La traseismul lăudat să nu te duci cu sacul: au scăzut la rectificare banii pentru drumuri comunale

Mai e de aşteptat până când mult trâmbiţata rectificare bugetară de la

nivel naţional devenită realitate prin Ordonanţă de Urgenţă pe 1 octombrie va deveni realitate şi pentru primăriile din judeţul Bacău. Consilierii judeţeni au de votat vineri doar Rectificarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean, în timp ce repartizarea „sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată (T.V.A) pentru echilibrarea bugetelor locale” va fi făcută într-o şedinţă viitoare. Tot la altă dată vor fi împărţiţi şi banii pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Dacă în proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind rectificarea bugetară Guvernul prevăzuse pentru Bacău – dintr-un total de 542.000.000 lei la nivel naţional – 16.206.000 lei pentru „drumuri judeţene şi comunale” şi 11.076.000 lei pentru „echilibrarea bugetelor locale”, dintr-un total de 340.000.000 lei, în Ordonanţa propriu-zisă alocările au fost modificate.

În ceea ce priveşte „sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (T.V.A) pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale”, la nivel naţional au scăzut de la 542.000.000 lei la 450.000.000 lei, iar dacă în proiectul Ordonanţei erau prevăzute sume pentru fiecare judeţ, în OUG 59/2014 e specificat că suma se va repartiza „prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, având în vedere lungimea drumurilor judeţene şi comunale, capacitatea financiară a judeţului şi analizele de specialitate”.

Şi la sumele pentru echilibrarea bugetelor locale s-a umblat, fiind alocate la nivel naţional 400.000.000 lei, iar judeţului Bacău revenindu-i 13.053.000 lei, conform Anexei 5 a OUG 59/2014. Repartizarea pe unităţi administrative teritoriale nu va fi făcută vineri, 10 octombrie, ci „într-o şedinţă viitoare”, conform directoarei Gabriela Mitrea din cadrul Consiliului Judeţean Bacău.

Încă nu am primit decizia de la Ministerul de Finanţe, decizia prin care sunt repartizate sumele atât din T.V.A, cât şi cele din impozitul pe venit. Deocamdată nu cunoaştem decât suma repartizată prin Anexa de la Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost rectificat bugetul, dar în afară de acea sumă Direcţia Finanţelor Publice repartizează şi cote defalcate din impozitul pe venit, asta se face prin decizie. Noi nici până la această oră nu am primit-o.(…) din acea sumă 27% rămâne la bugetul propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează: 20% pentru unităţile administrativ teritoriale prin Consiliul Judeţean – adică acea suma de care vă spuneam că este singura pe care o cunoaştem – la care se vor adăuga sumele venite prin decizie de la Finanţe, iar diferenţa de 80% se repartizează tot prin Finanţe direct la UAT-uri şi-şi vor rectifica şi dânşii bugetele” – a explicat Gabriela Mitrea, directoarea Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Bacău.

Între timp, la solicitarea Consiliului Judeţean primarii din judeţ au trimis „necesarul”.

Am primit o adresă pentru nişte sume, am dat ce-mi trebuie, dar nu ştiu când o să se dea. (…) Trebuie bani… mai am la nişte investiţii de achitat, de făcut… mai am două cofinanţări la două proiecte: reparaţii şcoală, confinanţări la nişte drumuri prinse prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală – n.red.)… am trecut acolo…am trimis adresa… de bani e nevoie, găuri sunt de astupat” – a declarat pentru bacauinfo.ro Fănică Cozma, primarul comunei Buciumi.