Județul Bacău are doar 0,12% din contractele de achiziții publice din domeniul IT & C încheiate în ultimii 5 ani la nivel național

Doar 3 din cele 1.115 achiziții publice în domeniul IT&C din ultimii 5 ani sunt pentru

proiecte derulate în Bacău. Conform unei liste publicate de Agenția pentru Agenda Digitală a României, cel mai mare contract de informatizare din ultimii ani din Bacău a fost atribuit de Consiliul Județean și face parte dintr-un proiect menit să creeze servicii de e-administrație în 15 comune.

Cele peste 1.100 de contracte din domeniul IT&C atribuite prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice în perioada 2011-2015 însumează peste 4,32 miliarde de lei. Din aceștia, doar 5.590.581 lei reprezintă cele trei contracte derulate la nivelul județului Bacău.

Cea mai mare parte a acestei sume, 5.138.370 de lei, reprezintă valoarea contractului încheiat între Consiliul Județean și Maguay Computers SRL, din București, pentru proiectul „soluție informatică integrată în cadrul proiectului „DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII HARDWARE ȘI SOFTWARE PENTRU OFERIREA DE SERVICII DE E-ADMINISTRAȚIE INCLUSIV GESTIONAREA REGISTRULUI AGRICOL”. 

Proiectul e finanțat de Ministerul pentru Societatea Informațională prin Fondul European de Dezvoltare Regională – POS CCE, DMI 2 Dezvoltarea şi creşterea eficienței serviciilor publice electronice, și reprezintă un parteneriat între Consiliul Județean și comuna Coțofănești, la nivelul căreia vor fi create patru noi servicii electronice, iar beneficiare vor fi alte 14 comune: Cleja, Colonești, Dealu Morii, Faraoani, Găiceana, Motoșeni, Nicolae Bălcescu, Orbeni, Pâncești, Podu Turcului, Sascut, Tamași, Ungureni și Valea Seacă, care vor avea o evidență unitară a Registrului Agricol, gestionat în format electronic. Contractul a fost semnat la sfârșitul anului 2014 și va trebui finalizat în 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. 

Celelalte două contracte din Bacău care au intrat în lista Agenției pentru Agenda Digitală a României sunt mult mai mici. Unul e în valoare de 280.000 lei și a fost încheiat în 2012 de Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești pentru achiziționarea de echipamente IT și a unui sistem de supraveghere video. 

Cel de-al treilea contract e în valoare de 172.200 lei, autoritatea contractantă e Compania Națională de Transport a Energiei „Transelectrica”, iar obiectul e achiziționarea și montarea unui sistem de centralizare și transmisii date de monitorizare, protecții si teleconducere din stațiile modernizate ale ST Bacău.

Sursă foto: kaboompics.com