O poloneză face Bacăul frumos: Aleksandra Bartczak, acum Alexiu, peisagista Primăriei Bacău

Are 29 de ani, e din Poznań – Polonia şi de trei ani s-a mutat definitiv în Bacău. De priceperea ei sunt legate micile oaze

ale muncipiului. Şi-a pus amprenta pe sensurile giratorii de la R.M.B., de la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Aprodu Purice, de la statuia lui Ştefan cel Mare din centrul oraşului, dar a venit cu idei şi pentru, parcul de la Prefectură, Parcul Trandafirilor, aliniamentul „de la Orizont la Tic-Tac” de pe Calea Mărăşeşti, Parcul Nord, Parcul Sud.

Alexandra cu „ks” a venit prima dată în România acum şase ani, nici ea nu mai ştie exact, cu o bursă, la Alba Iulia. A venit „pur şi simplu”. „Oameni sunt puţin mai călduroşi decât în Polonia, cel puţin faţă de zona în care am stat eu, am stat în partea vestică, care este mai apropiată ca şi mentalitate de Germania, deci un pic mai rezervaţi, mai reci, cel puţin la primul contact. Aici, toţi sunt de la început foarte călduroşi” – spune Aleksandra. A studiat în Polonia „facultatea de cinci ani de Peisagistică”, iar în anul trei a început și Facultatea de filologie în limba română. „În Bacău am ajuns doi ani mai târziu, am fost la o bursă la Iaşi şi am venit aici la o cunoştinţă să vizitez oraşul. Am rămas aici pentru că m-am cunoscut cu soţul meu şi …” – ne-a mărturisit emoţionată Aleksandra, într-o română perfectă, cu un uşor accent matern.

Aleksandra Alexiu: „Sincer, nu pot să zic clar de ce am ales peisagistica. Când am terminat liceul am dat examen şi la română, şi la peisagistică, şi la chimie, şi practic nu prea ştiam ce vreau să fac. Asta mi s-a părut până la urmă mai de viitor. Am crezut că pot să găsesc uşor un loc de muncă, ceea ce nu s-a dovedit a  fi adevărat. Apoi, mi-a plăcut că e un domeniu un pic artistic, un pic tehnic”.

Aventura de la Direcţia de Salubrizare Agrement Parcuri, începută ca zilier

În cadrul Primăriei Bacău, la Direcţia de Salubrizare Agrement Parcuri n-a fost din prima peisagist, sau „inspector de specialitate inginer peisagist”, cum e denumirea oficială a postului pe care îl ocupă din mai 2014. „Pur şi simplu am căutat serviciu în momentul în care am aflat că rămân aici. Am căutat serviciu peste tot pe unde am putut şi am găsit aici” – povesteşte Aleksandra. A fost încadrată ca zilier şi a ajutat pe unde a fost nevoie de ea, „a ajutat, a fost pe teren”.

A făcut o serie de planuri de amenajare a unor puncte de vizibilitate de trafic, cum ar fi giratoriu de la RMB, Ştefan cel Mare cu Aprodu Purice, statuia lui Ştefan cel Mare, strada Oituz vizavi de Şcoala Nr. 19, aliniamentul de la Orizont la Tic-Tac de pe Mărăşeşti, planurile de reamenajare a Parcului Trandafirilor, parcului de la Prefectură, am lucrat după planurile respective, am folosit mult mai multe plante ornamentale, arbuşti, ornamentali faţă de cei care se foloseau înainte, am mers cu o gamă mult mai variată” – ne-a spus directorul Direcţiei de Salubrizare Agrement şi Parcuri, Gabriel Griţcu, care practic i-a dat un vot de încredere Aleksandrei.

Lucrează foarte bine şi la planuri de reamenajare, şi pe teren, cu oameni la plantări, în special la îngrijirea zonelor cu flori, cum e pietonalul de pe Nicolae Bălcescu. E o persoană foarte serioasă, un specialist, îşi cunoaşte meseria foarte bine şi pe partea de peisagistică, şi pe partea de flori, de  horticultură. Direcţia nu avea peisagist, nu era o persoană care să aibă studii în domeniu. În condiţiile lipsei de personal şi în special de personal calificat, este un mare plus pentru Direcţie şi Primărie, suntem mulţumiţi şi fericiţi că lucrează cu noi”, a continuat Griţcu.

Un pic artistic, un pic tehnic

În Polonia, piaţa este plină şi nu este uşor să găseşti un loc de muncă, aici peisagistica se dezvoltă, e la început, abia acum oamenii încep să înţeleagă că nu e chiar aşa uşor… că pui acolo o tufă, acolo o tufă şi îţi iese o grădină foarte frumoasă. Trebuie totuşi cineva care ştie despre ce e vorba” – spune Aleksandra despre meseria ei. Planurile pe care le-a aplicat zonelor pe care le-a reamenajat au o uşoară notă poloneză: „fur un pic idei din Polonia. Eu merg pe teren cu echipa care plantează, care amenajează. Merg pe plante rezistente la condiţiile de aici. Nu aleg plantele exotice sau foarte scumpe, pentru că nu rezistă la ger sau pur şi simplu dispar. Caut şi plante la preţuri convenabile, dar rezistente.”

Bălăriile, înlocuinte cu plante pitice

Sub coordonarea Aleksandrei, spaţiile verzi din municipiul Bacău au căpătat un aer proaspăt, îngrijit. Gazonul şi plantele pitice lasă privirii loc să respire. A mers pentru Bacău pe spirea, „dar nu spirea la care se gândesc toţi, din care se face gard viu” – explică Aleksandra – „sunt mai multe soiuri, varietăţi de spirea, am mai folosit pin pitic, în general plante pitice, pentru că sunt mai uşor de îngrijit, arată îngrijit. Dacă sunt plante de talie mai mare, cresc, se fac tufe, nu mereu avem timp să le tundem în fiecare an şi apoi nu mai arată cum trebuie.”

Explozie de lalele în 2015

După ce în 2013 şi 2014 lalelele din centrul Bacăului nu au mai avut acelaşi impact vizual ca în 2012, în 2015 vor face din nou spectacol. „Anul ăsta am scos lalelele şi o să le plantăn din nou la toamnă, ca să fim siguri că o să iasă. Lalelele, după ce a trecut floarea, nu au nevoie de prea multă apă. Acolo a trebuit udat, pentru că erau alte plante care aveau nevoie de apă” – mai explică Aleksandra.

Constanţa Dediu, magazioneră la Direcţia de Salubrizare Agrement Parcuri: „S-a încadrat foarte bine în colectivul în care a venit. Practic e copilul nostru. Este inteligentă, mă bucur că stăpâneşte foarte bine limba română.”

Aleksandra şi Ştefan

Aleksandra Bartczak, acum Alexiu, a rămas în Bacău  datorită actorului Teatrului Municipal Bacovia, Ştefan Alexiu. Aşteaptă acum să devină părinţi.