Gogoșile deputatului Necula cu privire la prețul apei, desființate de primarul Necula

Luat din aproape în aproape, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, își demontează singur

extravaganțele din discursurile demagogice pe care le susținea înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile locale. În ianuarie 2015, Necula cerea Primăriei și Consiliului Local Bacău să suporte o majorare a prețului apei, indica și sursa bugetară, prezenta calcule „concret, pentru a nu fi acuzați de demagogie și pentru a nu fi considerați niște populiști”.

 La mai bine de trei luni de când a preluat însă Primăria și după câteva rectificări bugetare, surpriză: „pentru anul 2016, bugetul local al municipiului Bacău nu are sume alocate în vederea subvenționării apei potabile” – a precizat primarul la solicitarea Bacău Info, printr-o adresă oficială.

La sfârșitul lui ianuarie 2015, Necula propunea ca, în municipiul Bacău, indexarea prețului apei cu rata inflației (o creștere a prețului apei cu 15% – 17%, la momentul respectiv, după mai mulți ani de stagnare), asumată în contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), să fie suportată din bugetul local. După calculele social-democratului, „cetățenii municipiului Bacău vor avea un impact macro bugetar de 1.500.000 lei pe lună (150.000 lei – n.red.). Înmulțind cu 12 luni avem o sumă de 18.000.000.000 (1.800.000 lei – n. red.) grevate pe buzunarul populației din municipiul Bacău datorită (sic! – n. red.) acestei creșteri la apă”, bani care să fie luați de la Legea 350, mai precis din „alocările bugetare pentru echipele de fotbal seniori”. Cu alte cuvinte, banii să fie suportați oricum de băcăuani, dar din alt buzunar.

Înainte de alegeri: „Am venit concret cu soluții pentru Primăria municipiului Bacău”. După alegeri, nu se mai poate: „trebuie să facem o analiză atentă”

 „Viziunea pe care o avem noi, PSD, cu privire la creșterea prețului la apă este în felul următor: dacă avem un contract trebuie să suportăm ceea ce ne-am asumat, dar această creștere a prețului la apă să fie suportată de bugetul Consiliului Local. (…) Putem face un paralelism cu ajutoarele pentru încălzire și venitul minim garantat.(…) Nouă ni se pare justificat ca să fie diminuat bugetul care este intenționat să fie alocat către o echipă de seniori, o echipă de mercenari, iar acești bani să fie considerați ca un ajutor către populație privind susținerea diferenței de preț. (…) Facem acest apel înainte de finalizarea proiectului de buget (…) – haideți să susținem ca și formă de ajutorare a populației această creștere a prețului la apă și să fim foarte atenți cum investim banii în sportul băcăuan, orientându-ne concret către copii și juniori și fenomenul sportului de masă, considerând că beneficiul direct pe care care îl pot avea familiile din municipiul Bacău nu sunt prin echipele de mercenari, ci prin echipele de copii și juniori” – declara Necula.

 Acesta considera „normal și justificat ca fiecare Consiliu Local care este vizat de această creștere să își găsească resurse bugetare cu privire la suportarea acestei diferențe. Noi am venit concret cu soluții pentru Primăria Municipiului Bacău, suntem convinși că există soluții bugetare și la celelalte Consilii Locale.”

 În 2016, în mandatul său, nu au mai fost alocați bani „echipelor de mercenari”, însă banii astfel economisiți nu au fost direcționați pentru a degreva buzunarul băcăuanilor, iar calculele prezentate înainte de startul campaniei electorale au fost trecute pe linie moartă.

Pentru anul 2016, bugetul local al municipiului Bacău nu are sume alocate în vederea subvenționării apei potabile. Efortul anual pe care trebuie să-l facă bugetul local în vederea subvenționării apei se poate estima după o analiză atentă și identificarea numărului de persoane din locuințele/gospodăriile la care este depășită rata de suportabilitate. Acest ajutor se va aplica în măsura în care nu va fi afectată activitatea investițională și necesitățile pe care le are orașul, în conformitate cu solicitările populației” – a precizat primarul la solicitarea Bacău Info, printr-o adresă oficială.  

Cu alte cuvinte, primarul Necula desființează analiza deputatului Necula, iar promisiunea legată de susținerea prețului apei rămâne o poveste și atât.