Până unde merge înțelegerea Neghină

O parte din PNL Oneşti lucrează pentru primarul Neghină şi ai lui, iar PSD

priveşte de pe margine şi îşi întăreşte principalii finanţatori ai organizaţiei. Opoziţia face jocurile primarului condamnat, chiar şi când acesta modifică regulamentul de vânzare a terenurilor de sub fostele spaţii ale Onedil după bunul plac, având majoritate în Consiliul Local. Astfel, doar din poinier, Neghină a scos din ecuaţie două comisii, „cea de negociere şi de adjudecare. Va funcţiona o singură comisie, de analiză şi atribuire,” a remarcat resemnat Gheorghe Ene, iniţiatorul proiectului.

Chiar şi când primarul Neghină face tot ce doreşte în Consiliul Local, sprijinit de majoritatea politică UNPR-PSD, Opoziţia tace şi prestează în numele unei promisiuni electorale făcute în iunie 2012 locuitorilor din cartierul TCR. Locuitorii din TCR oricum nu au bani să-şi cumpere terenurile de sub construcţii, grădinile sau curţile, pentru că sunt săraci lipiţi pământului. Aduși la sapă de lemn, primesc din partea administrației locale un cadou otrăvit: preţul pentru un mp de pământ în TCR evaluat de Primărie ajunge la 24 euro.

Între timp, oamenii cu bani ai PSD se întăresc şi urmăresc să nu mai plătescă taxele pe concesiuni la bugetul local, iar cu ajutorul consilierilor locali, inclusiv ai PNL, mişcarea lui Ion Tofan va avea succes. „Consiliul Local poate orice!!!”, sublinia acesta într-o şedinţă a forului.

Aleşii PNL insistă să-i scoată la joc şi pe cei din PSD, însă aceştia, foarte bine organizaţi, refuză orice provocare, chiar şi cele iniţiate de Elena Paşcu Apăvăloaie: Există o teamă, o reticenţă de a intra în această comisie şi o idee preconcepută că nu ar trebui să înstrăinăm bunurile imobile proprietate privată din Oneşti. Trebuie să ne gândim la utilitatea proiectului pentru cetăţeni. Gândiţi-vă la locuitorii din TCR (24 euro/m.p. – n.r.), care nu au avut posibilitatea atâţia ani să cumpere terenurile pe care se află locuinţele lor.”

Vicele Nicolae Gnatiuc, preşedinte al PSD Oneşti, răspunde extrem de relaxat, absolut deloc vexat de insinuările Opoziţiei: „Interesant modul cum aţi pus problema, că nu trebuie să ne ferim să intrăm în comisia pentru vânzarea terenurilor. Nu ştiu de unde aţi înţeles dumneavoastră acest lucru. S-a creat aşa o idee că în totalitate consilierii PSD nu ar fi de acord cu vânzarea terenurilor. Total greşit. Noi am fost şi vom fi de acord cu propunerile pe care le faceţi, dar trebuie să ne acordaţi şi nouă dreptul de a nu face parte din comisie.”

Gheorghe Ene, iniţiatorul proiectului pe vremea când acesta făcea parte, alături de primarul Neghină, din arcul Puterii în CL Oneşti, explodează: „Domnu’ viceprimar, nu vă mai ascundeţi după perdea. PSD vrea să obstrucţioneze încă o dată desfăşurarea acestei hotărâri. Asta este.”

PSD chiar nu vrea să faulteze un proiect care îi avantajează oamenii cu bani. Nici primarul Neghină nu are interes să oprească în vreun fel avântul liberalilor în procesul de înstrăinare a terenurilor aflate în domeniul privat al municipalităţii oneştene. De ce? Spune chiar Neghină: „Să plătim acel credit istoric de la Termon (din banii încasaţi pe vânzarea terenurilor – n.r.). Cât pierdem din închiriere, recuperăm prin faptul că nu mai plătim dobândă la creditul respectiv.” 

Astfel, PNL Oneşti lucrează pentru primarul Neghină (pentru a stinge nişte datorii istorice făcute pe vremea actualului colaborator, ex-primarul Emil Lemnaru) şi pentru finanţatorii PSD, în numele unei promisiuni electorale făcute în iunie 2012.

Chiar şi când primarul Neghină elimină din pix şi prin votul majorităţii două comisii din procesul de vânzare a terenurilor, PNL merge mai departe, resemnat, dar consecvent.

Dispar două comisii, cea de negociere şi una de adjudecare. Va funcţiona o singură comisie de analiză şi atribuire, care va prelua toate atributele celorlalte comisii, observă Gheorghe Ene, iniţiatorul proiectului, modificările produse de la o şedinţă la alta, fără a fi consultat.

„Comisia trebuie să conţină patru consilieri locali, dintre care unul supleant, pentru că pot exista cazuri ca din motive de sănătate să nu poată participa. Este posibil ca cei care au făcut cereri de cumpărare să fi fost consiliaţi de unul dintre avocaţii din Consiliul Local, situaţie care duce la o incompatibilitate (cu trimitere la Vasile Buzdugan – n.r.).”

Membrii comisiei unice din partea administraţiei publice locale sunt Constantin Neculae Obrinteschi – consilier Compartimentul cadastru şi registru agricol, Laura Romedea – şef Birou Juridic, Neculai Găbureanu – director executiv Direcţia economică-financiară, Liviu Buzdugan – arhitect şef.