O parte din „greaua moștenire” primită de primarul Necula: o Primărie fără datorii, conform răspunsului oficial al instituției
Luată la bani mărunți, cel puțin o parte din teoria „grelei moșteniri”, pe care o invocă primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula,
nu există. La solicitarea Bacău Info referitoare la „datoriile înregistrate de Primăria Bacău, exclusiv împrumuturi,” Primăria Municipiului Bacău a transmis că „nu are datorii înregistrate cu termen de plată de peste 90 de zile la datele menționate, respectiv 6 iunie 2016 și 22 august 2016” – (data solicitării – n.red.). Conform aceluiași răspuns, în data de 6 iunie instituția „avea de achitat un sold de 411.349 lei”, iar pe 22 august – 713.211 lei.
Cu alte cuvinte, la preluarea mandatului primarul Necula avea zero arierate, doar facturi curente de 400.000 lei, care între timp, în mandatul său, în trei luni, au ajuns la ceva mai mult de 700.000 lei. Am exclus din solicitare sumele pe care trebuie să le achite Primăria în contul creditelor pentru cofinanțarea proiectelor europene sau pentru alte investiții, din simplul motiv că aceste rate oricum depășesc mandatul de 4 ani al lui Necula, iar „vârful” rambursărilor a trecut.
Pe 6 iunie, primii zece prestatori sau furnizori care aveau de încasat bani de la Primărie, fără a fi depășite termenele de plată, erau, în ordine descrescătoare: Metalbac – 171.929 lei pentru marcaje rutiere; RKS Drumuri – 171.929 lei pentru „lucrări întreținere prin balastare a străzilor nemodernizate”; Legmas – 33.000 lei „reprezentând contravaloare bănci” ; Office HQ – 25.081 lei pentru „echipament periferic”; A&B Computers – 7.093 lei pentru „încărcat cartușe”; Market Tools – 6.196 pentru „ motocoașă și mașină tuns gard viu” ; Magic Print – 4.680 lei pentru „tipizate” ; Ada Center – 3.144 lei pentru „servicii dezinsecție și deratizare” ; Fast Technical – 2.118 lei pentru „furnizare și montaj „AC” ; AMG Security – 1800 lei pentru „mentenanță instalație de securitate”.
Din sumele de plătit la 22 august, cea mai mare, 567.356 lei, o reprezenta contravaloarea consumului de apă și apă pluvială, care trebuia achitată Companiei de Apă Bacău, societatea fiind urmată de:
- Office HQ – 52.136 lei, reprezentând contravaloare echipament periferic
- Intergraph Computer Services – 48.000 lei – livrare licență Ingeea Urban Green, registrul spațiilor verzi
- Milennium – 18.940 lei – contravaloare materiale igienico-sanitare, cloramină pentru tratarea apei bazin – ștrand
- Fast Technical – 11.064 lei – lucrări de reparație la fântâna arteziană din piața pietonală
- Integrisoft – 8.400 lei – mentenanță „sistem informatic” DITL
- Csapai Barbas Erzebet – 4.700 lei – mături nuiele
- CTCE – 960 lei – actualizare Legis
- ANRSC – 862 lei
De la datorii de milioane de euro în 2004, la zero datorii în 2016
Când vine vorba de „greaua moștenire,” surse apropiate administrației liberale din 2004 spun că atunci situația a fost cu mult diferită și aduc în discuție „arierate” care se apropiau de valoarea bugetului pe un an.
„Dintr-un buget propriu de circa 600 miliarde erau de plătit peste 500 miliarde și au fost, am impresia, eșalonate pe doi ani și jumătate. Erau circa 300 miliarde scadente în 30 de zile la Umbrărescu – asfaltări prin cartiere care erau făcute în aprilie și mai 2004 – contracte semnate de vicerprimarul Benea – și facturi la Soma, la iluminat, era o nebunie. Erau 64 miliarde de plătit la Teatrul Bacovia, unde inițial reparația a fost de 15 miliarde, după care s-au făcut acte adiționale până la 64 miliarde. Aproape un buget trebuia plătit într-o lună, în afară de credite și altele”.
„Între timp s-a modificat Codul Fiscal, în sensul în care autoritățile publice sunt obligate să nu aibă facturi mai vechi de un anumit termen. Deci depășești termenul, ești obligat să o plătești și ăsta e motivul pentru care, spre deosebire de alte vremuri când puteai să le ții 5 ani până te executau cu banii, și unii chiar țineau intenționat și artificial să-și ia penalități, acum nu se mai întâmpla asta” – explică o altă persoană apropiată administrației.
Liderul consilierilor locali liberali, Mircea Fechet, a declarat însă pentru Bacău Info că „orice discuție legată de greaua moștenire este contraproductivă”.
„Noi am spus mereu că orice discuție legată de greaua moștenire e una contraproductivă, pentru că nu face altceva decât să aducă în spațiul public tot felul de acuze și alte discuții care nu ajută pe nimeni. Din punctul nostru de vedere, să aflăm astăzi că Primăria Bacău nu avea nicio datorie la niciun furnizor sau la niciun executant de lucrări nu poate fi decât o chestiune care să ne bucure pentru că misiunea domnului Necula e una cu atât mai ușoară, pentru că a găsit o Primărie fără probleme din acest punct de vedere” – a declarat Mircea Fechet.
Sursa foto: Facebook