Fractura de clavicula la copii si adolescenti: ce trebuie sa facem

Copiii si adolescentii sunt adesea susceptibil sa se raneasca. Joaca, sporturile practicate, dar si alte situatii pot duce la anumite leziuni. De cele mai multe ori, acestea nu sunt garve. Exista insa cazuri cand leziunile pot pune probleme si pot aparea fracturi. Unul din oasele cele mai expuse la risc, in special in cazul copiilor si adolescentilor este clavicula.

Ce este o fractura de clavicula?

Clavicula este osul care trece orizontal intre partea superioara a sternului si omoplat. Iti poti simti clavicula atingand zona dintre gat si umar. Fractura de clavicula apare atunci cand acest os este rupt. Clavicula poate fi fracturata printr-o cadere mai violenta pe umar sau cu bratul intins.

Aceste fracturi sunt frecvente in sporturile de contact, cum ar fi fotbal, lupte, rugby si hochei. Ele pot aparea, de asemenea, in sporturi in care este posibil ca adolescentul sa cada puternic. Aceste sporturi includ ciclismul, schiul, snowboardul si skateboardul, rolele etc.

Clavicula poate fi rupta si intr-un accident de masina sau atunci cand o persoana este lovita de un vehicul.

Care sunt semnele si simptomele unei fracturi de clavicula?

O persoana care isi fractureaza clavicula poate avea urmatoarele simptome:

-Durere intensa in zona claviculei.

-Dificultate in deplasarea bratului sau umarului pe acea parte.

-Umflare, durere si vanatai de-a lungul claviculei.

-Un nodul in piele peste fractura.

Cum este diagnosticata o fractura de clavicula?

Pentru a diagnostica o fractura de clavicula este nevoie ca persoana in cauza sa mearga la un medic specialist. Examinarea consta in intrebari legate de cazaturi sau accidentari, efectuarea unui examen fizic si radiografii in zona claviculei.

Cum se trateaza fracturile de clavicula?

Cele mai multe fracturi de clavicula se vindeca cu gheata, o orteza de Clavicula, medicamente pentru durere si exercitii fizice. Bratul, cum spuneam, poate fi sustinut cu o orteza sau un corset imobilizator pentru umar. Dispozitivele de imobilizare pentru umeri sunt disponibile in magazinele tehnico-medicale precum tehno-farm.ro.

In timp ce clavicula se vindeca, adolescentului sau copilului si se vor aplica urmatoarele proceduri:

Se va utiliza gheata pentru durere si inflamatie. Puneti o punga de gheata, o punga rece sau o punga de legume congelate pe clavicula timp de 20 pana la 30 de minute la fiecare 2 pana la 3 ore. Asigurati-va ca plasati un prosop intre pachetul de gheata sau rece si piele.

Trebuie sa poarte dispozitivul de imobilizare a umarului conform instructiunilor date de catre medicul care l-a examinat. Va trebui sa-l poarte timp de o luna, dar il poate da jos pentru a face baie și pentru a dormi.

Trebuie sa urmeze instructiunile medicului cu privire la utilizarea medicamentelor pentru durere.

In primele 4 pana la 6 saptamani persoana care a suferit o fractura de clavicula trebuie sa faca urmatoarele:

-Nu trebuie sa ridice bratele deasupra umerilor.

-Nu trebuie sa ridice nimic care cantareste mai mult de 2 kg. Nu va putea sa isi ridice ghiozdanul sau alte obiecte grele.

-Nu trebuie sa practice sport si nici nu va trebui sa participe la orele de educatie fizica.

-Va trebui sa efectueze toate exercitiile pentru a preveni rigiditatea umerilor si a cotului si pentru a-l ajuta sa isi intareasca muschii.

-Va trebui sa mearga la kinetoterapie, daca este necesar, de cate ori va considera medicul.

-Sunati medicul daca durerea sau tumefierea se agraveaza.

Clavicula se va suda drept?

Desi claviculele nu sunt perfect aliniate, corpul le indreapta de obicei din nou. Acest lucru se datoreaza faptului ca periostul (stratul exterior de os) al claviculei este gros. Periostul claviculei nu se fractureaza de obicei si astfel actioneaza ca un manson care tine osul impreuna in timp ce se vindeca. In cazuri rare, daca osul nu este aliniat, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala.

In unele cazuri, in timp ce clavicula se vindeca, exista un nodul in care osul a fost rupt. Uneori, nodul nu dispare complet. Dar nu provoaca durere sau alte probleme la brat sau la umar. In general, vindecarea in cazul copiilor si adolescentilor se face destul de bine, fara probleme sau complicatii.

Cand poate face copilul sau adolescentul sport din nou?

Dupa o examinare amanuntita, doar medicul este cel care va poate anunta cand copilul sau adolescentul se poate intoarce sa faca sport. Acest lucru este de obicei posibil atunci cand apar urmatoarele semne:

-Nu exista durere atunci cand profesionistul din domeniul sanatatii apasa pe clavicula.

-Forta umerilor este normala.

-Copilul isi poate misca si folosi bratul si umarul fara durere.

In general, oamenii pot reveni la sporturi fara contact (cum ar fi alergarea sau inotul) in aproximativ 6 saptamani si la sporturile de contact (cum ar fi fotbalul) in aproximativ 8 pana la 12 saptamani.

Este posibil sa prevenim fracturile de clavicula?

Deoarece fracturile de clavicula apar in mod neasteptat si brusc, ele sunt greu de prevenit. Dar pentru a reduce riscurile, copilul poate fi atentionat sa:

-Atunci cand practica sporturi de contact, sa poarte toate echipamentele de protectie adecvate si sa invete tehnicile adecvate pentru acest sport.

-Sa isi pastreze oasele puternice cu o dieta bine echilibrata. Asigurati-va ca va manca o multime de legume si alimente care sunt bogate in calciu si vitamina D pentru a ajuta la construirea oaselor puternice.

-Sa faca antrenament de rezistenta si intindere pentru a-si mentine muschii puternici si flexibili. Muschii puternici si flexibili vor sustine mai bine oasele si il vor mentine agil si mai putin predispus la cadere. Incalzirea adecvata, inclusiv exercitii dinamice de intindere, il poate ajuta muschii sa functioneze cat mai bine in timpul unui meci.

-Sa poarte pantofi care sa fie marimea copilului si sa fie potriviti pentru sportul pe care il practica.

Majoritatea fracturilor de clavicula se vindeca rapid si complet, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor asa cum am mentionat. In cateva luni, va putea sa faca toate lucrurile de care ii placeau inainte de accidentare.