Mihai DUMITRU, director Chimcomplex: „Proiectele mele sunt proiectele echipei Constantin Lazăr. Prioritatea: locurile de muncă”

bolile de care suferă, cauzele și, mai cu seamă, leacul care l-ar putea vindeca, un om care înțelege mecanismele unei administrații sănătoase, în măsură să le asigure oneștenilor un viitor sigur, Mihai DUMITRU s-a săturat să stea pe margine.

# Mihai DUMITRU, inginer, director de producție al Chimcomplex, cel mai mare angajator privat din Onești, a ales, cumpătat, singura soluție în măsură să producă schimbarea în bine pentru municipiu și, implicit, pentru oneșteni – Constantin LAZĂR – candidatul PNL la Primărie.

Cum caracterizați Oneștiul?

Mihai DUMITRU: Oneștiul a luat ființă datorită construcției Platformei industriale, care a fost una dintre cele mai mari din țară, dar în ultimii zece ani, din cauza situațiilor apărute în piață, Platforma a fost nevoită să-și reducă activitatea. Sunt inginer chimist și lucrez de 18 ani în Chimcomplex S.A. Am parcurs toate treptele unei cariere, de la șef de formație, șef instalație, tehnolog și șef de secție. Orașul a avut o forță de muncă foarte bine pregătită profesional, plecând de la operatori chimiști, AMC-iști, lăcătuși mecanici, electricieni care, odată cu închiderea Platformei, au fost nevoiți să migreze pentru a-și găsi un loc de muncă. O parte din ei și-au găsit de lucru în străinătate, o  parte din ei au plecat în orașe mai mari, unde au găsit un loc de muncă. Unii dintre ei au rămas aici și au încercat să profite de orice oportunitate pe la firmele mai mici, care s-au deschis în zona Oneștiului.

Și cum îl caracterizați acum, cum îl simțiți?

Mihai DUMITRU: Un oraș care are nevoie de locuri de muncă, de foarte multe locuri de muncă. Părerea mea este că ținta primordială a unei administrații locale este să creeze locuri de muncă, pentru că astfel ar putea fi încurajat consumul, care are ca rezultat creșterea calității vieții cetățenilor. Atât timp cât are un loc de muncă și un venit sigur, oneșteanul își poate permite un anumit nivel de trai. Bineînțeles, ca administrație locală nu poți decât să te implici în crearea locurilor de muncă, să faci un parteneriat public-privat, prin atragere de fonduri europene. În același timp, consider că pot fi acordate și unele facilități fiscale, parțial sau total, pentru societățile existente pe teritoriul Oneștiului sau pentru cei care vor sa investească aici.

Cum vi se par taxele?

Mihai DUMITRU: Mari, mai ales dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a cetățeanului din Onești. De exemplu, taxele sunt mai mari decât în Bacău. Eu văd Primăria din perspectiva managerului: încasează bani pe care îi cheltuie. Dacă nu are de unde să încaseze, e clar că nu are ce să cheltuie. Întreprinzătorii locali, pe perioada crizei și după criză, au avut teamă să investească, să se extindă. Au rămas în așteptare, ca să vadă cum oscilează piața. Dar, în momentul în care administrația ar putea să vină în ajutorul lor, ar putea stimula direct crearea de locuri de muncă.

Credeți că ar reacționa societățile din Onești la stimulente de acest fel din partea Primăriei, în așa fel încât să aloce resurse pentru investiții, care să ducă la crearea de noi locuri de muncă?

Mihai DUMITRU: Da, fără discuție, Fără urmă de îndoială. Ar putea să se extindă. Există acest exemplu al fondurilor europene. Ți se alocă niște fonduri dacă creezi locuri de muncă, pentru care ești monitorizat trei sau cinci ani. Nu poți să faci nicio inginerie financiară și nici nu trebuie să pleci de la premiza asta. Eu cred că generațiile care vin după noi vor realiza, la un moment dat, că trebuie să facem ca la carte tot ce facem în țara asta. Nu mai „merge și-așa”. 

„În 2012 oamenii au vrut să schimbe ceva și nu au reușit”

Cum vi se pare că au gândit oneștenii până acum la momente din astea, alegeri?

Mihai DUMITRU: Au mers la vot în număr restrâns, nu am exact datele statistice, iar la ultimele alegeri locale au ieșit în număr mai mare, fiindcă au vrut să schimbe ceva.

Și le-a ieșit?

Mihai DUMITRU: Nu, nu. Iar asta e una din cauzele care generează starea de acum, fiindcă au ieșit, au vrut să schimbe ceva și nu au reușit. Noi încercăm acum să ne adaptăm fiecărei persoane, în campania pe care o facem. Și în întâlnirile pe care le avem pe stradă, încercăm să ne facem înțeleși și de către cei care se exprimă și de către cei care nu se exprimă. Mă așteptam foarte mult ca oamenii să întrebe: „Luați fonduri europene, ce faceți cu ele?” Oamenii, lipsiți de fonduri europene în acești ani, nici nu își dau seama de importanța acestora. Intenționăm, împreună cu echipa domnului Constantin Lazăr, să facem publice toate aceste fonduri europene. Nu vrem să tăiem panglici, ci să le explicăm oamenilor: „asta am făcut!”

Cum ați simțit dezindustrializarea? 

Orice investiție trebuie gândită și analizată, după ce faci un studiu de fezabilitate, orice investiție trebuie făcută cu cap. Nu poți face o investiție doar ca să cheltui niște bani. Ea trebuie să aducă profit, să fie amortizată într-o anumită perioadă. Piața este cea care dictează în orice societate. Degeaba produc ceva, dacă nu am piață de desfacere. La un moment dat acumulez pe stoc. Mă tem că unii angajați nu au realizat ceea ce se întâmplă, pentru că la orice restructurare primeau niște salarii compensatorii. Unii gândeau „primesc 12 salarii compensatorii, mă gândesc 12 luni ce fac, am timp să găsesc o alternativă.” În cazul celor mai tineri, aceștia au ales să plece din oraș, căutând această alternativă. Ce să faci aici, să stai să mori de foame? Sunt generațiile care au acum 45 – 55 ani, care mai au de lucrat câțiva ani până să iasă la pensie, și trebuie să se agațe de orice. Aici intervine responsabilitatea noastră, să îi salvăm pe acești oameni, care sunt încă tineri, din punctul meu de vedere.

Credeți că s-ar putea adapta la eventualitatea în care, printr-o minune, ar veni un investitor?

Mihai DUMITRU: Nu o minune trebuie să aducă investitorii, ci administrația locală.

Păi la cum s-a pus problema până acum…

Mihai DUMITRU: Eu sunt realist, investitorii nu vin pur și simplu, pe investitori trebuie să-i atragi. Nici unul nu se trezește dimineață, pune mâna pe hartă și spune „Onești!”

Nu există probleme care să nu aibă cel puțin o soluție

Vă aduc aminte că, într-o ședință de Consiliu Local, în momentul în care s-a decis alocarea a 50.000 lei pentru finanțarea unor raliuri de la bugetul local, a unei curse, domnul Lemnaru a spus că, în urma acestei alocări și a acestui vot, în Onești vor veni nemții de la Continental. Mi se pare că s-a rostit și numele Mercedes. Ulterior, rezultatul a fost că domnul Gnatiuc, șeful PSD Onești, s-a pozat la raliu cu Victor Ponta, n-au venit nici Continental, nici Mercedes.

Mihai DUMITRU: Vreau să fac o precizare. Am intrat în această luptă electorală pentru că am simțit nevoia de a face parte dintr-o echipă care încearcă și poate să schimbe ceva. Prefer să mă gândesc la ce avem noi de făcut. Nu există probleme care să nu aibă cel puțin o soluție. Eu îmi aloc aceastei campanii timpul meu liber. Am zis că vreau să muncesc în timpul meu liber, pentru a reuși, împreună cu echipa – singur nu poți face nimic, ci doar având alături o echipă competitivă, deschisă la comunicare. Problemele trebuie identificate, discutate soluțiile, apoi de găsit fondurile pentru soluția optimă. Dacă stăm noi doi acum, punem pe hârtie zece idei, trebuie să vedem care dintre ele pot avea finalitate.

Am văzut că, în pliantele pe care le distribuiți, sursele de finanțare sunt precizate foarte clar, nu la modul general. Cum vedeți locurile de muncă în producție în Onești?

Mihai DUMITRU: Menținerea locurilor de muncă e complicată, fiindcă depinde foarte mult de piață. Faci un produs, merge ok, se vinde, dar în momentul în care îți apare un concurent și tu nu ai posibilitatea să-ți reduci costul, astfel încât să intri în prețul de livrare pe piață…

Capacitatea de adaptare.

Mihai DUMITRU: Exact. Întotdeauna trebuie să existe flexibilitate, dar o flexibilitate pe care trebuie să o ai tot timpul preventiv. Dacă azi ți-e bine, trebuie să te gândești ce trebuie să faci mâine, ca să-ți fie la fel de bine. Dacă azi ți-e bine și nu faci nimic, mâine s-ar putea să nu-ți mai fie la fel de bine.

Care din trăsăturile astea le-ați putea aplica și administrației locale? Capacitate de adaptare etc.

Mihai DUMITRU: Nu prea multe. Până acum un an eram un cetățean normal, cu serviciu, în weekenduri făceam câte o ieșire… Declicul s-a produs când am văzut ceea ce se întâmplă în jur. Am văzut că sunt scări de bloc în care mai sunt două – trei apartamente locuite, restul sunt plecați. Am văzut că tinerii nu pot să se întoarcă. Marea majoritate spun că nici nu vor să audă să se întoarcă. Asta m-a determinat sa încerc sa schimb ceva.

Ce credeți că înseamnă o administrație responsabilă față de menținerea, crearea de locuri de muncă?

Mihai DUMITRU: Administrația trebuie să anticipeze ceea ce se poate întâmpla, exact ceea ce face și managementul într-o companie. Vine iarna, de câți oameni am nevoie pentru deszăpezire? De 100. Pot să fac acțiunea asta cu 50? Întotdeauna trebuie să analizăm costul. Trebuie analizată fiecare activitate. Toată lumea spune că apa este scumpă. Această apă are un cost, iar noi trebuie să umblăm la costuri, să vedem ce le generează, ca să putem lua măsuri; trebuie să punem în valoare personalul Primăriei, să nu-l irosim în inițiative inutile.

Aveți proiecte punctuale pe care le doriți aplicate?

Mihai DUMITRU: Sunt proiectele echipei Constantin Lazăr, pe care le-am inserat în pliante și le prezentăm. Dacă reușim să punem în aplicare proiectele astea, inclusiv așa vom crea locuri de muncă. Vor fi făcute cu firme care vor angaja oneșteni ca să le ducă la capăt, având în vedere sumele foarte mari pe care ni le propunem atrase. E foarte mult de muncă. Orice proiect va da de lucru și se va vedea și în condițiile de trai.

„Vom face ceea ce am spus în campania asta”

Înțeleg că v-ați propus un rol activ în administrație, să vă implicați.

Mihai DUMITRU: Când am intrat într-o echipă, muncesc umăr la umăr în acea echipă, iar rezultatul e al acelei echipe, nu al meu sau al altuia. E păcat să nu încercăm. Eu sunt optimist că o să reușim.

Mulți au fost surprinși să vă vadă ieșind în campanie.

Mihai DUMITRU: Știu. Am vrut să văd oamenii, să-i ascult, să-i înțeleg. E și patriotism aici, eu singur am prea puține posibilități, dar împreună cu primarul, care sper că va fi domnul Constantin Lazăr, cu Consiliul Local, putem să construim proiecte în folosul orașului. Le-am spus și colegilor mei, va trebui să fim realiști și, indiferent de la cine vine proiectul, dacă e bun, să fim de acord cu el.

Ați intrat în discuții pe stradă cu oneștenii. Ce vor?

Mihai DUMITRU: Oamenii vor lucruri extrem de simple pentru o administrație. De exemplu, astăzi ne-au cerut parcări, un loc de joacă. Cred că trebuie insistat mai mult pe toate zonele orașului în ceea ce privește curățenia. Sunt situații în care oamenii au cerut un simplu coș de gunoi. Eu aș lua totul pas cu pas și, cu harta orașului în față, aș acoperi tot Oneștiul în câteva luni, de la probleme simple, ca densitatea coșurilor de gunoi. Oamenii se mai plâng de drumuri, de gropi…

Cum vă explicați că Oneștiul nu are niciun proiect amplu, semnficativ, pe fonduri europene?

Mihai DUMITRU: Nu cred că are rost să-mi consum energia pe ce a fost, pentru că acum oricum nu mai putem rezolva nimic. Asta a fost gândirea lor de până acum. Votându-ne pe noi, vor vedea ideile noastre. Sunt optimist și încrezător în echipa pe care o avem. Sunt convins că vom pune în practică și vom finaliza proiecte de referință, iar întâlnirile cu oamenii să le menținem și după ce vom fi aleși. Cu privire la campania electorală, eu o văd ca pe o competiție și nu sunt de acord să arunci cu noroi în stânga și în dreapta. Merg pe principiul de a ne prezenta pe noi și proiectele noastre.

Care sunt atuurile acestei echipe, Lazăr – Dumitru și toți ceilalți?

Mihai DUMITRU: Fiecare dintre noi am dat dovadă de profesionalism acolo unde ne desfășurăm activitatea.  Toți am demonstrat că putem face ceva în domeniul nostru.

Un mesaj pentru oneșteni?

Mihai DUMITRU: Să iasă la vot, să ne voteze și să fie siguri că noi vom face ceea ce am spus în campania asta.