Groapa de gunoi din centrul Bacăului, fără amenzi – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Groapa de gunoi din centrul Bacăului îşi caută proprietarul. Pe strada George Apostu, în apropierea

casei Vasile Alecsandri, fundaţiile ridicate şi abandonate şi terenul din preajma acestora (proprietate privată) au devenit groapă de gunoi şi loc de refugiu pentru boschetari, în timp ce autorităţile locale ridică din umeri neputincioase, pentru că nu dau de proprietar. În perioada 2010 – 2014 nu a fost dată nici o sancţiune, doar somaţii.

Vizavi de Parcul Vasile Alecsandri şi la câţiva metri în linie dreaptă de casa monument / dărâmătură de patrimoniu cu acelaşi nume, e conservată o groapă de gunoi. Spațiu „deserveşte” băcăuanii care locuiesc în centrul orașului, îi cazează pe boschetari şi le oferă intimitate celor care înţeleg să-şi facă nevoile în spaţiul public sau privat.

Imaginea gropii de gunoi s-a contopit în peisajul urbanistic zonal, iar cu timpul a devenit un element comun pentru trecători. Chiar şi autorităţile locale s-au obişnuit cu aspectul, cu mirosul emanat de gunoaiele depozitate conştient de ceva vreme în noul depozit de deșeuri.

Haine, pături, bucăţi de pâslă, saltele, covoare, elemente din placaj, cizme, componente din plastic, exponate în secţiune pentru geamuri termopan, farfurii de unică folosinţă, sticle din plastic, cauciucuri, saci din plastic, ambalaje, cutii de carton aruncate în fundaţii, lighene, saci cu resturi din construcţii, lădiţe. Toate acestea şi multe altele pot fi văzute de băcăuani, de autorităţile locale, de Garda de Mediu, de agenţii Poliţiei Locale, de Direcţia de Sănătate Publică. Locul reprezintă un focar de infecţie, la care sunt expuşi copiii care vin în parc sau la locul de joacă.

Terenul este proprietate privată, fapt care nu ar trebuie să împiedice toate instituţiile statului amintite mai sus să ia măsuri în vederea salubrizării zonei. În ultimii patru ani nu a fost dată nici măcar o sancţiune pentru mizeria creată. Mai mult, proprietarul este pasibil de amenzi şi din perspectiva nerespectării regimului de construcţii sau de delimitare a unui şantier de spaţiul public.

„În intervalul 2010- 2014 au fost emise mai multe somaţii către proprietarii respectivi, aceştia conformându-se mereu, luând măsuri de igienizare şi salubrizare a terenului. La momentul la care vorbim, aşteptăm confirmarea din partea Direcţiei Generale de Poliţie Locală Bucureşti, că a fost făcută afişarea şi, prin aceasta, proprietarul a fost informat cu privire la îndatoririle, pe care le are, urmând ca, în cazul în care acesta nu se conformează termenilor prevăzuţi de somaţie, să fie dispusă măsura de sancţionare contravenţională a acestuia,” se arată în răspunsul dat de Poliţia Locală a Municipiului Bacău prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei.

„La 5 martie 2015 a fost întocmită somaţia numărul 1.468, prin care proprietarului i se aduc la cunoştinţă obligaţiile care derivă din calitatea sa, respectiv luarea de măsuri privind salubrizarea şi igienizarea terenului pe care îl deţine, în caz contrar urmând să fie sancţionat contravenţional. Somația la care facem referire, a venit retur la sediul Poliţiei Locale în data de 25.03.2015, având menţiunea “expirat termen de păstrare – destinatar – lipsă domiciliu”, motiv pentru care, aceasta a fost înaintată la data de 31.03.2015, împreună cu adresa 1.468, către Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti, pentru efectuarea unei afişări la domiciliul proprietarului.”