Nou-născuţii în Maternitatea Bacău au o privelişte care-i învaţă cu lumea de afară: mult, foarte mult gunoi

Excremente, gunoaie, deşeuri din construcţii, bucăţi de obiecte sanitare, coji de

cartofi şi de fasole păstăi, lumânări şi elemente de tâmplărie din lemn de geamuri, la un pas de Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă, pe clădirea căreia tronează o pancartă cu numele preşedintelui Consiliului Judeţean, Dragoş Benea. În urma proiectului de reabilitare şi modernizare a Maternităţii, în perioada 2011 – 2012, locul de depozitare a deşeurilor a devenit un focar de infecţie, la 10 metri de Maternitate. Purtătorului de cuvânt al SJU nu i se pare nimic în neregulă, după ce încearcă să ne spună că molozul provine de la lucrările de canalizare, ba mai mult, îi cere socoteală reporterului bacauinfo.ro: Adică dumneavoastră spuneţi că se duc gravidele în molozul ăla? Păi şi atunci!? Eu vă spun care este situaţia lor. Dumneavoastră mergeţi şi faceţi reclamaţii unde credeţi de cuviinţă.”

După aproximativ 18 luni de la finalizarea proiectului de reabilitare şi modernizare a Maternităţii Spitalului Judeţean Bacău, deşeurile rezultate nu au fost înlăturate, ba mai mult, zona respectivă a devenit un focar de infecţie şi o ascunzătoare pentru boschetari. La cel mult 10 metri de clădirea Maternităţii, locul s-a transformat într-o platformă de depozitare a gunoaielor peste deşeurile din construcţii şi rădăcini de copaci.

Am încercat să aflăm cum s-a ajuns la asta. Cine este responsabil pentru transformarea unui spaţiu verde într-un depozit de gunoaie, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă? De ce firma care a executat lucrările nu a transportat deşeurile la groapa de gunoi a oraşului şi nu a readus terenul la starea iniţială, dacă era prevăzută în contract o astfel de clauză? Dacă nu era prevăzută, de ce nu? Cine trebuie să evacueze deşeurile, dacă prin contractul de lucrări firma nu era obligată să facă acest lucru? De ce nu sunt respectate condiţiile igienico-sanitare minime? De ce nu se iau măsuri pentru a nu periclita starea de sănătate a pacienţilor? De ce nu este măcar îngrădită şi semnalizată zona respectivă?

La aceste întrebări nu a putut să ne răspundă Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă. În schimb, a negat faptul că deşeurile respective ar proveni de la modernizarea Maternităţii, spunând că, de fapt, prezenţa deşeurilor se explică prin lucrările care se execută la reţeaua de canalizare.

„Am descoperit care este treaba cu molozul acela. Este adunat din curte. Noi săpăm, facem lucrări de canalizare, depozităm acolo şi în momentul în care trebuie acoperite şanţurile molozul se pune înapoi. Noi schimbăm tot ce înseamnă reţele de canalizare. Sunt şanţuri peste tot. Nu. Nu. Provin doar din zona Secţiei de Infecţioase Copii. Lucrările durează un an jumate şi au început de câteva luni, de prin vară.” 

Când gunoaiele nu mint

Purtătorul de cuvânt al SJU a încercat să ne „vândă” o altă variantă a poveştii. Nu i-a ieşit, pentru că gunoaiele nu mint. Pe spaţiul dintre clădirea Maternităţii şi gardul din imediata apropiere a Parcului Cancicov sunt depozitate de la bucăţi din pereţi, stâlpi de structură din ciment cu fier beton, plăci de beton, ambalajele sacilor de ciment, bucăţi de faianţă, rezervoare de apă din plastic pentru W.C.-uri, polistiren, plase utilizate în construcţii, tronsoane de ţevi de plastic, ambalaje de neoane cu lumină rece, bucăţi de borduri, elemente din tâmplăria de lemn de la geamuri, fragmente de sticlă de geam, cărămizi, obiecte sanitare din porţelan sparte, ţiglă de acoperiş, bucăţi de folie izolatoare pentru fundaţii, bucăţi din uşi de lemn. Toate acestea ar trebui să provină din săpăturile destinate înlocuirii reţelelor de canalizare, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt SJU!

Mai mult, locul a devenit şi ghena spitalului. Gunoaie menajere sunt aruncate acolo în mod deliberat. Astfel, se pot găsi bidoane din plastic, recipiente din sticlă, ambalaje de carton LCD, ambalaje de lapte, de iaurt, lumânări folosite (în vecinătate se află biserica din Parcul Cancicov), doze de bere, găleţi sparte, papuci, cutii de bomboane, pahare de unică folosinţă de bere, ambalaje de napolitane, cutii de conserve, coji de cartofi şi de fasole păstăi, ambalaje pentru mâncare de tip fast food.

Răspunsul purtătorului de cuvânt SJU: „Or fi fost şi din-astea. Nu zic nu.”

Mai mult, Mirela Romaneţ îi cere socoteală reporterului bacauinfo.ro şi se face că nu înţelege care este problema: „Adică dumneavoastră spuneţi că se duc gravidele în molozul ăla? Păi şi atunci!? Eu vă spun care este situaţia lor. Dumneavoastră mergeţi şi faceţi reclamaţii unde credeţi de cuviinţă.”

Reporter: „Nu e vorba de reclamaţii.”

Mirela Romaneţ: „Dar atunci ce?”

În aceeaşi zonă, o construcţie dezafectată, lângă gardul spitalului, a devenit W.C.-ul boschetarilor. Podeaua unei camere este, la propriu, acoperită cu excremente. Nu mai ai unde să arunci o bucată de hârtie igienică, zice o vorbă din popor. Cei care au un stomac puternic pot vizualiza fotografiile. Într-o altă cameră sunt urme de refugiu al boschetarilor, saci de haine aruncate, gunoaie.

Nici cu privire la această situaţie SJU nu are ce să facă, deşi, evident, „s-au luat toate măsurile necesare”.

„Probabil că acolo se duc boschetarii. Pe boschetari nu avem cum să-i urmărim în tot spitalul. O dată la două zile vine Poliţia şi îi caută prin toate subsolurile. E un spital cu 9 ha de clădiri pavilionare,” declară iritată Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt.

Din perspectiva măsurilor luate de conducerea SJU pentru a scoate boschetarii din curtea unităţii şi a sprijinului solicitat autorităţilor, Poliţia Locală, spre exemplu, nu a primit nici o astfel de solicitare.

Benone Tocilă, şef Serviciu Siguranţă şi Ordine Publică: „Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Poliţia Locală acţionează pe domeniul public. Conducerea spitalului ar trebui să-şi gestioneze activitatea din perimetrul unităţii. Dacă nu poate, există posibilitatea să ne solicite sprijin, iar Poliţia Locală poate interveni. Nouă nu ne-au cerut sprijinul. Nu putem interveni în curtea spitalului, fără să ni se solicite asistenţa.”

Nici măcar vizita recentă a ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu nu a determinat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă să facă o curăţenie de toamnă.