Există microbuz școlar, dar copiii din Stănișești trebuie să meargă la școală tot pe jos sau cu căruța, pentru economie

În comuna băcăuană Stănișești, elevii sunt ultimii pe lista celor

băgați în seamă. Deși există un microbuz pentru transportul elevilor care învață la școala din satul Slobozia, autovehiculul e folosit pentru a aduce profesorii navetiști, iar copiii sunt aduși de părinți la școală. În timp ce familiile norocoase au câte o căruță în care mai adună și copiii vecinilor, altele sunt nevoite să facă zilnic ore întregi pe jos, pentru a avea acces la educație.

Campania electorală din 2014 a fost prilej de mare bucurie pentru copiii din Stănișești. Cu mare tam-tam, Guvernul Ponta a trimis spre județul Bacău 19 microbuze școlare, iar unul dintre acestea era destinat transportului elevilor din Slobozia. Doar că bucuria a fost de scurtă durată, pentru că autoritățile locale au considerat că prioritate au profesorii. „Vin profesori de la Bacău. Sunt 400 de milioane alocați pentru navetă. Au schimbat programul școlar, l-au dus la 8 jumate, ca să vină microbuzul cu profesori. Mașina școlară, în loc să vină să ia copiii, așteaptă profesorii la Stănișești, îi aduce la Slobozia, de aici îi duce la Slobozia Nouă, și ăsta-i programul șoferului. Pe copii îi ia doar pe cei pe care îi găsește pe drum,”  explică Bebi Rusu, consilier local în Stănișești.

Părinții din Slobozia au acceptat decizia autorităților în stilul blazat al oamenilor de la țară. „Îi iau cu căruța, că transportul când e, când nu e. Microbuzul ia profesorii, ia copiii mai mari, iar pe ăștia mititei nu. Ei ar trebui să meargă pe jos. Am încercat să vorbesc la școală, dar dacă vorbește doar unul și ceilalți nu spun nimic, nu ne prea bagă în seamă. Uite așa mă chinui în fiecare zi. Încarc în căruță toți copiii pe care îi găsesc, și-i duc, fie iarnă fie vară. Dacă aș merge pe jos, dus întors, cred că mi-ar lua o oră,” povestește Elena Benescu, în timp ce căruța se umple cu elevi bucuroși că au găsit un mijloc de transport, că e cald și soare.

  •  

 

O altă mamă privește cu tristețe spre căruța consătencei, amărâtă că locuiește în direcția opusă traseului vecinei. „Pe jos suntem. Facem măcar o jumate de oră, că suntem de pe Valea Secului. Copiii au 4 ani și 3 ani și în fiecare zi, că-i vreme bună sau rea, trebuie să-i aducem. Am întrebat la primărie de ce nu ne dau și nouă microbuzul și ni s-a răspuns că nu este motorină pentru Valea Secului. Că sunt gropi, drumul rău și nu bagă microbuzul școlar. Ei ar trebui să facă drumul, dar spun că nu sunt fonduri. Nici nu-i drumul așa rău, că mașinile tot circulă pe el,” povestește Nuța Ungureanu.

Toalete modernizate, dar interzise copiilor

Părinții adunați în fața școlii pentru a-și aștepta copiii ar avea multe de spus, dar se feresc, nu vor să le apară numele, să nu supere pe nimeni. Unii beneficiază de ajutoare sociale de la primărie, cei mai gospodari depind de ajutoarele APIA pentru a-și câștiga pâinea. Sub acoperirea anonimatului se plâng și că școala are grupuri sanitare noi, însă și acolo au acces doar profesorii, în timp ce elevii sunt obligați să folosească latrinele vechi. Îi mai nemulțumește și că, deși de la primărie li se spune că nu este motorină pentru ca microbuzul școlar să poată transporta toți elevii, șoferul microbuzului merge și el zi de zi acasă cu vehiculul școlar.

  •  

 

Niciun reprezentant al Primăriei nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere, iar inspectorul general al ISJ Bacău nu avea cunoștință despre ce se întâmplă în Stănișești și a cerut un răgaz de câteva zile pentru a verifica informația.