Omul de afaceri Dan Aizic, despre investiția în Casa Cancicov
Omul de afaceri Dan Aizic, împreună cu managerul Florin Balan, conturează o
nouă investiție cu fonduri europene în jurul Casei Cancicov, după cea realizată prin itermediul societății Agroindustriala în Hotelul Dumbrava. Punerea în posesie a moștenitorilor Georgeta Bohatereț și Radu Giurea Țară Lungă s-a potrivit la fix cu dorința de extindere a omului de afaceri.
„Va fi o atracție a orașului” – spune Dan Aizic despre noul proiect, axat în special pe turismul de business, dar nu exclusiv, pentru că se dorește o deschidere mai mare și pentru activități culturale „vernisaje, întâlniri ale oamenilor de cultură”. Însă pentru asta e nevoie de o deschidere mai mare și din partea autorităților. Crearea de evenimente de genul Festivalului Theaterstock, dar și o infrastructură modernă de transport rutier și aerian ar duce și la o creștere a numărului de turiști din afara zonei de afaceri.
„Am vrut să concesionăm terasa pe care o aveam în administrare de la Primăriei, nu s-a putut, tot am stat vreo 7-8 ani, cu rugăminți, dar nu am putut să ne desfășurăm. Apoi am văzut că moștenitorii de la Iași și la Sibiu au fost puși în posesie. Am stat de vorbă cu ei, au spus că la momentul finalizării actelor prima dată ne vor contacta pe noi, pentru că suntem vecini. S-au ținut de cuvânt și au venit la noi, dar casa fiind monument istoric s-au respectat toții pașii legali privind dreptul de preemțiune. Nu și-a exercitat nimeni acest drept, au fost prin oraș tot felul de oameni care au vrut să cumpere și ei, unii ar fi dorit doar casa și 700 mp, dar moștenitorii n-au vrut să strice cartea funciară. S-a ajuns la prețul de 420.000 euro, nu a oferit nimeni… Noi dădusem banii la proprietar într-un cont escrow, s-a așteptat poziția PNL, nu au dat banii și atunci s-a deblocat contul și noi am devenit proprietari” – a relatat omul de afaceri Dan Aizic istoricul achiziției.
Pentru Casa Cancicov ar mai fi fost oferte și de 500.000 euro: „sunt bani pe piață, dar sunt ai unor persoane care nu pot să-i justifice și asta e o problemă. Cumpărători existau pentru casă cu disponibil poate mai mare de 500.000 euro, dar nu sunt bani curați. Dacă te apuci să plătești și nu ai cum să justifici, e DNA-ul la ușă probabil” mai spune Aizic.
Vremurile sunt într-o continuă mișcare e de părere și managerul Florin Balan, care apreciază că va fi din ce în ce mai ușor pentru oamenii cu afaceri sănătoase. „Până acum a fost greu, pentru că cei care au făcut bani fără să plătească taxe, impozite sigur că își permiteau ca la o licitație să dea mai mult decât noi. De acum treburile s-au pus la punct. Și piața e altfel. Lumea a început să nu mă mai intre în relații comerciale cu astfel de parteneri, a început să se păzească. Părerea mea e că acest gen de oameni de afaceri o să fie puși la locul lor, tot la periferie vor ajunge”, a declarat Balan.
Proprietari peste Casa Cancicov și terenurile aferente, cei de la Agroindustriala se pregătesc ca în 2016 să treacă proiectul pe hârtie: o clădire nouă cu parcare subterană de aproximativ 40 locuri; parterul dedicat evenimentelor – o sală cu o capacitate de 120 de locuri cu bucătărie și toalete; etajul 1 – tot pentru evenimente și conferințe; 25 camere și apartamente la etajele 2, 3 și 4, iar la ultimul etaj – piscină. Terasa va capăta și ea o altă față, cu loc de joacă pentru copii.
„Pe terasă vrem să ne desfășurăm cu niște module, niște restaurante: românesc, chinezesc, italian, cum e în Constanța în Portul Tomis” – dezvăluie Aizic.
Casa Cancicov intră și ea în proiect cu 6-7 „camere elegante”, cu exteriorul așa cum o cer normele, fidel construcției inițiale, fiind începută deja o corespondență cu Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN) Bacău.
„Trebuie menționat că vrem să păstrăm autenticitatea casei, să păstrăm exteriorul, pentru că asta este o reclamă bună și pentru noi, vom face și camerele deosebit de elegante. Vrem să atragem personalități, având în vedere că în această casă au pășit de-a lungul timpului personalități ca Enescu” – a completat Balan.
Proiectul, cu o valoare estimată de aproximativ 4 milioane de euro, pentru care se așteaptă publicarea Ghidului, este al doilea pe care doresc să-l implementeze cu fonduri europene, după „Modernizare și supraetajare Hotel Dumbrava”, finanțat prin POR 2007 – 2013, cu o valoare totală de 8.088.696,34 lei, din care 3.593.771,62 lei partea nerambursabilă. Acesta a avut ca rezultate finale 41 spații cazare de 4 stele, 55 spații cazare de 3 stele, sală de agrement, două lifturi pentru clienți, spații special amenajate pentru persoanele cu dizabilități, un spațiu de cazare, un grup sanitar comun, o rampă de intrare în hotel, o sală de fitness, o saună, două săli de conferință, sistem de control acces în camere și sistem de supraveghere video, restaurant climatizat, grupuri sanitare noi, termoizolație, un rezervor de apă de 4.000 litri, 13 locuri de muncă nou create, 44 locuri de muncă menținute.
„Proiectul a fost foarte util. Dacă noi nu modernizam hotelul la acest nivel, în acest moment eram undeva foarte jos. Prin finanțarea prin POR am făcut investiții care au dus la creșterea competitivității”, declară Balan, manager de proiect, care adaugă și că cerințele UE sunt justificate, iar românii „trebuie să se învețe cu rigoarea”, în loc să se plângă de greutățile pe care le întâmpină în atragerea fondurilor europene.
„Nu sunt de acord cu cei care spun că e foarte greu, pentru că noi trebuie să ne învățăm cu rigoarea. Ca să poți obține fonduri europene, trebuie să fii în regulă cu toate actele, cu actele de proprietate, societatea trebuie să nu aibă datorii la stat, litigii. Nu poți să spui că aranjezi cu cineva, totul e online. La implementare, dacă ai făcut contractul și esti o firmă serioasă, cu bani, și știi să organizezi și să duci un proiect: constructori, licitație, să faci treabă bună, să fii serios, să faci lucrările și să plătești la timp … faci tu plăți… și faci solicitarea banilor. Ei vin în teren și analizează bob cu bob. Trebuie să fii corect și să nu lași loc de interpretări, pentru că poți să pierzi totul. (…) Am fi putut face investiția și fără finanțarea europeană, dar cu un efort mult mai mare. Ar fi trebuit să luăm bani de la bancă și să rambursăm din profiturile noastre”- subliniază Balan.
În acest moment, Hotelul Dumbrava e în topul preferințelor oamenilor de afaceri care au treabă în Bacău sau în județele vecine – Vaslui, de exemplu, și se bucură de un grad de ocupare de 70-75%, fiind perioade în care în hotel nu sunt camere libere. Printre clienți – echipajele Blue Air, străini – „israelieni, indieni care au treabă la Aerostar sau la Elmet, italieni implicați în zona confecțiilor.”
Agroindustriala SA a fost înființată în 1991, iar în 2014 a încheiat cu o cifră de afaceri de 9.925.096 lei și un profit net de 757.610 lei.