Motivele populare, şi la partid, şi la stat. Instituţiile conduse de PSD au adoptat grafica electorală a partidului. DGASPC Bacău: „N-are a face”

La ultimul congres, la Alba Iulia, PSD a decis păstrarea conceptului

de campanie de la europarlamentare. Atunci, sub semnătura lui Liviu Dragnea, PSD a comunicat un „breviar de campanie”, în care un loc central îl ocupă motivul popular, cu motive si forme geometrice, culori, dispuneri de elemente grafice. Motivele populare urmau să aibă o prezență centrală pe materialele de campanie, iar PSD a decis să mențină conceptul și pentru prezidențiale. Vezi în primul document atașat breviarul de campanie PSD.

Coincidență, instituțiile statului din Bacău au rămas fără idei și au adoptat în materialele lor grafica din breviarul de campanie PSD.

Vă rugăm să publicaţi acest anunţ în format color, aşa cum apare el în ataşament! Vă mulţumim şi vă aşteptăm cu drag!” – e mesajul care a însoțit în acest an comunicatul de presă / invitația pentru concursurile „Plăcintele bunicilor” și „Bicicleta, prietena vârstei a III-a”, organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău și Primăria Târgu Ocna cu ocazia „Zilei Internaționale a persoanelor vârstnice”.

Ambele instituții sunt conduse de PSD. Sorin Brașoveanu, directorul DGASPC Bacău – secretar general PSD Bacău, Ștefan Șilochi, primarul orașului Tg. Ocna – președintele PSD Tg. Ocna.

sursa foto bilet: gandul.info

Comunicatul-afiș a fost trimis presei de purtătorul de cuvânt al DGASPC, Marian Vătămănescu, având indicații precise de la „colegii” de la Componenta Adulți.  „Colegii mei de la Adulți, de la componenta Adulți (s-au ocupat de comunicat – n.red.). Nu știu cine exact. Eu i-am rugat să-mi trimită în format Word, ca să mai pot interveni, dar mi l-au trimis în format PDF. Așa au dorit colegii mei… au zis că au primit și aprobarea domnului director să apară în formatul respectiv” – a  explicat Marian Vătămănescu pentru bacauinfo.ro.

Componenta Adulți din cadrul DGASPC Bacău este coordonată de Daniela Țîțaru, care ocupă funcția de director adjunct al  DGASPC Bacău și este și membră de frunte a organizației de femei a social-democraților băcăuani. De altfel, într-o fotografie postată pe pagina de Facebook a președintelui PSD Bacău, Dragoș Benea, Țîțaru apare în prima linie a delegației băcăuane care a participat la lansarea lui Victor Ponta pe Arena Națională.

Dacă „anul trecut nu l-au făcut așa… l-au făcut ca și comunicat și l-au postat pe site”, conform purtătorului de cuvânt, în 2014 „ne-am dorit să fie o chestie mai tradițională, pentru că era vorba de bunici și noi am încercat… am stat de vorbă cu cei care ne-au conceput afișele, am stat și am lucrat împreună cu dumnealor și arată așa, ca un ștergar din ăla… și am rugat dacă poate să dea ca o poză, ca și anunț, cum sunt firmele astea… Cabinetele stomatologice, de exemplu, au firma lor” – a explicat Daniela Țîțaru îndrumările pentru presă.

Referitor la asemănarea comunicatului-anunț cu materialele de campanie ale Partidului Social Democrat, directoarea Daniela Țîțaru precizează că „n-are a face”.

Nu (nu seamănă cu materialele de campanie ale Partidului Social Democrat – n.red.). Dar nu avem nicio… de asta… nicio siglă de partid, dar nu doar de la partid… niciun … e ștergarul acela pe care punem… dacă vă uitați și anul trecut când nu era nicio campanie de asta tot la fel aveam, numai că eram cu plăcintele și un motiv de asta tradițional pe lateral, nu, n-are a face… dacă vreți, scoateți, nu m-am gândit la asta… puneți numai anunțul… (…) Am unul din afișe aici… e ștergarul … motivul acesta e tradițional din Moldova. Pe diplome avem motive oltenești, motive din Ardeal, pentru că sunt oameni care trăiesc aici, dar sunt din alte zone

Marian Vătămănescu a revenit cu lămuriri, după ce Daniela Țîțaru ne-a asigurat că purtătorul de cuvânt al DGASPC ne va trimite afișul de anul trecut. Până să trimită afișul, a revenit cu precizări: „Am reușit să dau și peste afișul de anul trecut și am înțeles că de acolo, de pe ștergarul din afișul de anul trecut a fost luat motivul acela tradițional care apare în afișul de anul acesta. Am să vi-l trimit. (…) a fost un fel de copy/paste al motivului tradițional.” Tot Vătămănescu: „Motivul ștergarului cu elemente tradiționale a fost preluat și în afișul de anul acesta (2014). Ștergarul apare acum ca un afiș mare pe care se transmite mesajul. Cel de anul acesta a fost creat de un informatician de la o firmă de profil, care nu are legatură cu niciun partid, cum nici colegii care au colaborat cu respectivul specialist nu au implicații politice.”

În fișierele atașate din finalul materialului aveți atât breviarul de campanie PSD, cât și afișul din 2013, despre care vorbesc reprezentanții instituției băcăuane, pentru a putea vedea clar care a fost sursa de inspirație a DGASPC. 

Directorul Sorin Brașoveanu nu a răspuns apelurilor bacauinfo.ro.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice va fi marcată la Tg. Ocna pe 1 octombrie în fața Primăriei, de la 12:30, prin concursurile „Plăcintele bunicilor” și „Bicicleta, prietena vârstei a III-a”.

Comunicatul-afiș care ar putea fi social-democrat doar printr-o coincidență nefericită pentru un eveniment nobil vine la mai puțin de o lună după ce o altă instituție condusă de o social democrată, Primăria Tamași, a conceput un afiș pentru Ziua Comunei demn de pus în ramă la PSD.

Foto: sursa Facebook

Primarul comunei Tamași, Veronica Donțu, nu vede însă nicio asemănare între materialul Primăriei și materialul PSD.

Seamănă cu materialul de campanie al PSD-ului? Eu nu cred. E creat de un coleg de al meu, nu cred că seamănă cu materialele de campanie ale PSD, nu știu… N-am făcut decât 20 de afișe și chiar nu cred că seamănă…. Sunt făcute de un coleg de-al meu, nici măcar coleg de partid, n-are nicio legătură, absolut niciuna. Am făcut 20 de afișe, restul le-am copiat la xerox. N-are nicio legătură. Așa am vrut eu, așa am gândit eu împreună cu … am avut hramul la trei biserici în comuna Tamași” – a declarat pentru bacauinfo.ro Veronica Donțu.