Locuințe pierdute în Onești pentru datorii de 3.000 lei – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Ce lasă în urmă un sistem de utilități publice prost gestionat: proprietari evacuați din propriile apartamente pentru
datorii de 3.000 lei, o investiție de 22 milioane euro nefuncțională și vandalizată, datorii nerecuperate de la populație, oameni în frig și fără apă caldă patru ani la rând, banii din bugetul local alocați distribuției pe orizontală/contorizării individuale consumați degeaba. Acum, operatorul de termoficare din Onești, Termon CT, vrea să scape de rețeaua și centralele termice, dar Primăria nu prea le vrea. Între timp, investiția de 22 milioane euro, pentru care oneștenii plătesc 300.000 lei/lună până-n 2026, este vandalizată.
Consiliul Local Onești vrea să oprească pierderile înregistrate an de an de firma care, cel mult teoretic, gestionează rețeaua de termoficare, Termon CT. Operatorul se află acum în procedura de insolvență, iar administratorul judiciar încearcă să obțină în instanță declanșarea procedurii de faliment.
Din cauza gestionării foarte proaste a sistemului de termoficare de către primarii Lemnaru – Neghină – Cristea, Oneștiul pierde foarte mulți bani. Administrația locală refuză parcă să conștientizeze gravitatea situației; nici nu a contorizat pierderile financiare acumulate, plecând de la investițiile în rețea, în centrale, în distribuția pe orizontală, locurile de muncă asigurate de operator, taxele și impozitele de la bugetul local aferente foștilor angajați, creanțele pierdute prin prescriere, cheltuielile cu conservarea și întreținerea sistemului de la închidere (6 martie 2013).
Investițiile au fost făcute inclusiv cu un credit în valoare de 22 milioane euro, pentru care se plătesc rate de 300.000 lei în fiecare lună, până-n 2026.
În 2016, conducerea Termon CT a estimat pierderi de 780.000 lei, în 2017 – 470.000 lei, iar în 2018 – 450.000 lei. În total, este vorba despre 1,7 milioane lei. Invocând aceste cifre, consilierii locali au dat aviz nefavorabil proiectului privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016.
„Votul a fost dat în urma analizei care a fost făcută pe baza rezultatelor foarte proaste. Acum vorbim mai altfel, ca să nu vă înțepăm că rezultatele sunt atât de proaste: ce se va întâmpla și cu cele 700.000 lei, pierderi pe 2016?” întreabă Ioan Tofan, consilier local PSD. „Veniți la fundamentarea bugetului cu niște chestiuni care nu știu cât țin sau nu țin. Eu am vrut să tac din gură, dar dacă m-ați provocat,” mai spune Tofan.
Ionuț Apostu, administratorul judiciar, a intervenit peste consilier și a explicat sursa pierderilor:„Sunt pierderi cauzate din nerecuperarea de creanțe… Pot să vă răspund? În 2016 avem 100 de dosare în executare. Sunt niște termene care trebuie respectate, iar creanța nu se recuperează imediat, nu vin banii a doua zi în cont. Sunt dosare din 2012. Sunt dosare în care astăzi se reiau procedurile de executare”.
Apostu confirmă politicile proaste aplicate de administrația publică oneșteană de-a lungul anilor: „Problema cu pierderile este cauzată de sume prescrise din 2007, de la data înființării Termon CT, pentru că a preluat foarte multe datorii, foarte multe contracte doar pe bază de hârtie, fără a se realiza un contract nou cu toți consumatorii persoane fizice. Din 2007 și până-n 2011 sunt persoane care au consumat, nimeni nu i-a urmărit”.
Încasările pe 2015 din recuperările de creanțe au ajuns la 570.000 lei, iar fondul de salarii pentru cei 4 angajați rămași, plus unul cu jumătate de normă, este de 200.000 lei.
Viziunile consilierilor locali sunt împărțite cu privire la recuperarea datoriilor de la populație. Pe de o parte, Tofan consideră oportună recuperarea creanțelor într-un ritm mai accelerat sau sistarea definitivă a activității operatorului. „Câți ani credeți că mai durează această recuperare de creanțe și să mai stăm cu Termon, care produce an de an pierderi, și dumneavoastră să vă luați salariile?”
Pe de altă parte, Elena Pașcu Apăvăloaie (PNL) subliniază situațiile dramatice în care se găsesc unii datornici, care își pierd apartamentele pentru 3.000 lei. „Se recuperează bani de către Termon, se recuperează destul de mulți. Sunt persoane care-și pierd apartamentele din cauza unor datorii foarte mici. Se ajunge ca pentru un debit de 3.000, 5.000 lei, persoanele să fie evacuate. Vorbim de o firmă care oricum nu se mai poate redresa și trebuie să privim și partea socială generată de recuperarea acestor creanțe.”
Prins la mijloc, administratorul judiciar a replicat: „Ori facem executare la sânge și dăm afară pentru 2.000 lei, ori mergem pe o procedură la viteza melcului, așa cum s-a întâmplat inițial? S-a somat de două, trei ori. Da! S-au pierdut apartamente pentru 3.000 de lei”.
La pierderile acumulate și necalculate de administrația publică locală se poate adăuga și suma alocată de Guvern din bugetul național, respectiv 1,5 milioane lei. Primăria Onești mai are de plătit 120 de luni o rată de 300.000 lei, adică 36 milioane lei.
„Banii de la Guvern nu au fost dați pentru Termon, ci pentru sistemul de termoficare, iar responsabilitatea lor rămâne în sarcina Consiliului Local,” subliniază Ionuț Apostu, administratorul judiciar.
Acum, nici Primăria Onești, proprietarul de drept al sistemului de termoficare, nu vrea să mai preia rețeaua și centralele termice. Iar în Consiliul Local, unicul acționar al operatorului (Termon CT), niciun ales nu a propus predarea către Primărie. Între timp, rețelele se deteriorează prin nefolosire, iar centralele termice sunt sparte și vandalizate.
„Vă rog, încă odată, să dispuneți preluarea acestor bunuri pentru că nu mai putem avea grija și paza lor. Preluați aceste bunuri către Primărie și puteți folosi acești bani (1,5 milioane lei – n.r.) cum credeți de cuviință” – Ionuț Apostu.
Nici până în acest moment, Primăria Onești și nici Termon CT nu au făcut publică o evaluare a pagubelor produse asupra sistemului.