Guvernul dă o palmă și politrucilor din învățământul băcăuan
În Legea învățământului, intrată în vigoare în 2011, legiuitorul a acordat puteri sporite inspectorilor școlari generali mai ales
în ceea ce privește numirile, schimbările și detașările directorilor de școli aflați pe funcții fără concurs. Cum din 2012 până în prezent nu s-a organizat niciun concurs la nivelul județului Bacău, în pixul șefului ISJ, oricum s-ar fi chemat el, a stat soarta școlilor. Situația se schimbă începând cu intrarea în vigoare a unei ordonanțe de urgență dată de Guvernul Cioloș, intrată în vigoare în 9 septembrie.
S-a spus că-i detașare în interesul învățământului. N-a precizat nimeni cum se definește „interesul învățământului” și totul a rămas în pixul unui șef de inspectorat, care ia decizii precum aceea de a numi ca director adjunct al Colegiului Național „Ferdinand I” soția unui candidat al PSD la Consiliul Județean. Asta în condițiile în care Theodora Șotcan, inspectorul școlar general, și-a promovat activitățile de campanie în slujba PSD, inclusiv împărțirea de sacoșe electorale.
Pe 31 august, Guvernul Cioloș a trecut la atac împotriva politizării. Ordinul nr. 5080 al ministrului Educației Mircea Dumitru reglementează metodologia pentru organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea de director și director adjunct în învățământul preuniversitar. Concursul național va avea loc în prima jumătate a lunii octombrie și va avea două etape: un test grilă, valabil pentru toate instituțiile de învățământ din țară și o probă locală, la Inspectorat. Ministerul promite că vor exista echipe ministeriale care vor monitoriza atent desfășurarea concursului. În același document, guvernul tehnocrat filtrează detașările sau numirile în interesul învățământului. Până acum, stăteau în pixul șefului ISJ, cu avizul Consiliului de Administrație al instituției și acordul scris al celui solicitat. Începând de vineri, 9 septembrie, de când a fost publicat ordinul în Monitorul Oficial, în numiri sunt implicate direct consiliile profesorale ale instituțiilor de învățământ. Practic, o palmă directă dată politrucilor din ISJ.
Ordin 5080/31 aug 2016
Art. 24. — (1) În funcțiile de director sau de director adjunct rămase vacante sau în cazul vacantării unor funcții de director sau de director adjunct din unități de învățământ de stat, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, membru al corpului național de experți în managementul educațional, numit prin detașare în interesul învățământului sau prin delegarea atribuțiilor specifice funcției, în conformitate cu legislația în vigoare, prin decizia inspectorului școlar general, la propunerea consiliului profesoral din unitățile de învățământ respective, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate.
În cazul Ferdinand, dacă ordinul ar fi fost în vigoare la data schimbării conducerii liceului, Theodora Șotcan n-ar fi putut s-o îndepărteze pe Mirela Berza, întrucât Consiliul Profesoral s-a arătat a fi alături de fosta directoare și împotriva propunerii Inspectoratului. Se poate spune că ordinul ministrului Educației e o victorie pentru cei peste patruzeci de profesori de la „Ferdinand” care s-au opus deciziilor ISJ.