Instituțiile statului, stupefiate de decizia primarului Necula de a evacua școlile: „primarul mai scrie și trăsnăi”

lucruri trăsnite. Fără să fie vorba de avertizări meteorologice diferite de cele care au fost în ultimii 5-10 ani în județ, Necula s-a hazardat să anunțe că a dispus evacuarea elevilor din școlile din municipiul Bacău. Așa se face că, în timp ce părinții își exprimau și ei îngrijorarea tot în spațiul virtual, elevii erau poftiți afară, în ploaie.

  •  

 

„Dirigintele ne-a spus să plecăm, pentru că sunt riscuri de inundații”

Am ieșit în pauza mare și când ne-am întors a venit dirigintele și ne-a spus că trebuie să plecăm pentru că sunt riscuri de inundații, a zis să ne grăbim să prindem autobuzele, cam toți avem autobuze la 11:00” –a declarat o elevă a Colegiului „Grigore Antipa” pentru Bacău Info. Sunt sute de mărturii de acest fel, ale elevilor și părinților. Mulți copii au stat în ploaie, în condițiile în care părinților le-a fost imposibil să plece de la serviciu, iar dascălii s-au transformat în centrale telefonice, cu preocuparea de a suna părinții să vină să-și ia copiii. Dinspre entitățile școlare a sunat care cum a înțeles mesajul, ajungându-se și la ruperea barajelor. Adevăratul tsunami a fost reprezentat de reacțiile generate de gestul primarului, nu de precipitații.

Domnule primar, nu așa se procedează! Pe pagina dumneavoastră personală se face un astfel de anunț? Și doar cu 7 minute înainte de ora 11:00? Ați creat o panică generală! Copiii plâng acum în școli…” este doar unul din mesajele transmise pe pagina de Facebook a primarului, pe care le puteți lectura în imaginile de mai jos.

  •  

 

Copiii au fost trimiși acasă, în zone inundabile, din școli aflate în zone cu risc mai mic

Exces de zel sau prostie? Nu știu a cui a fost ideea, dar să trimiți copiii nesupravegheați acasă dintr-un loc sigur, supravegheat, undeva unde poate nu-i așteaptă nimeni!? Elevii Școlii „Al. I. Cuza”, școală situată cumva pe deal, au fost trimiși în vale, în cartierul „Neagoe Vodă”,  unde locuiesc majoritatea și care este o zona inundabilă de umflarea râurilor Negel și Bârnat. Așa ceva…” – s-a exprimat un profesor din municipiul Bacău. Relevant e faptul că, în situații de criză, școlile sunt de obicei zone de refugiu.

Necula poate sta însă liniștit, unii spun că nu i se poate întâmpla nimic ca urmare a panicii create. Ceea ce înseamnă că poate repeta cât dorește povestea „Petrică și lupul”.

Codul Penal nu prevede o astfel de infracțiune. (…) Nu există o lege în afara CP care să prevadă o astfel de infracțiune, nici pe latură contravențională nu am găsit date care să se plieze pe situația prezentată de dumneavoastră” – a declarat pentru Bacău Info, Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău. La fel, și purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Dumitru Nadă – „Tot ce înseamnă legislație pentru situații de urgență nu prevede astfel de sancțiuni și nu ia în discuție… Probabil se pleacă de la premisa că pe funcțiile astea ajung întotdeauna oameni care cunosc bine legea. Cum […] să dai alarme false? Înseamnă că ești deja nebun și plecăm de la prezumția că nu ajung primari... Legislația pentru situații de urgență pe care o cunosc nu prevede așa ceva, poate  în Codul Penal sau Codul Civil să fie sancționabilă o astfel de faptă”.

Miercuri, puțin după ora 11:00, nici Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), nici Administrația Bazinală de Apă Siret nu puteau să explice necesitatea evacuării elevilor din școli, cu atât mai mult cu cât nu era vorba de o situație nemaiîntâlnită.

Apele Române: „Ploi din astea au mai fost în județ, nu e nimic deosebit”

 „Noi nu avem niciun fel de baraj rupt, niciun dig rupt, nicio atingere de cotă de atenție măcar” – a declarat purtătorul de cuvânt ABA Siret, Georgiana Cernat, în condițiile în care apăruseră și astfel de zvonuri. „Nu este o situație nemaîntâlnită. A fost probabil o decizie cu gândul la copiii din unitățile școlare. Ploi de astea categoric au mai fost în județul Bacău, deocamdată situația este cât se poate de sub control, cel puțin din punctul de vedere al cursurilor de apă și din punct de vedere al construcțiilor hidrotehnice pe care le avem în administrare. Toate sunt în parametri, nu există să fie un baraj rupt și nu există să se întâmple ceva și noi să nu anunțăm.(…) Sunt niște precipitații nu neapărat normale, pentru că de asta s-a avertizare meteorologică cu cod portocaliu. Este normal ca, în urma precipitațiilor să crească atât nivelurile, cât și debitele pe cursurile de apă. Este prognozat să se depășească cotele de apărare, la cod galben se pot depăși cotele de atenție, iar la cod portocaliu se pot depăși cotele de inundație. Deocamndată nu avem semnalate cum că ar fi fost probleme, noi avem oameni în teren care efectiv patrulează pe cursurile de apă, observă tot. Regretăm panica care s-a creat, dar în niciun caz nu a apărut de la noi. Categoric construcțiile noastre hidrotehnice sunt în stare perfectă de funcționare, nu există să fie vreo fisură, vreo rupere, vreo depășire, vreo deversare, nimic” – a mai transmis Bacău Info Georgiana Cernat.

Decizia primarului Cosmin Necula a fost considerată hazardată de reprezentanții ISU Bacău, care au specificat că un Ordin de evacuare poate să fie dat doar de prefect după ce trece de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și că evacuarea trebuie să fie făcută numai sub asistența ISU.

ISU: „Au fost niște zone de carosabil acoperite cu apă, atât”

Având în vedere că au fost doar câteva probleme punctuale, inundații de curs sau zone de carosabil acoperite cu apă, nu avem nicio locuință cu apă sau astfel de probleme, vă dați seama că nu putem compara cu inundațiile din 2010 sau 2008, nici măcar cu ce s-a întâmplat astă vară nu putem compara. Bine, la fel de bine putem spune că paza bună trece primejdia rea, dar nu în modul în care s-a făcut acum. A existat o lipsă de comunicare pentru că evacuarea nu se face decât cu acordul Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cu prezența sa, pentru a coordona această evacuare, și cu acordul Instituției Prefectului, pentru că totul se face centralizat. Când se ia o astfel de hotărâre implică Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar prefectul, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean trebuie să știe exact care e situația, nu se ia decizia la nivel local, ca să nu mai zic pe Facebook. (…) A fost o decizie hazardată, nefondată, care nu a făcut altceva decât să creeze panică în rândul populației. E drept că s-a avut în vedere grija copiilor și a personalului didactic, însă trebuie să ținem cont că pe lângă copii sunt și părinții care se panichează foarte ușor. Pentru a afla exact de unde s-a plecat și care au fost motivele pentru care s-au emis aceste dispoziții, trebuie să se așeze toți la o masă rotundă, pentru a se evita tocmai această lipsă de comunicare și atunci vom ști exact cine și ce în ce măsură a greșit. Este prematur în momentul de față să spunem cine se face vinovat sau dacă poate fi tras la răspundere cineva anume. Cu siguranță s-a plecat de la grija pentru cei mici, dar în orice caz deciziile de evacuare se iau cu aprobarea prefectului și sunt coordonate de ISU. În momentul de față nu există niciun pericol de inundații pentru toată zona de competență a ISU” – a declarat pentru Bacău Info căpitanul Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

Necula a dispus evacuarea, cu risc de ambuscade în școli

Primarul însă a apelat la Poliție, nu la ISU, și a făcut-o telefonic, înainte să fie convocat și întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Conform Dispoziției Primarului, șeful Poliției Municipiului Bacău și șeful Biroului Rutier Bacău sunt membri în Comitetul Local pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este dl. primar Cosmin Necula. La ora 10:20, dl. primar m-a sunat, m-a consultat, m-a informat că începând cu ora 11:00 a dispus evacuarea elevilor din toate școlile pe mesajele destul de alarmiste primite din media referitoare la un potențial cod portocaliu. Am considerat că s-ar putea crea ambuscade la intrările școlilor și am dispus transmiterea polițiștilor de proximatate, pentru a preveni blocaje. Tot în cadrul acestei discuții, domnul primar ne-a invitat pentru ora 12:00 la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență la Primăria mun. Bacău. Cam așa s-au desfășurat lucrurile. Noi suntem convocați de regulă printr-un aparat de specialitate al primarului, printr-un apel telefonic, dar având în vedere o situație de urgență, conform unui obicei de când e dl. primar Necula, conversăm în permanență despre situațiile noi apărute” – a declarat pentru Bacău Info comisarul șef Adrian Tuluc, șeful Poliției Municipale.

Paradoxal, în timp ce în spațiul public se vorbea de evacuarea elevilor din școli, purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Dumitru Nadă, vorbea senin despre „sistarea cursurilor”.

Nu a fost nicio evacuare, s-au sistat cursurile pe durata zilei de astăzi, preventiv, pentru faptul că sunt trei școli cu subsolurile inundate, canalizarea știți că e depășită când sunt ploi mari, exista posibilitatea apariției unor astfel de probleme și în alte școli din oraș, și având în vedere că azi e cod portocaliu, s-a luat decizia sistării cursurilor numai pentru ziua de azi și numai în municipiul Bacău. Conform legii, primarul și Comitetele locale pentru situații de urgență, în situații de urgență, pot lua astfel de decizii care, când sunt consemnate ca hotărâri ale Comitetelor locale, când situația o impune și e vorba de lucruri care nu sunt nici prea grave, dar care trebuie rezolvate urgent, se pot lua la nivel local cu condiția ca în 24 ore să fie anunțat Comitetul Județean printr-un raport operativ. (…) Eu aud prima dată de termenul ăsta de ordin de evacuare. Nu există ordin de evacuare a elevilor, este un termen pe care nu l-a folosit nimeni și nu există, o evacuare a populației, că nu se evacuează numai elevii, se face pe zone… să zicem că am o zonă sinistrată. Eu ca primar pot să dispun evacuarea populației din zonă, dacă am informații la nivelul Comitetului local că vine nu știu ce râu mare, dau o Hotărâre a Consiliului Local care are la bază o hotărâre a Comitetului Local prin care dispun evacuarea, că altfel ăia mor. Și atunci nu mai stau de vorbă. Jandarmi, Poliție, toate structurile implicate trec la acțiune. Asta este o dispoziție de evacuare. Acum nici nu a fost cazul. Ca sa dai ordin de evacuare a unei școli trebuie să vină apa de 2 metri și să-i ia pe sus, atunci se încarcă în camioane se salvează ce se poate. Evacuare se face cu ISU, dar dispoziția o dă primarul. Ei eliberează o hotărâre … primarul spune fraților, e jale, vine pârâul mare, propun să evacuăm o școală, se supune la vot, se votează, se face proces verbal, imediat se convoacă în regim extraordinar Consiliul Local, consilierii care au atribuțiuni pe lege și imediat se dă o dispoziție a primarului care conduce la evacuarea respectivă, în termen de 24 ore dispoziția se comunică Comitetului Județean. În cazul în care sunt mai multe localități, vine Siretul mare și sunt Săucești, Letea Veche, abia atunci când Comitetul Județean primește aceste informații este necesar Ordinul Prefectului cu acordul Ministerului” – a explicat Nadă care, pus în fața anunțului primarului de pe Facebook, a încercat să-i găsească scuze.

Primarul e nou, trebuie să-i dăm și lui… nu-i familiarizat cu toți termenii, nu poate să cunoască toată legislația, eu îl înțeleg. Practic a scris așa, dar a gândit cum am spus eu, a făcut un lucru corect ca să evite… dacă se întâmpla și murea un copil, să zicem că venea apa mare, atunci era tras la răspundere… el a folosit doar o exprimare greșită, dar faptic nu s-a întâmplat acest lucru… a fost ceea ce v-am spus eu, o sistare a cursurilor. Eu nu sunt avocatul lui Necula, dar mai scrie și trăsnăi… eu am înțeles perfect… și astă iarnă s-au suspendat cursurile vreo două zile din cauza ninsorilor, am consultat și Inspectoratul Școlar… nu cred că a fost o chestie rea că astăzi s-au sistat cursurile. Eu am fost pe Pictor Aman la Școala nr. 10 era apa ieșită din canalizare, intrase pe holuri, existau niște probleme reale. Și în contextul ăsta, poate s-a și speriat puțin, fiind și la început de mandat, și a luat o măsură care să fie asiguratorie, să nu-l doară capul” – a mai declarat Nadă.

„Nu poți dispune evacuarea copiilor din școli fără să creezi panică”

Într-o situație mult mai gravă, primarul orașului Comănești, Viorel Miron, a refuzat la un moment dat să pună în aplicare un ordin de evacuare, tocmai pentru a nu crea panică în rândul populației.

Nu știu care a fost situația acolo, pot să vă spun cu ce m-am confruntat eu cât au fost situații de urgență, când se luase decizie la nivel de județ să evacuăm un cartier întreg și un număr de vreo douăzeci și ceva de blocuri de pe malul Trotușului. Se luase această decizie de prefect, am refuzat să dau alarmă de evacuare pentru că primeam semnale de la populație cum că ar veni un val de 6 m de apă din amonte și dacă dădeam acea alarmă de evacuare riscam să am multe victime omenești, pentru că blocurile erau în apă 1,8 – 2 m și lumea avea să coboare în apa aia și să fie o situație foarte critică. Eu am decis la fața locului. Poate și dumnealui a fost convins că face bine ceea ce face, nu-mi dau seama de ce o fi luat măsurile astea. (…) Nu știu ce o fi fost acolo, cu cine s-a consultat, pentru că există un Comitet Local pentru sitații de urgență care trebuie convocat și după convocare se ia o decizie, dacă nu ai timp să convoci.. iei o decizie pe cont propriu, dar dânsul nu știu în ce situație s-o fi aflat de a trebuit să facă gestul ăsta. Nici într-un caz nu poți dispune evacuarea copiilor din școli dacă nu se impune lucrul ăsta, că nu faci altceva decât să creezi panică și să se întâmple alte necazuri” – a declarat Miron pentru Bacău Info.

„Necula, primarul catastrofă. Nu se poate să creezi panică în rândul copiilor”

La fel cum a fost gestionată și criza cu lipsa apei din municipiul Bacău, mă face să cred că primarul Necula se îndreaptă, fără să exagerez, spre titulatura primarul catastrofă, pentru că dacă domnia sa nu a știut până acum acest lucru, ar fi trebuit să știe, că a fost și parlamentar, că în astfel de situații Comitetul pentru Situații de Urgență împreună cu ISU iau decizii în acest sens. Din păcate, în județul Bacău am asistat la trei rânduri de inundații, chiar catastrofale, și ordine de evacuare sunt date doar de prefect și sunt asistate, nu se creează panică în rândul copiilor. Astfel de lucruri sunt extrem de grave. Nu poți să iei decizii până nu te consulți cu organele abilitate, pentru că Primăria Bacău este doar o verigă în Comitet, nu este coordonator în acest proces, iar astfel de decizii luate mai ales pe o pagină de socializare… mi se pare nu numai imatur, ci extrem de grav. Aici nu vorbim de politică, vorbim de siguranța copiilor dintr-un oraș întreg. Vorbim de părinți… Cred că e o glumă și cred că cineva a intrat pe pagina de Facebook a domnului primar. Cer imperativ Prefecturii și ISU să lămurească cu celeritate această problemă și să ia măsurile chiar legale care se impun pentru astfel de lucruri” – a declarat și deputatul PNL, Ionel Palăr.

Avertizarea Cod Portocaliu de ploi a încetat. Copiii își pot relua școala, normal, începând de joi

Începând cu ora 18.00, în această seară, avertizarea Cod Portocaliu de ploi a încetat, iar de mâine dimineață programul unităților școlare din Municipiul Bacău revine la normal.

Ca președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), am apreciat că sistarea preventivă a cursurilor, începând cu ora 11.00 a zilei de miercuri, a fost în măsură să-i ferească pe elevi de posibilele consecințe negative ce ar fi putut apărea pe fondul cantităților mari de precipitații.

În calitate de șef al CLSU, sunt obligat de lege să iau „toate” măsurile preventive ce se impun pentru evitarea urmărilor nefaste pe care populația le-ar putea suporta. Încă de la primele ore ale dimineții am primit date privitoare la inundarea unor grădinițe și școli, iar având în vedere că avertizarea cu Cod Portocaliu continua până la ora 18.00 am decis că sistarea cursurilor este o măsură preventivă necesară” – a postat Necula pe Facebook după toată nebunia. Prea târziu.