„Marele”, „noul” PNL, „pisicuţ” pentru Dragoş Benea. Liberalii au făcut act de prezenţă la votarea bugetului Consiliului Judeţean

Bugetul Consiliului Județean (CJ) pentru 2015 a fost aprobat cu o singură modificare, adusă tot de

inițiator, președintele CJ, Dragoș Benea, și anume „aprobarea modificării structurii programului de investiții a Spitalului Județean de Urgență Bacău cu asigurarea de la bugetul local a procentului minim de cofinanțare de 10%”, modificarea de la 5 la 10% impunându-se în baza unei Ordonanțe de Urgență. În rest, liniște și pace. Președintele Benea a prezentat „punctul de rezistență”, investițiile prinse pentru Aeroportul Internațional „George Enescu” și alte câteva „investiții importante”. Mai amplu, proiectul de buget a fost prezentat de bacauinfo.ro.

Acum o săptămână au fost depuse ofertele de către două asocieri de firme, sperăm să nu se repete experiența nefericită din anul 2014 când, deși același obiectiv a fost scos la licitație începând cu luna mai, din motive de neeligibilitate a ofertelor depuse (…) a trebuit să reluăm procedura, procedură care s-a derulat pe 16 februarie. Sperăm ca până la 1 aprilie să fie finalizată evaluarea celor două oferte (…) măcar una, sau ambele să fie declarate eligibile, iar Comisia de licitație să aibă toate elementele să declare câștigătorul conform legii, astfel încât să nu avem o contestație sau, dacă ar exista o contestație, să nu-și găsească ecou la CNSC sau în instanță. Pe de altă parte, imediat după aprobarea bugetului vom începe procedurile și pentru pistă, o altă investiție care este prinsă în bugetul pe 2015 și, până la aprobarea bugetului, nu puteam în condițiile legale lansa procedura de achiziție” – și-a început expunerea președintele CJ.

Din totalul de 16.352.000 lei prevăzute în Programul de investiții ale Consiliului Județean la „lucrări noi” 10.500.000 lei vor merge către Aeroportul Internațional „George Enescu”:  3.815.000 lei pentru „Creșterea capacității portante și modernizare pistă de decolare și aterizare”, 6.500.000 lei pentru „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”  și 185.000 lei pentru „Expertiză tehnică documentații de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea și modernizarea căilor de rurale Alfa, Bravo, Ecco”. Doar 4 milioane lei sunt din bugetul propriu (5% din cheltuielile secțiunii dezvoltare), diferența însemnând un credit.

Benea a mai pomenit la categoria „investiții importante” Ambulatoriul de la Spitalul Județean de Urgență, investiție despre care estimează că va fi dată în folosință „la 1 mai” și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, ambele beneficiind de finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013.

Tot pe fonduri europene, tot pe POR, în asociere cu celelalte județe din Moldova, probabil vom avea până la începutul iernii viitoare patru autofreze, un vehicul cu șenile”, a mai precizat Benea, care a trecut în revistă și „investițiile în Sănătate la Spitalul Județean de Urgență”; diminuarea cu 30% a sumelor alocate Programului „Ghiozdanul Școlarului”, pentru ca instituția să asigure ce nu asigură programele naționale; asocierile CJ pentru investițiile de la Spitalul Municipal Onești și de la Clubul Lira din Moinești.

În același cadru, Benea a declarat că așteaptă pe 26 februarie decizia Curții de Apel București cu privire la „Șoseaua de centură a municipiului Bacău”, a anunțat că „documentația pentru achiziția publică la Secția de Cobaltoterapie a fost înaintată ANRMAP-ului ” și că pe „1 martie se va da ordinul de începere a lucrărilor la podul de la Oituz, la limita județelor Bacău și Covasna”.

După tot acest râu de lapte și miere au luat cuvântul consilierii liberali Cezar Olteanu și Carmen Mârtz. Olteanu a cerut lămuriri cu privire la investițiile de la Spitalul Municipal Onești și de la Aeroportul Internațional „George Enescu” și a „salutat” și „felicitat” Compartimentul Tehnic,care a alocat o sumă pentru auditare și pentru expertizare, în scopul evaluării performanțelor energetice ale clădirilor”. Mârtz, care ar fi avut de gând să vorbească despre  redimensionarea bugetului pentru sănătate, prin prinderea unui obiectiv nou, care însemna reabilitarea secției de Oncologie, s-a limitat la „o observație” după ce „a înțeles” de la „domnul manager și doamna Țaga”„în bugetul defalcat a fost prinsă o sumă care nu este foarte mare – 1.700.000 lei”.

Atât a fost. După nici jumătate de oră, „cu unanimitate bugetul propriu al Consiliului Județean a fost aprobat”.

Dacă în ceea ce privește bugetul municipiului Bacău PSD a avut 29 amendamente și a anunțat, prin vocea deputatului Cosmin Necula, că îl va ataca în contencios, liberalii n-au comentat nimic cu privire la bugetul județului (nici măcar la faptul că asocierile sunt exclusiv cu primării PSD – UNPR – PC – link). Mai mult, Benea și-a permis să-i și înțepe, lăsând de înțeles că Primăria a lăsat în ceață Consiliul Județean cu privire la modernizarea secției de Cobaltoterapie.

Consilierul județean Constantin Drăgănuță a refuzat să dea declarații cu privire la atitudinea și votul liberalilor, direcționându-ne spre vicepreședintele CJ, Claudiu Năstasă, pentru un punct de vedere referitor la bugetul CJ. Năstasă, care a plecat din ședință vizibil bolnav, nu ne-a mai răspuns la telefon.