Nouă poliţişti şi-au convins şefii să-i înainteze în grad înainte de termen
„Domnule chestor Vasile Oprișan, dați-mi voie să vă sărut!” – e
poate cea mai savuroasă expresie folosită miercuri în cadrul ședinței festive a Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, care a marcat oficial sfârșitul activităților dedicate împlinirii a 193 ani de la înființarea Poliției Române. Neoficial – activitățile au continuat la cantină.
Întâlnirea oficială a fost programată miercuri la 12:00. La 11:40, inspectorul principal de poliție Narcisa Butnaru repeta discret, lângă pupitru și măsuța plină cupe, diplome și medalii. Colegii ei umpleau sala rând pe rând. „Să trăiți! La mulți ani, domnilor!” – se mai auzea câte un salut, în timp ce „doamna Valerica” – cum a strigat-o un coleg – (comisar șef Valerica Manole) se ocupa de instrucție: „Ascultați-mă un minut! Doamna Narcisa strigă lista. Cel care își aude numele merge, dă mâna cu domnul inspector șef, nu mai defilează pe aici și merge la locul lui. Cei care primesc diplome spun mulțumesc. Pentru cei care sunt înaintați în grad înainte de termen formula este Servesc patria!”. „Doamna Valerica” a făcut tot ce a putut pentru ca activitatea să iasă ca la carte. Încet-încet, cu aproximativ un sfert de oră întârziere, festivitatea a fost gata să înceapă.
Primul la microfon: șeful Inspectoratului de Poliției Județean Bacău, chestorul Vasile Oprișan.
„Domnule prefect, domnule subprefect, onorată asistență, dragi colegi” – și-a început cuvântarea Oprișan – „sunt onorat că astăzi suntem împreună pentru a sărbători Ziua Poliției băcăuane. Sărbătoarea Bunei Vestiri ne aduce în fiecare an o altă sărbătoare, cea a Poliției Române, una dintre instituțiile de bază ale statului democratic pe care noi polițiștii din județul Bacău ne dorim să o aducem cât mai aproape de comunitate și așteptările ei. (…) anul acesta se împlinesc 193 ani de atestare documentară. Poliția are un rol major în organizarea instituțională a statului având misiunea grea și delicată în același timp de menținere a ordinii și siguranței interne, de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești. Un rol important în dezvoltarea instituției poliției și stabilirea atribuțiunilor acesteia l-au avut reformele Ministerului de Interne (…)” – și tot așa vreo zece minute.
„Nu aș putea încheia această alocuțiune fără a adresa polițiștilor băcăuani în aceste momente de sărbătoare cele mai bune gânduri și urări de succes în plan professional și personal și să nu uităm că, așa cum spunea în 1938 Eugen Bianu, subdirector general al Poliției „Vrednicia polițistului nu depinde de mărirea gradului său, ci de capacitatea sa profesională. Vă mulțumesc!” – a conchis Oprișan, făcându-i loc Narcisei Butnaru pentru „înaintările în grad înainte de termen”.
Butnaru a dat citire unui „extras din Ordinul viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea nr.2/2530 din 16.03.2015”, dar și Dispoziției șefului Inspectoratului de Poliție Județean Bacău nr. 92 din 18 martie 2015, prin care nouă polițiști au avansat „înainte de termen”
„- în gradul de comisar șef de poliție, domnul comisar de poliție Nădejde Aurelian Constantin
– în gradul de comisar de poliție, domnul subcomisar de poliție Caleap Eugen
– în gradul comisar de poliție, doamna subcomisar de poliție Margină Elena
– în gradul de comisar de poliție, domnul subcomisar de poliție Rotaru Nanu Ioan
– în gradul de agent șef principal de poliție, domnul agent șef de poliție Funariu Marcel
– în gradul de agent șef adjunct de poliție, doamna agent principal de poliție Laslău Monica
-în gradul de agent șef adjunct de poliție, doamna agent principal Ciobanu Mihaela
-în gradul de agent șef adjunct de poliție, domnul agent principal de poliție Pădurariu George Cătălin
-în gradul de agent șef adjunct de poliție, domnul agent principal de poliție Rusu Marian Mihai”
Președinții Asociației Cultul Eroilor, Asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere și Asociației Veteranilor de Război au primit diplome „pentru implicare în activitățile desfășurate în slujba comunității”, iar după faptă a venit și răsplata.
„Domnule chestor Vasile Oprișan(…), dați-mi voie să vă sărut!” – i s-a adresat colonelul în rezervă Paul Valerian Timofte chestorului Oprișan, când i-a înmânat, la rândul său, „diploma de excelență pentru neobosita strădanie și generosul aport în scopul păstrării memoriei ostașilor români care s-au jertfit pentru înfăptuirea marilor idealuri ale neamului românesc”.
Polițiștilor băcăuani le-au mai transmis de bine președintele Consiliului Județean Bacău Dragoș Benea prin președinta ATOP Maricica Coșa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, Ionel Senteș, generalul Vasile Enache – șeful Inspectoratului de Jandarmi Bacău, colonelul Bogdan Mândrilă – directorul SRI Bacău și prefectul Dorian Pocovnicu.