Foserco Tg. Ocna îşi caută din nou proprietar, după o istorie lungă în spaţiul ex-sovietic
Târg-ocnenii de la Foserco ar urma să-și schimbe din nou proprietarul. Grupul
american Weatherford, care deţine societatea de foraj cu punct de lucru la Tg. Ocna, unde a avut sediul principal în trecut, caută cumpărători. Americanii au achiziţionat în noiembrie 2008, pentru 20 de milioane de euro, 81,63% din acţiunile Foserco de la Gabriel Comănescu, care controlează grupul de firme Upetrom.
Compania americană Weatherford, o afacere de 15 miliarde de dolari în 2013, specializată în furnizarea de servicii şi echipamente pentru industria de petrol şi gaze, ar putea renunţa la una dintre companiile din România, Foserco, activă în domeniul forajului pe uscat.
„Da, este adevărat. Se încearcă găsirea unor cumpărători pentru Foserco”, au declarat surse din companie pentru zf.ro. Oficial, compania nu a dorit să comenteze pe acest subiect, potrivit publicației citate.
În România, americanii au avut anul trecut, prin intermediul firmei Weatherford International Eastern Europe, afaceri de 414 miliane lei, un profit net de 39,8 milioane lei şi 340 de angajaţi.
După o perioadă grea, 81,63% din acţiunile Foserco Tg. Ocna, membră a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au fost cedate în noiembrie 2008 companiei Weatherford Holdings, subsidiara grupului american de servicii petroliere Weatherford International, pentru 20 de milioane de euro.
Tot în 2008, Weatherford Holdings a preluat de la Upetrom o serie de active pentru foraj petrolier grupate în jurul companiei Aquafor Tg. Ocna, tot membră a grupului controlat de Comănescu.
La începutul lui 2011 Foserco şi-a mutat sediul în Ploieşti, iar la Tg. Ocna acţionarii au decis înfiinţarea unui punct de lucru.
În acelaşi an, Foserco era unul dintre partenerii Romgaz şi executa lucrări în ţară.
Potrivit datelor din bilanţul depus la 31 decembrie 2013, Foserco avea 133 angajaţi şi un profit net al exerciţiului financiar de 2,04 milioane lei, la o cifră de afaceri de 67,92 milioane lei, creanțe de 18 milioane lei și datorii de 12 milioane lei. În 2012 compania înregistrase o pierdere de peste 7,5 milioane lei, în 2011 de peste 14 milioane lei, iar în 2010 de peste 19 milioane lei, în ușoară scădere față de 2009 și cu 50 de angajați mai puțin.
Foserco S.A. Tg. Ocna s-a înfiinţat în 1991 prin reorganizarea activităţii Regiei Autonome Petrom S.A., ca societate comercială cu capital de stat. Din anul 1999, a devenit societate cu capital integral privat, fiind
preluată de grupul R.P.T. OIL HOLDING S.A. Constanţa, fiind o prezență remarcabilă în spațiul ex-sovietic, istoria acestei ărezențe fiind una din mizele importante ale achiziției Foserco.
Obiectul principal de activitate al societăţii îl constituie forajul sondelor de cercetare geologică, exploatare şi injecţii pentru ţiţei şi gaze, ape termale şi mineralizate şi pentru alte substanţe utile, reparaţii capitale sonde, detubări sonde, lucrări de construcţii-montaj de suprafaţă şi montaj instalaţii de foraj, repararea, recuperarea şi recondiţionarea fluidului de foraj.
În 2003, Foserco a beneficiat de ajutor de stat în cuantum de 4.883.138 lei, reprezentând scutirea la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor bugetare, în baza O.U.G. nr. 40/2002, conform Convenţiei nr. 364, încheiată cu Ministerul Finanţelor Publice.
Anul următor, Foserco şi Textile Buhuşi au primit decizii negative, pentru prima dată în România, privind acordarea ajutoarelor de stat, din partea Consiliului Concurenţei. Nu au fost îndeplinite condiţiile privind contribuţia beneficiarilor de ajutor de stat la programul de investiţii necesar restructurării. „Costul restructurării este de 13.718.800 lei. Contribuţia beneficiarului la finanţarea planului de restructurare este de 1.430.000 lei, ceea ce reprezintă doar 10,4% din costul total al restructurării. Astfel, nu se respectă art. 14 din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, care prevede că beneficiarii ajutorului de stat trebuie să contribuie semnificativ la planul de restructurare, prin resurse financiare proprii,” se preciza în Decizia nr. 151 a preşedintelui Consiliului Concurenţei.
Sursa foto: Irak Business News