Inspectorul general școlar a încălcat prevederile Legii Educației. Care e definiția „abuzului în serviciu”
În avântul de a schimba conducerile școlilor pe criterii care au dus mai mulți apropiați ai PSD în fotolii de director, inspectorul general școlar Theodora Șotcan a reușit performanța
să-și taie craca de sub picioare. În cazul fostului director de la Colegiul Național „Ferdinand I”, Mirela Berza, s-au încălcat prevederile Legii Educației. Exact acelea de care se folosesc politrucii din fruntea inspectoratelor pentru a decapita conducerile școlilor.
În Legea Educației, la articolul 258, alin.7, pe care conducerea Inspectoratului Școlar îl invocă în decizia de a schimba directorii de școli „în interesul învățământului” se subliniază, printre altele, că numirile se fac „prin decizia inspectorului general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanelor solicitate”. În cazul de față, pentru a o propune pe Mirela Berza la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, ar fi trebuit să existe la minister o hârtie scrisă și semnată chiar de mâna persoanei propuse. Numai că, surpriză! Conform precizărilor Mirelei Berza, la momentul ședinței Consiliului de Administrație al ISJ, aceasta nu se afla nici măcar în țară. Propunerea a venit telefonic, în 9 august. O zi mai târziu, Berza a transmis un mesaj Inspectoratului, prin care a refuzat propunerea de a ocupa funcția de director adjunct la „Vrănceanu”. Cu toate astea, a aflat ulterior că a fost propusă de Theodora Șotcan și votată de CA al ISJ, fără acordul scris al el, conform legii. De altfel, la această oră, postul de director adjunct la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” este liber.
Abuz în serviciu?
Iată ce spune Codul Penal, la articolul 297, alin.1: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Este unul dintre articolele preferate ale procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție, o serie de nume importante din politica românească, mai ales de pe plan local, fiind trimise în judecată pentru abuz în serviciu.
Control la Inspectorat
Până la redactarea acestui articol, ne-a fost imposibil să avem și un punct de vedere al inspectorului general școlar. Am încercat să luăm legătura telefonic cu Theodora Șotcan, pentru ca aceasta să explice modul în care s-a făcut propunerea de preluare a postului de director adjunct la Colegiul „Vrănceanu” și dacă cele susținute public de Mirela Berza sunt reale. Nu a răspuns la cele două apeluri date la ore diferite și nici n-a revenit. Ulterior, am aflat că la Inspectoratul Școlar Județean se află în vizită Corpul de Control de la Ministerul Educației, care a fost trimis în urma sesizărilor venite din teritoriu, inclusiv din Bacău, exact pe speța Colegiului „Ferdinand I”.