Fie Ponta, fie Boc, dascălii

Face ce face Guvernul și tot lovește în dascăli. Directorii și directorii adjuncți, profesorii care s-au remarcat în

managementul educțional și dezvoltare instituțională, cadrele didactice din învățămntul preșcolar care au obținut cele mai bune rezultate în promovarea proiectelor și parteneriatelor educaționale, profesorii de colegii / licee și din școlile cu clasele I-VIII care au obținut cele mai bune rezultate în promovarea proiectelor și parteneriatelor educaționale în folosul comunității băcăuane, elevii și profesorii îndrumători de la Palatul Copiilor nu mai pot fi premiați în cadrul Galei Învățământului Bacăuan, programată marți, 4 noiembrie, așa cum au fost premiați anul trecut. Legea spune clar: pot fi premiați doar profesorii ai căror elevi au obținut rezultate la olimpiadele și concursurile internaționale.

Primăria Municipiului Bacău s-a împiedicat de Ordonanța 103 / 2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, în momentul în care pregătea proiectul de hotărâre pentru „premierea elevilor, studenților și cadrelor didactice din unitățile de învățământ băcăuane, care au obținut rezultate deosebite în anul școlar 2013 – 2014”.

În momentul în care am promovat Hotărârea de Consiliu Local a trebuit să obținem aviz de legalitate, iar juridicul mi-a semnalat – eu nu știam, recunosc – existența acestei Ordonanțe (Ordonanța 103/2014 – n.red.). Am încercat toate variantele posibile și imposibile, inclusiv am vorbit cu Ministerul Educației, care cu o nonșalanță extraordinară, aproape cu bucurie în glas, îmi spunea că nu putem să dăm bani la profesori. O să transformăm Gala Învățământului Băcăuan într-o Gală în care vom da niște burse de merit pentru elevi, că asta putem să facem, dar profesorilor, în afară de strângeri de mână și de mulțumiri și de o plachetă, nu le vom putea da. Anul trecut nu a fost nicio problemă, dar anul acesta parcă intenționat s-a introdus un paragraf care interzice cu desăvârșire să dăm premii profesorilor. N-a dat nicio explicație s-a simțit foarte fericit, a zis că unde-i lege nu-i tocmeală. Am zis că noi avem bani să dăm și mi-a zis că nu noi, Primăria are, iar dacă vreau să dau din buzunarul propriu, ei nu au nicio problemă”, a declarat pentru bacauinfo.ro Radu Ababei, viceprimar al municipiul Bacău.

Vasile Cautiș, fost director al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, premiat și el în cadrul Galei din 2013 cu 1400 lei, pentru că s-a evidențiat în „managementul educațional și dezvoltare instituțională”, afirmă că Ordonanțe ar mai fi fost și anii trecuți, dar s-au găsit soluții, și că mesajul venit dinspre Primăria Bacău ar putea fi unul politicianist.

Și în 2011, dacă nu mă înșel, au fost discuții foarte foarte mari, am avut întâlniri cu conducerea Primăriei, cu primarul Stavarache, era o echipă, și am găsit soluții pentru a putea fi premiați și profesorii.(…) Acum nu știu dacă este o chestiune politică , eu știu că a fost foarte greu și acum doi ani sau trei ani când s-a dat pentru prima dată premii la profesori. A fost o discuție foarte mare. Și eu, și Stavarache am insistat să găsim soluții. Tot la fel era o Ordonanță care nu dădea voie. Nu știu dacă Ponta a făcut așa ceva. Mă îndoiesc că Ponta a dat drumul la o astfel de Ordonanță. Mă îndoiesc, pentru că văd că a dat atâtea sociale… N-aș putea să dau un răspuns cert. Trebuie să văd exact Ordonanța și dacă nu e vreo codiță. În sfârșit, poate ei, nefiind nici Stavarache, fiind și campanie electorală, e ușor de a găsi acest răspuns. Gata, stăm toți acoperiți. Eu mă gândesc să nu fie și o chestie politicianistă, de campanie din partea Primăriei, arată cu degetul spre Ponta. Mă documentez. (…) Dacă e o excepție de asta asta am să vorbesc cu prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Trebuie găsită o soluție” – a declarat Vasile Cautiș.

Soluția e dată însă de inspectorul general școlar, Teodora Șotcan care, cu Ordonanța în mâini, explică cum „nu trebuie să ții seamă de eventuale restricții legislative”.

Într-adevăr, la articolul 9 aliniatul 2 spune că nu se vor acorda premii și prime de vacanță, dar la aliniatul 3 spune imediat „prin execepție de la aliniatul 2 se pot acorda premii pentru sportivi și colectivele tehnice care au obținut rezultate deosebite la acțiunile sportive internaționale, pentru elevii care au obținut distincții a olimpiadele și concursurile internaționale pe obiecte de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia. (…) Mă uitam… pe de altă parte aici, la aliniatul 2 spune nu se vor acorda premii și prime de vacanță, ori astea nu erau premii de vacanță, adică mie nu mi se pare că se interzice absolut deloc. Pe de altă parte, știți ce se întâmplă? Premierea se făcea din veniturile proprii ale primăriei, prin Hotărâre de Consiliu Local, nu este nicio problemă să distribui fondurile cum dorești, nu trebuie să ții seamă de eventuale restricții legislative, deci nu cred că este o problemă. Mă tem să nu fie o scuză și nu este motiv. Ordonanța nu are cum să împiedice. Distribuirea fondurilor proprii, veniturilor proprii ale oricărei instituții nu poate fi reglementată și nu poate fi restrictivă” – a declarat Șotcan pentru bacauinfo.ro.

Ce spune Ordonanța Guvernului Ponta

Articolul 9 din Ordonanța 103 / 2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014

(1) În anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămanal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.

(2) În anul 2014, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare, nu vor acorda premii si prime de vacanță.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), in anul 2014,se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale, pentru elevii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale (subl. bacauinfo.ro) pe obiecte de învățământ   si pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia.