Inspectoratul Școlar Județean pune directori prin SMS-uri și telefoane
Prevederile legii, chiar așa tâmpe cum sunt ele, mai ales cea cu „interesul învățământului”, se aplică oricum după ureche în
ISJ Bacău. Recunoaște inclusiv inspectorul școlar general Theodora Șotcan.
Într-un final, după scandalul iscat la Colegiul Național „Ferdinand I” și după ultimele numiri în fruntea școlilor din Bacău, a oferit explicații și Theodora Șotcan, la solicitarea Bacău Info. Dacă ar fi existat niște reguli clare, o lege fără interpretări și un sistem bazat pe criterii de performanță, orice schimbare, chiar dacă stă la latitudinea inspectorului general, pentru că așa a avut chef un legiuitor tembel, ar fi trebuit explicată. Public. În cazul „Ferdinand I”, cum poate fi invocat „interesul învățământului”, din moment ce pe postul de director adjunct a fost desemnată o persoană aflată în conducerea unei entități cu rezultate mediocre la BAC?
Lui Șotcan îi pare rău că i-a dat concediu Mirelei Berza
Asta se înțelege, la final, din explicațiile inspectorului școlar general. Și mai rezultă ceva. În domeniul acesta, atât de sensibil și important, propunerile se fac prin SMS-uri și convorbiri telefonice. „Am avut o convorbire telefonică în 9 sau 10 august, pe 10 august Ministerul ne-a dat ca termen să precizăm care sunt persoanele cărora nu le mai prelungim detașarea și ce se întâmplă cu ele. Și doamna Berza se califica în situația cerută de Ministerul Educației, pe seama acordului dumneaei telefonic pe care-l și recunoaște, am trimis către Minister această situație. Pe 12, în Consiliul de Administrație, eu nu mai puteam pe seama unui sms al doamnei Berza, în care îmi spunea că nu mai vrea – adică azi vreau, mâine nu vreau – nu puteam să revin asupra detașării. Nu este vina mea, și am înțeles să-i acord doamnei Berza concediu, pentru că avea o problemă delicată de familie, situațiile trebuiau date în perioada respectivă, poate am greșit că i-am aprobat doamnei concediu într-o perioadă în care trebuia să fie aici, pentru a-și da sau nu acordul”, susține Șotcan.
Aviz dat de Consiliul de Administrație fără acordul scris al persoanei propuse
Consiliul de Administrație al ISJ a hotărât ca Mirela Berza să fie detașată pe postul de director adjunct la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” pe baza unui acord telefonic, conform Theodorei Șotcan. Hotărârea propriu-zisă nu a mai fost însă emisă, pentru că nu a mai existat și un acord scris. Legea Educației „conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanelor solicitate”. Pe o logică simplă, dacă nu era vorba doar despre un soi de troc pentru a-i face loc preferatei PSD, ordinea firească era asta: venea propunerea de la inspectorul general, persoana propusă își dădea acordul scris, urma avizul Consiliului de Administrație și apoi decizia finală. „A fost hotărârea CA, decizia – neexistând acordul doamnei Berza – nu a fost emisă. Deci nu s-a întâmplat nimic. Doamna nu are decizie să fie detașată pe funcția de director adjunct la Vrănceanu. Nu are că nu i-am dat-o, pentru că, așa cum bine spuneți, nu există acordul scris. Totul a fost făcut, cum să vă spun, ca schimb de informații între ISJ și Minister, încă o dată spun, pe seama acelei convorbiri în care doamna Berza și-a dat acordul. Cred că am greșit, nu trebuia să-i dau concediu în perioada asta, dar având acea problemă am considerat că pot să mă abat”, explică Șotcan, revenind la concediul Mirelei Berza.
A acceptat ori ba?
De partea cealaltă, explică și fostul director de la Ferdinand ce s-a întâmplat, cum a fost cu propunerea, telefonul și SMS-ul. „În data de 9 august mi s-a propus telefonic (eu fiind la Belgrad, cu nepotul la un spital) să accept funcția de director adjunct la CN Gheorghe Vrănceanu. Pe 10 august, am trimis un mesaj la Inspectorat, mulțumind pentru ofertă, dar refuzand-o în același timp, în mod politicos. Cu toate astea, am aflat ca numirea mea a fost propusă și votată la Inspectorat”, a scris Mirela Berza pe Facebook. Aceasta declară că nu și-a dat niciun fel de acord verbal în 9 august, cum că ar accepta funcția de adjunct la Vrănceanu, după cum susține Șotcan. Ori semnalul la telefon a fost prost, ori una dintre cele două minte. Conform inspectorului școlar, Berza minte: „Nu există acordul scris, deci decizia nu a fost eliberată. A fost un schimb de informații între ISJ și Minister, care a avut la bază acordul verbal din convorbirea telefonică. Dacă nu ar fi existat acest acord verbal, nu înțeleg de ce doamna s-ar fi simțit obligată să-mi dea a doua zi un sms în care să-mi spună că nu mai vrea. E clar că cu o zi înainte acceptase. Altfel, dacă azi îți spun nu, nu mai simt nevoia și a doua zi să spun nu. A spus da și după aceea s-a răzgândit”. Contactată telefonic, Mirela Berza infirmă cele spuse de inspectorul școlar general. „Într-adevăr, m-a sunat doamna Șotcan. Eu eram plecată din țară și, realmente, am fost șocată de propunere. M-a luat prin învăluire, mi-a tot spus ce profesor bun sunt eu și cum mă voi afirma și la Vrănceanu, că voi face treabă bună și acolo. Mai mult, mi-a spus că a trimis deja actele la minister și că oricum nu mai este altă variantă. Am încheiat convorbirea spunându-i bine. Doar că nu în sensul că accept, ci în sensul că voiam să închid convorbirea, fiind în altă țară, cu probleme de familie. A doua zi, prin SMS-ul trimis, am refuzat categoric. Primisem deja semnale de colegi, care mă întrebau dacă plec de la Ferdinand. Am crezut că nici măcar nu se va mai pune în discuție în CA, din moment ce există un refuz scris. Știți, e cuvântul meu contra cuvântului dumneaei, însă vă pot pune la dispoziție SMS-ul, ziua și ora la care am vorbit telefonic”, a explicat Berza. „Toate problemele cu schimbările astea pleacă de la faptul că, din 2011, de la apariția Legii Învățământului, ISJ nu a mai organizat concursuri, ci a ținut directori doar prin delegație. Apoi, chestiunea cu detașarea în interesul învățământului, eu o înțeleg așa: tu, ca director, știi că este un profesor bun la altă școală și vrei să-l aduci la tine, pentru a preda câteva ore. Ridică nivelul învățământul la tine în școală. Ei au găsit portița prin care să schimbe directori”, a adăugat Berza.