Liberalii acuză pesedizarea învățământului și-i transmit lui Necula „să lase demagogia,” în condițiile în care administrația PNL „l-a scos deputat”

Cu o zi înainte de începerea anului școlar, PNL începe să dea semne de viață. Tema zilei e

legată de schimbările, mutările și numirile directorilor de școli, pornite din pixul inspectorului școlar general, „în interesul învățământului”. Ambii președinți liberali, atât cel de la municipiu, cât și cel de la județ, recunosc însă și greșelile trecutului.

Liberalii, prin vocea lui Ionel Palăr și Tudoriței Lungu, au criticat mutările făcute de inspectorul general școlar, într-o conferință de presă dedicată învățământului din Bacău. „Mișcările politizate de PSD de schimbare a directorilor din întreg județul, mai ales în liceele de elită, pe criterii doar de ei știute, fără transparență, au bulversat lumea profesorilor”, a declarat Palăr. Președintele organizației județene a PNL s-a referit și la interpelarea făcută în Parlament către ministrul Educației pe această temă. „În alte județe, schimbările s-au făcut mult mai transparent. Eu nu apăr persoane, vorbesc despre principii. Nu este normal ca un liceu de elită să fie adus în destabilizare, așa cum s-a întâmplat la Ferdinand”, a adăugat Palăr.

Pepiniera de directori

Lungu susține că 2016 a început cu semne nu foarte bune pentru sistemul educațional, prin înființarea ligii profesorilor social-democrați. „La început n-am înțeles exact ce este cu această ligă. Mie mi se pare normal ca profesorii să se strângă în ligi de chimie, biologie, fizică, nu în unele politice. Am înțeles, în toamnă, că aceasta urma să fie pepiniera viitorilor directori de școli”, acuză Lungu. Liberalii spun că au cerut criteriile care au stat la baza schimbărilor directorilor, dat fiind faptul că în unele județe schimbările au fost făcute pe baza promovabilității la BAC, în cazul liceelor, ori în Bacău au fost schimbate conducerile în cazul a trei din cele mai bune cinci entități din învățământul preuniversitar.

Promit să monitorizeze concursul

Cea mai elocventă dovadă că învățământul băcăuan este politizat excesiv este faptul că inspectorul școlar general este și consilier județean PSD, afirmă șefii PNL. Tocmai de aceea, liberalii s-au pregătit, cel puțin la nivel declarativ, să monitorizeze atent concursurile care vor avea loc în luna octombrie, pentru ocuparea pe patru ani a funcțiilor de directori. Numai că, până nu se va schimba legea educației și va fi reglementat atent ce înseamnă „interesul învățământului”, dacă puterea de schimbare, numire, mutare se face doar din pixul unui politruc pus în fruntea ISJ, vom mai asista și în viitor la astfel de episoade.  

Vor „școală după școală”

Tot în conferință, Lungu a vorbit și despre programul „Școală după școală”, blocat în toată țara la acest moment, din cauza unor concluzii ale Curții de Conturi. Consilierii liberali din CL vor să se organizeze o dezbatere pe această temă, prin care să se găsească soluții pe plan local și au făcut un apel la primarul Necula. Până acum, dinspre Primărie, a venit propunerea de a acorda, cu titlu gratuit, niște spații în care să se desfășoare programul. PNL susține că va duce proiectul pe masa consilierilor locali. În final, Ionel Palăr l-a acuzat pe primarul Necula de „demagogie”, în condițiile în care administrația PNL, pe care acesta o critică, „l-a scos deputat” pe Necula în 2012. Palăr i-a solicitat lui Necula „să-și suflece mânecile”, să lase lozinca cu „moștenirea” și să-și pună în aplicare programul – reabilitarea termică a 100 de blocuri ș.am.d.