În 2008 a donat pentru campania PSD Bacău, în 2014 a fost arestat pentru contrabandă cu arme

Nume sonore ies la iveala și în județul Bacău din lista celor 10.859 cotizanți ai partidelor din România,

realizată de Wholi și citată de Hotnews. Cel mai controversat este al lui Cristian Vintilă, care a donat Partidului Social Democrat (PSD), în 2008, 17.500 lei. La sfârșitul lui decembrie 2014, Vintilă a fost arestat și acuzat pentru trafic de arme. În perioada mai – octombrie 2014, acesta ar fi încercat să vândă arsenal militar, inclusiv mitraliere şi lansatoare de rachete antiaeriene, conştient de faptul că armele ar putea fi folosite împotriva Statelor Unite ale Americii de Forțele Armate Revoluționare din Columbia (F.A.R.C.).

Prin intermediul convorbirilor telefonice şi întâlnirilor directe, Vintilă împreună cu doi complici ar fi căzut de acord să vândă arme celor trei informatori care jucau rolul unor persoane cu legături strânse cu F.A.R.C.. Vintilă ar fi pus la dispoziţie cataloage cu arme: pistoale, mitraliere etc., în timp ce un complice, fost deputat italian, ar fi putut furniza arme automate şi lansatoare de rachete. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la uciderea de ofiţeri şi angajaţi ai Statelor Unite. Pedeapsa ar putea fi închisoare pe viaţă. Al doilea capăt de acuzare este de complicitate la furnizare de suport material şi resurse unui grup terorist străin recunoscut. Pedeapsa: 15 ani de detenţie.

Fostul consilier judeţean băcăuan Cristian Vintilă a fost până în 2013 director general la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Potrivit propriei declaraţii de avere, la 15 iunie 2014 Vintilă încă era consilier parlamentar la Camera Deputaţilor. Ziaristul Alex Costache, citând surse judiciare, scria că Vintilă era consilierul lui Viorel Hrebenciuc, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Vintilă și-a depus declarația de avere în calitatea de consilier parlamentar, fără a preciza însă veniturile din această sursă, conform legii. Le-a trecut doar pe cele obținute ca director general al ANRS – 40.940 lei (2013, 2014).

Președinte al PSD Bacău în 2008 era Viorel Hrebenciuc.

Nu-mi aduc aminte. La ce campanie a cotizat, a dat bani? A, 2008, nu mai țin minte, da, eram președintele partidului atunci, dar nu mă ocupam eu cu încasările donațiilor și oricum, ce, asta este o miză? Cred ca aveți alte mize acum, voi ca presă, asta deja e veche și chiar nu mai știu… și chiar dacă a donat, era membru PSD, deci era normal să doneze bani. Oricum sărmanu` nu se află într-un loc tocmai bun” – a declarat Viorel Hrebenciuc pentru Bacău Info.

Cele mai recente informații referitoare la Cristian Vintilă au apărut în presă la sfârșitul lui mai 2016. 

Sursă foto: Ferma Politică