Modernizarea Insulei de Agrement Bacău: ce se va face, în detaliu, conform proiectului

cea mică vor beneficia de lucrări ample, de la înlocuirea şi devierea reţelelor de apă şi canalizare până la construirea de la zero a unor obiective precum aquapark, skatepark, kidsland, terenuri de sport pe nisip, altele acoperite cu un balon presostatic. Se vor putea practica în continuare sporturile nautice. Proiectantul, Luca Way, a prevăzut amenajarea unui ponton pentru bărcile cu motor şi a unui depozit pentru ambarcaţiunile mici. Şi cei care vor să se relaxeze la un ceai alături de prieteni sau lecturând o carte bună o pot face în zona de bibliotecă, aceasta având posibilitatea de deschidere totală pe timpul verii, prin intermediul unor panouri glisante. Pe o suprafaţă de 7.382 mp se va amenaja o podină din lemn de stejar, loc de promenadă.  

După patru decenii de când a fost amenajată şi deschisă băcăuanilor (1974), Insula de Agrement va beneficia de un proiect major reabilitare şi modernizare.

Accesul pe luciul lacului a favorizat practicarea sporturilor nautice, care au constituit de-a lungul timpului centrul de atracţie pe insulă. De asemenea, locul de promenadă atrăgea băcăuanii dornici de relaxare în aer liber. Însă atât facilităţile oferite, cât şi ansamblul peisagistic nu mai corespund de câţiva ani din punct de vedere al mediului, al petrecerii timpului liber. Având în vedere şi faptul că în municipiul Bacău locurile de recreere în aer liber amenajate nu sunt suficiente, derularea acestui proiect, iniţiat de administraţia locală, a fost amplu dezbătută în ultimii ani.

Este una dintre cele mai importante zone de agrement la nivelul municipiului şi judeţului. Prin realizarea acestui proiect se doreşte ca Insula de Agrement să devină un model de educaţie ecologică a comunităţii, un spaţiu de recreere şi destindere pentru toate categoriile. 

Cu ajutorul proiectantului Luca Way, conceptul urmărit este crearea unui parc ce oferă o mare diversitate de ambianţe, de peisaje, cu o ofertă deosebită de servicii, toate legate de idea de Natură.

Pentru a face loc celor 24 obiective, o serie de clădiri, cu o arhitectură specifică anilor 1970 – 1980, vor fi demolate.

73,91% din suprafaţa totală a Insulei (85.853 mp) reprezintă spaţiul verde, respectiv 63.733 mp. Potrivit proiectului, pe lângă alei / pavaje (14.105 mp) vor mai fi amenajate alei înierbate în suprafaţă de 3.410 mp.

Extrem de importantă este şi lucrarea de decolmatare a lacului, care trebuie demarată de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, prin Direcţia Bazinală Siret.

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău: „Decolmatarea lacului a fost o prioritate. Ministerul Mediului a făcut proiectul şi ştiu că lucrarea a fost scoasă la licitaţie, dinainte de iunie 2014. Responsabilitatea proiectului este a Ministerului Mediului, respectiv a Direcţiei Apelor Siret. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla cu această licitaţie şi vom demara discuţiile cu Ministerul Mediului, care are prins în buget acest obiectiv.”

După finalizarea proiectului, Insula de Agrement va pune la dispoziţie o bază sportivă modernă, un complex de bazine-piscine, alături de alte facilităţi conexe. O parte din clădiile construite vor putea fi deschise total în perioada sezonului cald, prin intermediul panourilor glisante, precum biblioteca şi ceainăria ori cafeneaua, locul de popas şi recreere. Două din cele trei încăperi ale complexului Kidsland au posibilitatea de deschidere, devenind astfel clase în aer liber.

Astfel, băcăuanii, care de câţiva ani frecventau în perioada verii ştrandul din Piatra Neamţ, ar putea avea posibilitatea petrecerii timpului liber în oraş într-un complex în întregime modernizat.

Cum vor arăta obiectivele, conform proiectului de reabilitare şi modernizare a Insulei de Agrement

Fântâna arteziană: Această construcţie simbolică a fost concepută ca un perete al plângerii pe care se scurg lacrimile celor care şi-au pierdut identitatea, pe de o partea cea culturală prin distrugerea istoriei proprii, şi pe de altă parte prin pierderea identităţii personale. Fântâna se va desfăşura pe o lungime de 37,5 m, având o înălţime de 3,00 m. Finisajele sunt din piatră naturală cu entarsie/încrustaţie preţioasă metalică. Apa recirculată dedurizată va fi pompată până la înălţimea de 3 m (înălţimea peretelui) de unde prin cădere liberă va spăla suprafaţa pietrei şi va fi colectată în cuva de jos. În cuva colectoare vor exista spoturi pentru iluminatul decorativ. 

Teren de sport cu acoperire gonflabilă: Suprafaţa terenului de sport acoperit este de 2.010 mp şi este format din terenurile propriu-zise, care totalizează 1.382 mp. Structura suprafeţei de joc este alcătuită din mixturi cauciucate aşezate pe o fundaţie de beton de ciment.

Pentru a prelungi durata de utilizare a terenurilor a fost gândită o posibilitate de a acoperi terenul cu un element gonflabil. Faţă de celelalte elemente de acoperire, acesta are o serie de avantaje. Stratul de aer se constituie   într-un strat de termoizolaţie, este uşor de instalat, iar în cazul în care se sparge nu răneşte persoanele aflate pe teren.

Anexă teren de sport: Vestiarele vor avea duşumea din stejar, iar finisajele exterioare prevăd placarea cu panouri de lemn, lambriu de lemn natur tratat pentru exterior şi trafor.

Terenuri nisip sport: Se va executa o săpătură la adâncimea generală de 30 de cm, după care se va îmbunătăţi terenul de fundare prin injectare de lapte de ciment. Ulterior, se va umple săpătura cu nisip. Cu cât nisipul este mai aproape de suprafaţă cu atât este mai fin şi mai afânat. Pentru delimitarea ariei cu nisip, se vor monta borduri. În scopul de a avea o circulaţie normală pe aceste terenuri, se va realiza o podină modulată de lemn ce este amplasată perimetral terenurilor. 

  • Click to open image! Click to open image!
  •  

 

Perete escaladă: Zidul va avea o suprafaţă de 114,62 mp. Va fi achiziţionat de la producători autorizaţi şi se va fixa într-o fundaţie de beton. Nu se precizează înălţimea peretelui.

Skateparkul va fi amenajat cu materiale şi elemente specifice acestui tip de activităţi (role, biciclete, skateboard).

Kidsland, clădire jocuri educaţionale: Clădirea este compusă din trei încăperi destinate adunării şi instruirii sub supraveghere a copiilor. Din aceste trei încăperi, doar una este permanent închisă, celelalte două având posibilitatea de deschidere, devenind astfel clase în aer liber. În interiorul clădirii mai există o zonă funcţională care cuprinde grupuri sanitare şi un depozit de jucării.

Kidsland, loc de joacă: Întreaga suprafaţă a spaţiului de joacă este pe suport de nisip, în care sunt implantate obiectele de joacă. În principiu, au fost acoperite toate tipurile de mobilier de joacă, pornind de la mobilierul individual, cât şi cel de grup, scrânciobe, balansoare şi alte elemente.

Clădire acces Aquapark: Această clădire are regim de înălţime P + 1, fiind concepută ca un filtru la intrarea în Aqualand. Intrarea se face printr-un hol de unde se pot cumpăra bilete. Se intră apoi într-un filtru de vestiare, duşuri şi grupuri sanitare. La etaj există spaţii administrative. Această clădire este tratată deosebit din punct de vedere arhitectural, fiind obiectivul reprezentativ pentru funcţiunea şi tematica dată Insulei de Agrement. Va fi placată cu panouri de lemn pentru exterior, lambriu de lemn natur tratat pentru exterior, ţesătură metalică cu ochiuri pătrate 4 x 4, trafor lemn natur.

Turn tobogane Aquapark: Este construcţia de pe care se face lansarea pe toboganele aqualand-ului. Lansările se fac pe ambele părţi ale turnului, în două bazine separate, de la 9 m faţă de nivelul apei din piscine. Au fost proiectate patru tipuri de tobogane: Blackhole (diametrul de 1.400 mm, lungimea de 91,30 m), Bodyslide (700 x 1.000 mm, L 74,58 m), Kamikaze (700 x 1.000 mm, L 32,14 m), Multislide (6 x 500 x 870 mm, L 31,35 m).

  • Click to open image! Click to open image!
  •  

Turnul toboganelor este practic un schelet metalic cu trei etaje, acestea fiind accesibile pe o scară în spirală. Protecţia vizitatorilor se realizează cu plase din sârmă. Pardoselile sunt din tablă perforată, iar acoperişul din tablă de alucobond.

Piscine Aquapark: Complexul de piscine are o suprafaţă totală amenajată de 1.363 mp, realizate în funcţie de vârsta şi necesităţile utilizatorilor. Capacitatea bazinelor este de 170 persoane adulte şi 60 de copii. Vor fi construite 4 tipuri de bazine: bazinul de sosire a celor 4 tobogane, 3 bazine pentru copii cu adâncimi între 40 şi 80 cm (pe o suprafaţă de 133 mp), bazin cu valuri cu adâncime variabilă de la 0 la 2 m (pe o suprafaţă de 112 mp), lazy river cu o lăţime a bazinului de 2 m şi cu adâncimea apei de 80 cm (pe o suprafaţă de 401,13 mp).

Fiecare bazin este prevăzut cu pompe de recirculare a apei şi filtre speciale de nisip, toate necesare pentru filtrarea şi purificarea apei. Bazinele vor fi dotate cu un sistem special de autocurăţare.

Podina din lemn se va întinde pe o suprafaţă de 7.382 mp. Va fi contruită din materiale naturale, realizându-se o structură uşoară din lemn de esenţă tare, tratat corespunzător pentru a spori rezistenţa la apă. Lemnul folosit este de stejar şi va fi aşezat pe lung în stilul deck. Din punct de vedere funcţional, acest spaţiu a fost conceput pe trei nivele. Partea superioară poate constitui o extindere a teraselor propuse a fi amplasate în zonă, partea situată la înălţimea mediană va fi preponderent utilizată ca spaţiu de promenadă, iar partea inferioară, pe alocuri, poate fi utilizată ca o plajă neorganizată. 

Loc de popas şi recreere: Această construcţie va fi amplasată în legătură cu podina de promenadă. Această construcţie a fost amplasată în şase exemplare identice de-a lungul promenadei. Aceste spaţii au fost concepute a funcţiona şi pe întreg parcursul anului calendaristic. Din punct de vedere funcţional există două zone distincte:

–          Zona de vânzare propriu-zisă care are posibilitatea de deschidere totală pe timpul verii prin intermediul unor panouri glisante;

–          Parte funcţională a clădirii care cuprinde un grup sanitar pentru clienţi şi personal, un depozit, un vestiar pentru personal şi un spaţiu tehnic.

Soluţia tehnică pentru aceste construcţii propune folosirea de materiale reciclabile (lemn, metal) şi un sistem constructiv  cu o structură uşoară care să permită demontabilitatea acestora.

Sera: Această clădire, amplasată pe latura de vest a insulei, a fost concepută încât să fie utilizată parţial ca producătoare de răsaduri şi ca spaţiu de vânzare. Va funcţiona pe parcursul întregului an calendaristic. Zona de vânzare este finisată cu lambriu din lemn, iar partea productivă – sera propriu-zisă – va fi complet din sticlă.

  • Click to open image! Click to open image!
  •  

 

Biblioteca cu ceainărie: Zona de bibliotecă are posibilitatea de deschidere totală pe timpul verii prin intermediul unor panouri glisante. Clădirea mai cuprinde şi partea de cafenea/ceainărie, respectiv sala de consumaţie, grupul sanitar şi alte spaţii funcţionale. Construcţia a fost amplasată pe latura de vest a insulei şi a fost gândită să funcţioneze pe parcursul întregului an calendaristic.

Teatrul de vară este o amenajare sezonieră care dă posibilitatea organizării unor spectacole ori întâlniri spontane ale tinerilor care doresc să se manifeste în domeniul artistic. Acesta va fi construit pe insula mică. Se vor realiza două piese: una pentru spectatori – 4 gradene de 45 cm înălţime şi 1 m lăţime, pe care se vor monta un număr de 150 scaune de plastic. A doua piesă este pentru performeri, şi anume o scenă.

Tot pe insula mică se află şi un exemplar de Populus alba, declarat monument al naturii, care va fi conservat. Partea de la bază a trunchiului arborelui este însă scorburoasă, coroana are şi ramuri uscate. În cadrul proiectului se vor lua măsuri pentru tratarea scorburilor arborilor, se va asigura regimul special de protecţie şi conservare coform legislaţiei în vigoare. 

Sistemul rutier al aleilor a fost executat din beton simplu şi din mixtură asfaltică. Lăţimea lor este variabilă, de la 1,40 m la 6 m. În acest moment lipsesc bordurile de încadrare a aleelor, betonul este degradat sau segregat la suprafaţă pe zone apreciabile, tasările sunt vizibile în zona rosturilor de dilataţie sau de turnare, crăpături şi fisuri.

În vederea asigurării accesului pietonal la toate obiectele ce se prevăd a se executa, aleele pietonale existente se vor reabilita. Se vor reabilita alei cu mixtură asfaltică (14.105 mp) şi cu dale înierbate (3.410 mp). Se vor schimba bordurile pe o lungime totală de 7.320 m.

Amenajarea spaţiilor verzi necesită o reţea de irigaţii. În această situaţie, s-a adoptat o soluţie de reţele de irigaţii alimentate din reţeaua de apă potabilă proiectată în zonă. Astfel, se vor prevedea un număr de 120 aspersoare telescopice.          

Pe o suprafaţă de 2.360 mp va fi amenajat pontonul pentru bărci cu motor. Va fi realizat din dulapi de stejar care se reazemă pe grinzi secundare susţinute de grinzi principale, iar acestea la rândul lor fixate pe capetele piloţilor de lemn. Piloţii au aproximativ 7 m şi vor fi înfipţi în pământ la 3 m. Sunt prevăzute două puncte de amarare (legare) bărci, ce permit accesul a două bărci simultan la fiecare punct de amarare. 

Proiectul prevede şi construirea unui depozit de bărci, care va avea drept scop depozitarea temporară a ambarcaţiunilor mici (bărci, caiace). Structura debarcaderului este realizată din stâlpi şi grinzi metalice pe care reazemă un planşeu de beton armat. Pardoseala este din duşumea de brad, pereţii din lambriu de lemn, iar tavanele sunt îmbrăcate cu placaj de lemn. Exteriorul debarcaderului este acoperit cu lemn natur tratat pentru exterior (montat vertical).

Pasarela pietonală face legătura între insula mare de agrement şi insula mică, situată în partea de sud. Pentru asigurarea circulaţiei în siguranţă a pietonilor între cele două insule, se prevede a se executa o pasarelă nouă. Pasarela existentă va fi demolată. 

Podul de acces pe insula de agrement are o lungime de 54 m şi a fost contruit în anul 1968 la Clasa a II de încărcare, conform expertizei tehnice întocmită de REXPOD Iaşi în 2008. Sunt necesare lucrări de reabilitare la nivelul infrastructurii şi suprastructurii podului.

În zona actualei intrări în parc va fi construită o parcare supraetajată cu 73 locuri (în zonă există însă și parcarea subterană de la CORA și vor mai apărea locuri de parcare după finalizarea proirctului Milcov – I.L. Caragiale – nota red.).

  • Click to open image! Click to open image!
  •  

 

Lungimea totală a reţelei de alimentare cu apă a zonei ce face obiectul proiectului este de 1.850 metri.

Alimentarea cu apă rece a insulei se va realiza prin intermediul unui branşament DN 100 la reţeaua locală aflată în apropierea amplasamentului. Astfel, de la acest branşament se va racorda fiecare obiectiv din cadrul proiectului. Contorizarea se va face prin intermediul apometrelor montate individual în interiorul fiecărui consumator. Pentru determinarea consumului total de apă s-a prevăzut montarea unui cămin în vecinătatea podului de acces. Reţeaua de alimentare exterioară este realizată din conducte PEHD (polietilenă).

Apele uzate de la fiecare obiectiv sunt deversate prin intermediul unor conducte montate în radierul fiecărei clădiri către reţeaua exterioară de canalizare. Pentru că în zonă nivelul apei freatice este ridicat, nu se va putea adopta o soluţie de canalizare clasică (curgere gravitaţională). Se propune amplasarea unor staţii de pompare îngropate. Fiecare staţie va avea câte două pompe una activă şi una de rezervă. Apa evacuată de la fiecare staţie este direcţionată prin intermediul conductelor din PEHD (polietilenă) către o staţie de pompare comună, amplasată în apropierea podului de acces. Astfel, de la această staţie, apa uzată va fi direcţionată către reţeaua de canalizare a oraşului prin intermediul unei conducte ce se va monta pe structura podului. Această conductă va fi protejată împotriva îngheţului cu ajutorul unui fir încălzitor.