școli și realizate toaletele la grupurile școlare de lângă Școala Alexandru cel Bun. Alocarea nu a fost pentru material lemnos, noi am alocat niște bani pentru construirea unei toalete la școala din centru, pentru că este într-o stare mai degradată și între timp se lucra la un proiect pentru construirea unei grădinițe, scoaterea centralei din interiorul școlii pentru că nu se obține autorizații de funcționare decât așa”, a mai declarat Tifan, încercând să-l contrazică pe Botezatu, care a vorbit cu documentele în mâini.

Eu am procesul verbal de ședință în care spune negru pe alb că domnul primar vine cu propunerea la rectificarea bugetară ca toți cei 75.000 lei prevăzuți pentru investiții la grupuri sanitare să fie luați, iar Primăria să aducă lemne pentru sezonul rece, materiale de curățenie pentru școli, ceea ce nu intră în atributul lor, și să facă un gard împrejmuitor la o școală. Astea sunt prevăzute în Procesul verbal al ședinței. Ei mint, asta știu, că mint” – a mai declarat Botezatu luni în jur de ora 14:00, când la Școala Dragomir elevii și profesorii încă stăteau în frig, iar magazia era goală.

Theodora Șotcan, inspectorul general școlar, și-a făcut însă timp să participe la inaugurarea Compartimentului de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Onești, alături pe președintele PSD, Dragoș Benea.