Investiții de aproape 3 milioane euro în Bîrsăneşti – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
„Cu fonduri proprii nu puteam să cumpăr aşa ceva”, povesteşte Mihai Ilie, administratorul societăţii Agricultorul din Bîrsăneşti, la şapte ani de când a solicitat şi a şi contractat prima finanţare europeană prin Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (SAPARD). Şi-a luat atunci o combină şi un tractor şi a ajuns să lucreze cu un tractor cât lucra cu zece. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 a mai accesat fonduri europene de două ori.
Un tractor şi o combină prin SAPARD
„Eu sunt un băiat de la ţară” – îşi începe Mihai Ilie povestea isprăvilor cu fonduri europene, care i-au dus afacerea de la 151.383 lei în 2008 la 1.060.056 lei profit net în 2013. S-a apucat de agricultură în 1994, pe lângă tatăl lui, iar în 2000 a achiziţionat Secţia de Mecanizare din Bîrsăneşti.„Am luat utilaje vechi, era totul în paragină, am reparat, le-am făcut să funcţioneze, dar a fost total nerentabil câţiva ani. Am avut încredere în mine şi agricultură şi astăzi aş putea spune că am reuşit, după ce am plecat de la utilaje de fier vechi” – povesteşte Agricultorul. În 2007 a solicitat pentru prima dată fonduri europene prin SAPARD. Proiectul l-a întocmit pentru achiziţionarea de utilaje, un proiect de 250.000 euro, implementat cu 125.000 euro – fonduri nerambursabile și 125.000 euro – fonduri proprii.
Hârtiile s-au concretizat într-o combină şi un tractor. „Cât făceam cu zece tractoare am ajuns să lucrez cu un singur tractor. Atunci am făcut un lucru rău, am dat oameni afară” îşi aduce aminte Mihai Ilie, care între timp a „îndreptat” lucrurile, fiind acum cel mai important angajator din comună, cu 34 angajaţi.
PNDR 2007 – 2013, două proiecte
La primul proiect, în 2007,Agricultorul lucra 300 ha, acum lucrează 1200 ha. Cultivă grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Suprafaţa a crescut treptat, simultan cu capacitatea de depozitare. În 2008 a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bacău un proiect pe Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, cu o valoare totală de 900.000 euro – 55% din bani au fost acoperiţi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), 45% – din fonduri proprii, credite la bănci. În 2009 a semnat contractul de finanţare, iar în patrimoniul societăţii au apărut trei camioane, un tractor, o combină, semănători pentru porumb şi rapiţă, „un cultirapid”, maşini de împrăştiat îngrăşăminte şi o maşină de ierbicidat, iar odată puse la treabă producţia a crescut „de la simplu la dublu, de la 2500 kg/ha la 5000 kg/ha”.
Plusvaloarea din producţie se reflectă acum şi în profitul net al societăţii, care a crescut de şapte ori din 2008 până în 2013, şi datorită celui de-al treilea proiect făcut şi depus în baza Măsurii 123 – Creşterea valorii adăugate la produsele agricole şi forestiere, un proiect de 1.650.000 euro (50% – finanţare europeană, 50% – fonduri proprii), care a condus la apariţia în Bîrsăneşti a unui siloz cu o capacitate de 20.000 tone. „Am făcut un laborator foarte simplu şi performant. Maşina ajunge, automat se ia probă, ca să nu intervină factorul uman decât de la calculator, pentru că la analize este o mare problemă… eu am vrut să fiu foarte transparent… se ia probă, se pune la aparat, iese la imprimantă: umiditate, totul automat, transparent, fără niciun fel de problemă, maşina pleacă la cântar, după care basculează produsul în fosa de recepţie. Produsul pleacă pe transportor, ajunge în curăţitor, separăm grâul de neghină, mizeria rămâne în camera de mizerii şi produsul pleacă în partea de sus prin transportoare. Dacă produsul este umed e trecut prin uscător, care usucă 500 t de porumb în 24 ore, după care îl punem în ce siloz vrem noi. Dacă vrem să livrăm, punem în silozul de descărcare. Toată activitatea asta e dirijată din camera de comandă de un domn inginer” – a prezentat Mihai Ilie drumul cerealelor.
Mihai Ilie: „La început eram omul-firmă, acum am o echipă”
„M-au ajutat extraordinar de mult, pentru că aveam nişte utilaje vechi şi am avut posibilitatea să cumpăr nişte utilaje performante – spune Mihai Ilie despre fondurile europene. Cu fondurile proprii nu puteam să cumpăr aşa ceva, dar cu fonduri nerambursabile şi cu băncile am reuşit să implementez primul proiect.”
Agricultorul admite că nu i-a fost însă uşor, dar se consideră norocos: „Am întâmpinat o sumedenie de probleme, dar trebuie să ai răbdare. Trebuie să depui orice document cât de mic, ca să ai dosarul complet. La început mă ocupam singur, dar acum am o echipă. Mă consider norocos. Am o echipă tânără pe care mă pot baza.”
Teodora Ciuraru