Mimarea schimbării s-a încheiat: Oneştiul s-a întors acum 20 de ani. Neghină a preluat toată echipa Lemnaru

Încă două dezertări din rândurile liberalilor din Consiliul Local Oneşti. Dănuţ Oprea, fostul candidat al PNL pentru

funcţia de primar în 2012, s-a înrolat în PSD, pe ultima sută de metri, iar fostul viceprimar Mihai Șova a încercat și el ușa PSD, dar a rămas la intrare. Cu ajutorul Ordonanţei traseiştilor dată de Guvernul Ponta, PSD şi-a mărit numărul de fotolii în legislativul oneştean. Acum, primarul Neghină poate să-şi treacă prin CL proiectul mult dorit de preluare a Casei de Cultură a Sindicatelor. „(…) nici nu vreau să vorbesc de rău pe nimeni, nici nu am aşteptări foarte mari de la noua nevastă, cu ghilimele de rigoare,” a declarat pentru bacauinfo.ro proaspătul pesedist Oprea. Președintele PNL Onești, Constantin Lazăr, spune că „e firească regruparea celor care au condus Oneștiul cu Lemnaru, pentru că mandatul lui Neghină e o continuare a regimului Lemnaru, chiar în mai rău.

Ordonanţa traseiştilor a rărit serios rândurile reprezentanţilor Alianţei Creştin Liberale din Consiliul Local Oneşti. Partidul Naţional Liberal a fost cel mai afectat. De la PDL a plecat un singur consilier local, respectiv Adrian Brânzaniuc, la UNPR.

După plecarea lui Vicenţiu Jitcovici la PSD, Dănuţ Oprea, contracandidatul primarului Neghină la alegerile din 2012, a decis să-şi urmeze colegul şi să vadă cum e la Putere.

„Mi-am depus demisia din PNL şi m-am înscris în PSD. Am discutat cu domnul preşedinte Gnatiuc. Rămâne de văzut ce însărcinări voi primi. Eu am disponibilitate deplină, pentru că, de fapt, eu reprezint alegătorii care   m-au votat şi care mă ştiu de ani de zile că am fost în permanenţă susţinătorul valorilor democratice, al progresului Oneştiului. Deci lucruri care, în general, nu mai sunt la modă,” explică fostul liberal Dănuţ Oprea.

Negocierea, conform acestuia, s-a făcut cu preşedintele PSD Oneşti, Nicolae Gnatiuc.

„Eu nu negociez nimic. Ca director de şcoală am fost într-un proces din cauza Guvernului Boc, care nu ne-a mai dat ultima tranşă de bani, respectiv 82.000 lei, când a venit în 2009 la guvernare. De atunci sunt tot în procese, tot în termene. Singurul lider politic care s-a aplecat asupra problemei a fost preşedintele Consiliului Judeţean şi Consiliul Judeţean, pentru că eu am trimis în toate părţile memorii, pentru finalizarea reabilitării unui corp de clădire. Trebuia înlocuită tâmplăria de la ferestre. Proiectul fusese aprobat, cu toată documentaţia legală, pe vremea Guvernului Tăriceanu. Este o nimica toată, în condiţiile în care suma nu este litigioasă, nu s-au depăşit nici termene, nici valoare de lucrări. Dar aşa merge ţara asta şi este mai mare păcatul, pentru că la un moment dat eram pasat de la Primărie la Inspectoratul Şcolar şi invers. Nu recunoştea nimeni că are de dat nişte bani, pentru că între timp legislaţia a evoluat,” – Dănuţ Oprea. Această situaţie pare să-l fi împins pe Oprea în braţele deschise şi protectoare ale marelui Partid Social Democrat.  

După ce a eşuat cu PNL să obţină fotoliul de primar în 2012, Dănuţ Oprea vrea să încerce sentimentul de a fi la putere, chiar dacă din poziţia de consilier local PSD. Pentru acest lucru, preţul pe care trebuie să-l plătească este integrarea în maşinăria de vot a social-democraţiei. Dacă acum cu câteva luni consilierul liberal Oprea zâmbea la gafele colegilor din PSD, care nu ridicau mâna atunci când liderul Gnatiuc o cerea, de acum trebuie să fie cu ochii pe El presidente ca pe butelie, să înghită în sec şi să ridice mâna la cât mai multe petreceri şi distracţii, marcă locală înregistrată.

Dănuţ Oprea, consilier local PSD: „Să vedem întâi mecanismul. Vom vedea despre ce este vorba, pentru că se fac discuţii înainte de şedinţele de Consiliu Local şi la PSD, cum se făceau şi la noi (PNL – n.r.). Se stabilea o anumită conduită. Oricum, din discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte Gnatiuc, am înţeles că se poate discuta. Până la urmă este şi vina celor care sunt într-o organizaţie, pentru că dacă ei tac şi nu spun nimic, preferă legea minimei rezistenţe, ridică mâna şi la revedere. Ori pot fi proiecte şi hotărâri de Consiliu Local unde poţi identifica vinovăţii, că ai votat într-un fel sau altul.”

Dănuţ Oprea a ales să plece şi pentru că opoziţia pe care o făcea alături de colegii din PNL şi PDL era „firavă”. Acum, fiind cu mult mai mulţi în PSD, vocea domniei sale va fi auzită mult mai bine, iar proiectele sale de dezvoltare a Oneştiului vor fi aprobate.

„Oricum aveau majoritate (PSD – n.r.), eram doar patru consilieri în Consiliul Local. Nu reprezentam decât firava opoziţie. De când era şi combinaţia cu PDL în ACL ne mai crescuse puţin numărul, dar până la urmă, în plan local, nici nu ştiu dacă aşa ar trebui să se numere după apartenenţa politică. Oricum, nu la Oneşti se face politica, nu la Bacău, la Bucureşti se trasează axele” – Oprea.

În PSD se reînnoadă vechi prietenii, contracandidaţii de ieri, Lemnaru şi Oprea, lucrează astăzi împreună pentru bunăstarea oneşteanului, sub atenta oblăduire a preşedintelui Gnatiuc şi la dispoziţia primarului Neghină.

„Aşa este. Să ştiţi că a evoluat interesant relaţia pe care am avut-o cu domnul Lemnaru, care, pe parcurs, s-a convins că ceea ce solicitam nu ceream pentru mine, ci pentru şcoală. Şcoala aceasta e singurul meu loc de muncă, e viaţa mea. Sigur că ne-am contrat, fiecare ţine cu partidul lui, dar, totuşi, s-au oprit la lucruri de principiu, nu s-a ajuns la jigniri,” apreciază Dănuţ Oprea.

Şi, totuşi, din ce motive a părăsit PNL?

„Sunt mai multe. În primul şi primul rând eu eram fascinat de Crin Antonescu,” mărturiseşte Oprea. „Dar nici nu vreau să vorbesc de rău pe nimeni, nici nu am aşteptări foarte mari de la noua nevastă, cu ghilimele de rigoare. Sunt un om de 59 spre 60 de ani şi nu … pentru că toţi oamenii suntem cu defecte, cu calităţi. Fatalmente viaţa noastră-i scurtă şi aşteptam rezultate mai repede…”.

După blazarea și resemnarea manifestate de Dănuţ Oprea, nu ştim dacă acesta a plecat cu un scop anume la PSD sau, poate, s-a plicitisit în PNL.

Conform surselor bacauinfo.ro, Mihai Şova, fostul viceprimar al lui Lemnaru, a părăsit PNL pentru a deveni independent.

Președintele PNL Onești, Constantin Lazăr, spune că „e firească regruparea celor care au condus Oneștiul cu Lemnaru, pentru că mandatul lui Neghină e o continuare a regimului Lemnaru, chiar în mai rău. Acum se vede că nu PNL a fost cu Lemnaru sau cu nenorocirile aduse de Neghină, ci anumiți oameni din PNL au jucat dublu. Acum, oficial, toată echipa lui Lemnaru a fost preluată de Neghină, iar asta demonstrează că în Onești nu s-a schimbat nimic, tot ei conduc, care au condus dintotdeauna.

După doi ani şi câteva luni, politica de recrutare a PSD a redus la jumătate efectivele partidelor de dreapta, de la un total de 8 consilieri la 4. Acum, primarul Neghină poate să treacă orice prin Consiliul Local Oneşti. Nici PSD, nici Neghină nu mai pot invoca opoziţia, care nu i-a lăsat să lucreze. Puterea la Oneşti este, din nou, absolută. Neghină are la îndemână 15 consilieri locali din 19.