LOVITURĂ pentru asociaţiile care au concesionat păşunile comunale: rămân fără banii de la APIA
nu mai beneficieze de fondurile europene cu această destinație, conform celor mai recente norme, nepublicate deocamdată în Monitorul Oficial. Asta pentru că în perioada 2015 – 2020 „sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi”, conform Notei referitoare la propunerile de notificări transmise Comisiei Europene de către MADR în vederea stabilirii condițiilor de acordare a plăților directe în agricultură pentru perioada 2015 – 2020. bacauinfo.ro a stat de vorbă cu doi președinți de asociații, niciunul nu a auzit ceva despre noile norme, în timp ce Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (L.A.P.A.R) tranșează problema în stilul său: „A fost o golăneală, pentru că asociațiile nu aveau animale și acum li se dă crescătorilor de animale. Acum, fermierii activi trebuie să meargă la primării să concesioneze. Unii n-aveau nici câine și luau bani pe asociație”.
În ședința Guvernului de miercuri, 4 martie, s-a aflat pe ordinea de zi Proiectul Ordonanței pentru aprobarea schemelor de plăţi directe care se acordă în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, dar deocamdată nu a fost publicată în Monitorul Oficial „pentru că sunt foarte mari discuții referitoare la pășuni”, conform directorului executiv adjunct al APIA Bacău, Maria Albișteanu.
„Au intervenit o serie de contestații și se mai discută. Nu s-a publicat din cauza anumitor potențiali beneficiari, care au contestat prin intermediul organizațiilor. Acum se mai lucrează la ea, ca să se ralieze la normele europene, să fie în concordanță cu ele și cu cerințele suplimentare, în urma dezbaterilor publice, și probabil la sfârșitul săptămânii, începutul săptămânii viitoare o să avem Ordonanța publicată în Monitorul Oficial” – a mai precizat Albișteanu, care a explicat și faptul că noțiunea de fermier activ scoate Asociațiile din schemă: „Asociațiile nu aveau caracter lucrativ, ele erau nonprofit și totuși încasau niște subvenții, chiar dacă ajungeau pe pășune… introducându-se noțiunea de fermier activ ele nu mai pot…. ele și conform statutului nu au caracter lucrativ, neavând caracter activ nu putem vorbi de fermier activ”.
Noile reglementări, cum apar ele în Ordonanța nepublicată, încă ridică semne de întrebare până și celor din sistem.
„În cazul izlazurilor comunale, concesionate deja diverselor asociații, urmează să depună cerere fiecare crescător din cadrul asociației, dar în cazul ăsta cine mai plătește redevența? Nu avem un răspuns final la toate aceste întrebări… Cum este organizată activitatea pe pășune? pentru că nu poate să meargă fiecare fermier, să porționeze fiecare parcela pe care pășunează, izlazul are 60 ha, o parte-i mai bună, o parte-i mai aproape de sat, cum o împarte? Sunt probleme și, până nu sunt clarificate, nu putem să spunem ceva concret…” – a mai precizat Albișteanu.
Conform APIA Bacău, în 2014 au primit subvenții 57 asociații din județ. Conform președintelui Asociației Producătorilor Agricoli – Slobozia, Urechești, Virgil Fera, asociația pe care o păstorește a primit 60.000 lei pentru 100 hectare concesionate în 2014.
„Noi am concesionat izlazul pe cinci ani, din 2014, din mai. Nu știu care-i treaba, am să întreb și eu Primăria, eu știu că am contract pe 5 ani. Suntem două asociații: la Slobozia – Urechești și Cornățel. Noi am concesionat izlazul pentru animalele oamenilor, nu pentru mine, că eu nu am animale. Suntem asociație non profit. Avem 100 ha și le-am dat la subvenții. Anul trecut am luat 600 milioane, din care plătesc redevența la primărie, impozitul pe izlaz, curățenia, tăierea scaieților, cositul de mărăcini, am însămânțat 26 ha de teren, am parcelat cu stâlpi de beton cu sârmă, asta am făcut, am făcut baie pentru ovine, astea-s lucrările făcute. Eu nu știu nimic din ce-mi spuneți, dacă mă puneți în temă spun și eu la ceilalți. O să merg la Bacău, la APIA, să mă documentez. Dacă mă duc la primar poate știe, poate nu știe nici el” – a declarat Fera.
Asociația Producătorilor Agricoli Măgura-Livezi-Berzunți are în concesiune 346 ha de izlaz în Berzunți, din care 308 sunt eligibile pentru subvenții. În 2013 și 2014 a primit, conform președintelui Dan Costea, câte 120.000 euro, Berzunți făcând parte și din zona montană defavorizată. La momentul declarației luate de bacauinfo.ro, nici Costea nu știa nimic.
„Nu m-a informat nimeni, nu mi-a spus nimeni că ar fi au apărut modificări. Nu știu despre ce este vorba, acum aud pentru prima dată. Mă gândesc că, dacă ar fi apărut modificări, m-ar fi anunțat consiliera de la APIA care se ocupă de mine” – a declarat Costea.
Liderii L.A.P.A.R. par însă în temă, dar tot nu explica exact cum se va proceda în teren.
„Da, Asociațiile nu se încadrează în categoria fermierilor activi… nu înțeleg cum o să procedeze, că nu au apărut reglementările. Au fost în ședință de Guvern acum 13 zile și nu sunt publicate în Monitor. Sunt contestate de către Silvic parcă… silvicul nu se încadrează în categoria fermierilor activi din Ordonanță și au ceva pășuni și au contestat Ordonanța. Membrii asociațiilor care sunt proprietari pe înțelesul Ordonanței vor declara fiecare individual, dar e dificil, pentru că pășunile nu sunt demarcate după cum doresc domnii de la APIA, sunt în devălmășie… e o problemă și cu concesiunea pe 5 ani. Mai sunt probleme și cu subvențiile pe vegetal. Cer foarte multe hârtii, care nu sunt în concordanță cu realitatea. Vor să împingă până la dezbaterea succesiunilor, dar cine face cadastru? toate în scurt timp”, a declarat pentru bacauinfo.ro vicepreședintele L.A.P.A.R, Daniel Ciobanu.
Președintele L.A.P.A.R., Laurențiu Baciu, e de părere că în sfârșit se face dreptate.
„Nu e nicio problemă. A fost o golăneală, pentru că asociațiile nu aveau animale și acum li se dă crescătorilor de animale. Acum, fermierii activi trebuie să meargă la primării să concesioneze. Începând de anul ăsta închirierea se face numai de către crescătorii de animale. Știm noi cum erau organizați…. de asta s-o și revenit, pentru că era o golăneală. Unii n-aveau nici câine și luau bani pe asociație, niște șmecheri care primeau sute de mii de euro fără să facă nimic. Așa că legea nu e contra crescătorilor de animale. Dacă Asociația are animale, este beneficiară în continuare, dacă nu are, nu mai e. Banii vor veni individual, nu vor mai veni bani la asociații. Dacă asociația vrea neapărat să se înscrie ca asociație, se înscrie cu tabel nominal cu cine sunt cu animalele și rezolvă problema” – a declarat Laurențiu Baciu.
Asociațiile care au beneficiat de subvenții au tot fost în vizorul autorităților. Dan Costea, de exemplu, a fost în vizorul D.N.A., însă a primit „neîncepere”. El spune că s-a ocupat de izlazul din Berzunți cum scrie la carte și că asta vrea să facă și de acum înainte.
Sursa: Nota referitoare la propunerile de notificări transmise Comisiei Europene de către MADR în vederea stabilirii condițiilor de acordare a plăților directe în agricultură pentru perioada 2015 – 2020.
„Sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploatația si care desfășoară în cadrul exploatației lor o activitate agricolă – cultivă terenul și cresc animale, mențin prin tehnologii uzuale suprafața agricolă în condiții adecvate pentru pășunat sau cultivare sau efectuează activități minime pe suprafețele agricole menținute în mod obișnuit într-o stare adecvată pentru pășunat sau cultivare.
Fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăți directe care nu depășesc cuantumul de 5.000 euro sunt considerați fermieri activi (cf. art. 9.4. – R. 1307/2013). Cuantumul este stabilit la nivel național.
La lista excluderilor de la plată, impusă la nivel UE (cf. art. 9.2. paragraf 1 – R. 1307/2013), România a propus includerea unor întreprinderi sau activități neagricole similare – firme/companii de construcții, Regia Națională a Pădurilor, administratori de păduri private, penitenciare, UAT-uri (comune, municipii, orașe, județe).
În cazul beneficiarilor care, în anul anterior de plată, au primit plăți directe ce depășesc cuantumul de 5.000 euro si se regăsesc pe lista excluderilor de la plată, aceștia pot deveni fermieri activi dacă dovedesc că activitatea agricolă desfășurată în exploatația lor reprezintă principala lor activitate, astfel:
cuantumul anual al plăților directe este cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau
veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activitățile agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.”